Economic

Buzoienii Gheorghe Manole și Domente Vasile, proiecte de energie verde cât un reactor de la Cernavodă

Proprietarii Eximprod Grup, buzoienii Gheorghe Manole și Domente Vasile au strâns proiecte de energie verde în portofoliul cu avize tehnice de racordare care au ajuns la o capacitate de circa 700 MW, cât un reactor de la Cernavodă. Investițiile în regenerabile ale celor doi se ridică la peste 550 milioane de euro.

Cel mai recent aviz tehnic obținut de East Eolian Project, companie deținută de cei doi buzoieni, vizează un parc eolian în Vaslui, de 48 MW. Avizul a fost acordat la începutul lunii februarie și vine în completarea unui portofoliu solid cu proiecte de energie verde în spatele cărora se află Gheorghe Manole și Domente Vasile. Potrivit informaţiilor centralizate de „Ziarul Financiar” pe baza datelor publice, până acum cei doi au proiecte eoliene avizate cu o capacitate de aproape 700 MW, toate în Moldova, iar valoarea acestor parcuri va ajunge la 558 de milioane de euro, în momentul finalizării.

Gheorghe Manole și Vasile Domente

Gheorghe Manole și Domente Vasile, prin numărul mare de proiecte în energie verde pe care le-au adăugat în portofoliu, au transformat Moldova într-un magnet al energiei verzi. Buzoienii au proiecte în energie verde și în Galați. La finalul anului 2021, firma Smart Power Generation Beta SRL a obținut aviz tehnic de racordare pentru un parc eolian de 48 MW, amplasat în Pechea, care va fi legat prin stația din zonă, direct la rețeaua de 400 kV a Transelectrica, în linia Gutinaș-Smârdan. Parcul eolian ar urma să fie operațional la finalul anului 2026. Smart Power Generation Beta SRL a fost înființată acum trei ani și este deținută în proporții egale de cei doi buzoieni.

Domente Vasile și Gheorghe Manole sunt printre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Buzău, prin prisma business-ului pe care îl au în energie. Nu de mult, cei doi au început să fie cunoscuți și ca dezvoltatori de business-uri în domeniul energiei regenerabile. Ei apar ca acționari în multe firme (Smart Power Generation, Pechea Eolian, Solar Development Project, Power Park Eolian, North Eolian Project, South Eolian Project, East Eolian Project).

Două proiecte în Buzău și Mamaia, în pregătire

Într-un interviu acordat pentru „Capital” la începutul acestui an, Gheorghe Manole a precizat care sunt investițiile comune pe care cei doi buzoieni le-au realizat în imobiliare, dar și ce au în plan în acest domeniu. Astfel, cei doi buzoieni dețin în Cluj-Napoca o clădire de birouri cu o suprafață de 10.000 de mp, în timp ce în Buzău, au investit într-o clădire de birouri cu o suprafață totală de 80.000 de mp. De asemenea, ei au mai investit și în clădirea comercială Brico Depot, cu o suprafață de 8.000 mp.

În viitor, cei doi au în plan să investească în două proiecte rezidențiale situate în Buzău și în stațiunea Mamaia. În ultimii ani, Eximprod Grup s-a axat mai mult pe achiziția unor terenuri pentru dezvoltarea proiectelor în energie verde (fotovoltaic și eolian) și nu au făcut achiziții de alte firme sau acțiuni de la alte firme în ultima perioadă.

Articole similare