Politic

Buzoianul Puric, preferatul liderului AUR pentru prezidențiale

Preşedintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, susţine că actorul buzoian Dan Puric ar putea fi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, cu condiţia să fie votat de organizaţiile locale în competiţia internă. Întrebat la emisiunea „Insider politic”, difuzată sâmbătă de Prima TV, dacă, personal, l-ar vota pe Dan Puric pentru funcţia de preşedinte al României, George Simon a răspuns: „Da, este unul dintre oamenii cu care împărtăşesc foarte multe valori comune”.

Dan Puric, cetățean de onoare al Municipiului Buzău, a fost informator al Securității, dar nu a primit adeverință de colaborator în sensul legii, pentru că nu s-au găsit informații transmise de acesta organului de represiune. Puric se angajase că va turna elevii de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, folosind numele conspirativ „Cristian”.  Potrivit unei adeverințe publicate de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani „în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de Arte Plastice N. Tonitza”. CNSAS nu a identificat informații transmise Securității de Dan Puric, drept pentru care, în august 2012, actorul a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.

După ce hackerii au reușit să spargă e-mailul unuia dintre asistenții lui Alexandr Dughin, ideologul „Noii Rusii”, și să expună metodele prin care acesta strânge, inclusiv în România, un grup de „prieteni ai Rusiei”, a fost publicată lista pentru România, care cuprinde 24 de nume, prin­tre care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Adrian Năstase, Momcilo Luburici și Doru Tompea (rectorii universităților „Dimitrie Cantemir” și „Petre Andrei”), jurnaliștii Victor Roncea („ZiaristiOnline”), Răzvan Marica și Mihai Somănescu („ActiveNews”), Vasile Ernu („Criticatac”, portal anti-glo­balizare, ideologie de stânga), Ion Valentin Istrati (preot și jurnalist la televiziunea „Trinitas”, redactor la
website-ul „Doxologia”), George Bâra („Ziarul Națiunea”), Vasile Similianu („Geopoli­ti­ca”), Dan Puric, Mircea ­Dogaru (colonel în retragere, șeful Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate). În ceea ce îl privește pe Dan Puric, acesta este încadrat, de către ideologii Kremlinului, în categoria „Idioți utili”, întrucât pozițiile sale coincid cu cele ale propagandei ruse fără a fi nevoie ca acestea să fie stimulate în niciun fel.

„S-au trezit târziu! Eu sunt de mult președinte”

Într-o emisiune online difuzată de GSP, Puric a fost provocat de Ovidiu Ioanițoaia să comenteze opțiunea liderilor AUR: „Mă bucur că i-ați speriat pe oameni cu candidatura la preşedinţie (…) Știți că am stat de vorbă cu un nebun, o dată la o mânăstire. La o mânăstire am găsit un nebun. Eu mă înțeleg mai bine cu nebunii. Pe domnul Radu, așa îl chema. L-am întrebat: <Ce-ați face dumneavoastră, dacă ați fi președintele acestei țări?>. Și nebunul s-a uitat la mine și mi-a zis: <Să înțeleg că până acum n-am făcut nimic?!>. Deci el era președinte de mult… Așa și eu. S-au trezit târziu! Eu sunt de mult președinte”.

Putinist până în măduva oaselor

Dan Puric este unul dintre cei mai controversați actori de la noi din țară, declarațiile sale publice fiind, de multe ori, motiv de dezbateri aprinse. De-a lungul ultimilor ani, în repetate rânduri, Dan Puric s-a declarat admirator al lui Vladimir Putin și al naționalismului promovat, pe diverse canale, de propaganda rusă. „N-ai văzut că dacă îți iubești țara ești etichetat drept <naționalist>?! Și ce dacă ești naționalist? Ce, Putin nu-i naționalist? Am văzut în Rusia cât de mult îl iubește poporul pe Putin. Pentru că ăla ține cu țara”, spunea Dan Puric, într-unul dintre interviurile sale pentru Adevărul.

A făcut o adevărată avere din teatru

Chiar dacă, adeseori, se plângea de salariile mici din teatru, Dan Puric a dovedit că este, pe cât de talentat pe scenă, pe atât de abil în lumea afacerilor. Iar de-a lungul ultimilor ani, firma pe care o conduce a făcut profituri impresionante.

Astfel, conform declarațiilor fiscale depuse la ANAF și consultate de Fanatik, trupa de teatru patronată de Dan Puric a reușit să câștige bani serioși în cei 16 ani de activitate, bani la care se adaugă și conferințele făcute de actor și în cadrul cărora are discursuri care sunt catalogate, de cele mai multe ori, ca fiind naționaliste, ultraortodoxe și rusofile.

„Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină… Divizarea noastră nu este o soluție și cred că această separare a fost concepută pentru a crea un conflict artificial între noi și a dezvolta tensiuni politice”, spunea, la una dintre conferințele sale, Dan Puric, în vremea în care compania media prorusă „Sputnik”, interzisă acum de autoritățile europene, îl propunea pentru a candida la președinția României.

Ce profituri a făcut Dan Puric?

Compania Dan Puric, firma patronată de actor, a reușit să obțină profituri de ordinul milioanelor de lei. Astfel, în primii 14 ani de activitate, până în 2020, firma lui Dan Puric a declarat o cifră de afaceri de peste 7,7 milioane de lei (peste 1,55 milioane de euro), cu precizarea că în anul fiscal 2021, așa cum s-a întâmplat în toată lumea showbiz-ului, încasările lui au fost cu 40 la sută mai mici decât în anul anterior.

Profiturile obținute de Dan Puric sunt, evident, pe măsura încasărilor. Astfel, conform datelor consultate de „Fanatik”, Compania Dan Puric a raportat profit net de 3.669.451 lei (circa 735.000 de euro) în cei 14 ani de activitate.

În anul fiscal 2021, firma lui Dan Puric a avut un profit în scădere, de doar 88.000 de lei (puțin peste 17.500 de euro), cel mai probabil din cauza pandemiei de COVID-19. Evident, pe lângă profiturile firmei, la capitolul venituri pentru Dan Puric se adaugă și cele obținute ca actor la Teatrul Național și încasările din publicarea cărților pe care le-a scris.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker