Economic

Buzoienii ies mai rar la restaurant

mâncărurile din meniu care au prețuri mai accesibile (35 la sută).

Conform Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, este 13,5 la sută. În spatele datelor oficiale, impactul real e semnificativ mai mare când vine vorba de cum resimt românii scumpirile actuale. Cele mai mari diferențe s-au înregistrat la prețurile alimentelor (20 la sută), ceea ce impactează nu numai listele de cumpărături, ci și ieșirile la restaurant.

În contextul inflației, o platformă de rezervări online a analizat cum percep românii prețurile la restaurant în 2022 și cum le influențează asta ieșitul în oraș.

Acum, unul din doi români iese la restaurant rar sau foarte rar, o schimbare evidentă față de obiceiurile dinaintea pandemiei, când majoritatea (53 la sută) ieșeau mai des. Scumpirile afectează semnificativ stilul de viață al românilor, iar asta se reflectă inclusiv în felul în care își petrec timpul liber. Datele arată că 27 la sută dintre români ies foarte rar la restaurant (o dată pe lună sau nici măcar), în timp ce 21 la sută spun că ies de două-trei ori pe lună.

Întrebați cât de des mergeau la restaurant înainte de pandemie, majoritatea participanților la studiu (53 la sută) au declarat că ieșeau mai des decât acum. Totuși, pentru 27 la sută nu s-a schimbat nimic, în timp ce 19 la sută au afirmat că ies mai des acum decât înainte de pandemie.

94 la sută dintre români consideră că prețurile din restaurante au crescut. Majoritatea văd aceste creșteri drept semnificative (55 la sută), pe când alții le percep ca fiind mici (39 la sută). Totuși, există și români care consideră că nu s-a schimbat nimic (6 la sută).

Nici în Buzău lucrurile nu stau diferit. Mulți dintre ei consideră că în ultimul an s-a scumpit foarte mult mâncarea la restaurant, potrivit aceluiași studiu. Când vine vorba de fiecare regiune în parte, cei mai mulți respondenți din Muntenia (40 la sută) și Moldova (44 la sută) consideră că prețurile au crescut cu 20 la sută. În schimb, în Transilvania, creșterile se resimt mai puternic. Cei mai mulți dintre participanți din acea regiune a țării (37 la sută) evaluează că prețurile ar fi crescut chiar, de fapt, cu 25 la sută.

Articole similare