Politic

La PNL s-a rupt lanțul de iubire

Iar în USR-PLUS începe jihadul

Apropierea cu pași repezi a toamnei și iminența înche­ierii scandalurilor de dinaintea alegerilor din PNL și USR-PLUS nu vor lăsa mai săracă scena politică. Locul rămas gol după ce formațiunile politice sus-amintite își vor fi tranșat chestiunea conducerilor naționale va fi umplut, cel puțin la Buzău, de scandaluri locale, mai mici sau mai mari, tot în interiorul celor două partide. Aceasta după ce sămânța de scandal a început deja să dea roade.

Avrămescu vs. Pufu?

Încă din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, voci din interiorul organizației județene a Partidului Național Liberal afirmau cu tărie că echipa formată din cei doi actuali parlamentari, deputatul Gabriel Avrămescu, liderul jude­țean, și senatorul Vlad Pufu, președintele organizației municipale, nu ar fi atât de solidă precum au încercat cei doi să arate. Modul civilizat în care au decurs alegerile pe județ și pe municipiu, precum și felul în care cei doi s-au susținut reciproc pentru adjudecarea celor două funcții negociate dinainte erau menite să arate că la condu­cerea liberalilor buzoieni se află două persoane cu scopuri comune, chiar dacă, în mai multe rânduri, Avrămescu și Pufu au organizat conferințe de presă separat, susținând proiecte diferite sau atacând adversarii politici pe teme cu totul separate.

Numai că disputa din ce în ce mai agresivă de la centru care precede alegerile pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal a despărțit apele și la Buzău. Dacă, inițial, cei doi lideri locali liberali au anunțat că îl susțin pe Ludovic Orban, ulterior Avrămescu a trecut de partea autointitulatei ,,echipă câști­gătoare”, anunțând public că, personal, îl susține pe premier. Mai mult, Avrămescu a evitat, până la această dată, să supună la vot în structurile colective de conducere ale organizației județene această chestiune. Miercuri seară însă, senatorul Vlad Pufu a postat pe Facebook un text prin care anunță că a semnat moțiunea cu care Ludovic Orban candidează la Congres pentru un nou mandat: ,,Prin consecvență m-am respectat pe mine, am respectat echipa din care am făcut parte și, mai ales, adversarul. Am semnat Moțiunea președintelui Ludovic Orban convins fiind că există mai mult ca oricând nevoie de experiență și dialog în viața politică românească. De multe ori continuitate înseamnă liniștea de care avem nevoie pentru a așeza o construcție solidă în timp. În cele mai grele perioade pentru țară, atunci când și-a pus amprenta glorios pe istoria noastră, PNL a avut continuitatea ca element definitoriu”. Aceasta după ce același Pufu a transmis public mai multe semnale ,,încriptate” legate de preferința sa politică, ultimul și cel mai explicit fiind cel prilejuit de alegerile din județul Vrancea, ocazie cu care a salutat consecvența echipei învingătoare, care îl susține pe Orban.

Referendumul care îi desparte

Și în interiorul organizației județene a USR-PLUS se coace un scandal. Este vorba de intenția președintelui organizației județene proaspăt ales, Mihai Răzvan Moraru, de a scăpa de fostul lider USR, consilierul muncipal Petrică Cîrstea, dar și de deputatul Emanoil Ungureanu, și el ales parlamentar de Buzău pe filiera Uniunii Salvați România. Pretextul demersurilor pentru retragerea sprijinului politic pentru cei doi este poziția lor diferită de cea a organizației în legătură cu referendumul privind unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești.

Fără îndoială, eliminarea din Consiliul Local și, eventual, excluderea din partid a lui Pe­trică Cîrstea este un gest chirurgical necesar, dat fiind că acesta nu a făcut decât să aducă prejudicii, electorale și de imagine, atât Uniunii Salvați România, cât și noii formațiuni politice USR-PLUS. În ceea ce îl privește pe ­de­putatul Emanuel Ungureanu, lucrurile s-ar putea să nu fie atât de simple, mai ales în condițiile în care alegerile de la Centru ar fi câștigate de Dan Barna. Aceasta pentru că Ungureanu este unul dintre apropiații acestuia, iar para­șutarea lui la Buzău a fost dictată de Barna după ce actualul deputat de Buzău a fost alungat de organizația de la Cluj, județul său de baștină.

Articole similare