Cultură

Buzoianul Ionuț Marin, prezent la cel mai mare eveniment cultural-diplomatic din România

Buzoianul Ionuț Marin  va participa la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF), în perioada 16-30 septembrie. Este cel mai mare eveniment cultural-diplomatic din România, evenimentul fiind aflat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe și  organizat de Muzeul Național Brukenthal și Asociația Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Buzoianul Ionuț Marin, maestru al sculpturilor „prêt-à-porter”, va expune pentru prima dată la Muzeul Național Brukenthal. Cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București – Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, Ionuț Marin (John MOTA) s-a specializat în prelucrarea artistică a metalului.

Ionuț Marin este și fondatorul și designerul brandului MOTA, în care reușește să combine pielea și metalul în creații (genți) cât se poate de purtabile. Din 2020 figureaza ca Master artizan pe renumita platformă internațională de arte decorative și aplicate „Homo Faber”. Pe lângă activitatea cu studenții pe care o desfășoară în cadrul Universității de Arte Decorative și Design, Marin reușește să aducă arta în viața de zi cu zi în diferite modalități. Una dintre acestea a fost transformarea unui accesoriu banal într-un semn distinctiv, într-o operă unică la purtător, într-o marcă a personalității. Este vorba despre  realizarea unor creații purtabile, din piele și metal, realizate de mâna artistului Ionuț Marin (aka John MOTA) și imaginate pentru personalități precum Dragoș Bucurenci, Tibi Clenci, Paul Olteanu, Tibi Ușeriu, Adrian Pascu, Alexandru Pițigoi, Alex Filip, Marius Manole, Simion Bogdan Mihai, Silviu Țolu. Cu astfel de creații Ionuț Marin a realizat anul trecut expoziția „Sculpturi prêt-à-porter”, deschisă la Galeria Galateca, în Capitală.

Ca artist și designer, Ionuț Marin a participat la numeroase expoziții de grup naționale și internaționale. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția Sculptură, din 2012. Reamintim că anul trecut Ionuț Marin a participat la prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură din Buzău, 2022 (Buzău International Sculpture Symposium – BISS), un eveniment unic în peisajul cultural național, dedicat atât sculpturii clasice, cât și sculpturii în metal. Despre acest eveniment, Ionuț Marin spunea: „Este foarte interesant că simpozionul are loc în Buzău. Mă bucur foarte tare că am ocazia să ofer orașului meu natal o lucrare; ea va fi amplasată undeva în oraș și sunt foarte mândru. Pentru mine, personal, este o mare realizare. Drumul meu în sculptură este la început. A început de ceva timp, dar mai sunt multe de făcut și mai am multe de spus. Nu exclud  să mai am și alte lucrări amplasate în Buzău și în alte orașe din țară, în viitor”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker