Economic

Buzoienii, cuprinși de nebunia cumpărării de terenuri pentru construcții

În luna iulie au fost vândute, la nivelul întregii țări, 59.326 de imobile, cu 4.545 mai multe comparativ cu luna iunie. Față de perioada similară a anului 2020, în luna iulie au fost vândute cu 9.173 mai multe imobile.

Bucureștiul se află în fruntea clasamentului cu 10.592 de case, terenuri și apartamente care au făcut obiectul contractelor de vânzare, cumpărare în luna iulie. Capitala este urmată de județele Timiș, cu 3.312, și Cluj, cu 3.221 imobile vândute. La polul opus, cele mai puține imobile au fost achiziționate, în perioada menționată, în județele Caraș-Severin (188 de imobile), Călărași (237 imobile) și Covasna (300 de imobile).

Buzoienii au achizițio­nat în luna iulie 1.149 imobile, cele mai multe fiind terenuri extravilane agricole, respectiv 449, ceea ce face ca Buzăul să fie pe locul trei la nivel național când vine vorba de vânzarea terenurilor agricole. Pe primele locuri se află județele Arad, cu 896, urmat de Bihor, cu 460 terenuri agricole vândute.

În luna iulie, a fost achiziționat la Buzău un singur teren extravilan neagricol, foarte puțin comparativ cu luna trecută, când au fost achiziționate 15 astfel de terenuri,  și 378 de terenuri intravilane cu construcții. 185 de terenuri intravilane fără construcții au făcut obiectul contractelor de vânzare în perioada menționată. De asemenea, locuitorii jude­țului s-au arătat interesați și de unitățile individuale, fiind achiziționate 136.

Conform statisticii realizate de Administrația Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Buzăul se află pe locul 17 în luna iulie, de la începutul anului și până în prezent fiind achiziționate 7.118 imobile. Surprinzător este faptul că și în a șaptea lună din an Buzăul reușește să aibă un număr mai mare de tranzacții imobiliare comparativ cu Sibiul, un oraș mult mai atractiv și mai dezvoltat din punct de vedere economic, dar în care, conform statisticii, românii nu prea mai vor să locuiască permanent. Sibiul ocupă locul 19 în acest clasament al ANCPI, cu doar 6.258 de imobile vândute în perioada ­ia­nuarie-iulie.

Menționăm că Buzăul continuă să se mențină pe un trand ascendent în pri­vința achizițiilor imobiliare, în luna iulie fiind vândute cu 58 mai multe imobile comparativ cu luna iunie.

Chiar dacă pandemia a adus câteva schimbări în viața românilor, mai ales economice, buzoienii continuă să achiziționeze imobile. Nici scumpirea materialelor de construcții se pare că nu îi oprește pe aceștia să cumpere tere­nuri. Reamintim că materialele de construcții au înregistrat prețuri duble pe piața din România, lucru care a condus către o scumpire a chiriilor și a caselor. Multe șantiere au fost închise din cauza acestor scumpiri care au venit odată cu pandemia de Covid-19, iar fenomenul nu pare să se oprească aici. Creșterile de preț la materialele de construcții au început să se resimtă încă de la sfârșitul anului 2020. Profesioniștii din domeniu spun că urmează un colaps imobiliar, dacă în urmă­toarele luni nu se întâmplă ceva astfel încât constructorii să poată prelua această creștere de prețuri împreună cu beneficiarii.

De la începutul anului, companiile din construcții spuneau că au intrat în 2021 sub impactul scumpirilor de materii prime, ceea ce pune evoluția acestui sector sub semnul întrebării. Oțelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcții, a trecut prin majorări de preț considerabile, îngreunând activitatea producătorilor de acoperișuri, hale meta­lice sau panouri termoizo­lante.

Prețurile locuințelor au înregistrat creșteri semnificative în Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoa­ra, Ploiești, Brăila, Oradea și Galați. Numărul ipotecilor, la nivel național, în iulie 2021, a fost de 27.637, cu 907 mai mare față de iulie 2020. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 6.012, Ilfov – 4.210 și Cluj – 1.495. La polul opus se află județele Covasna – 87, Harghita – 94 și Gorj – 106.

Articole similare