Actualitate

Fost finanțator la Gloria, „regizorul morții“ nu iese mai devreme din închisoare

Afaceristul Sergiu Băhăian, fost finanțator al clubului de fotbal Gloria Buzău, condamnat la 30 de ani de pușcărie pentru asasinate la comandă și infracțiuni economice, s-a prezentat marți, 29 august, la Curtea de Apel București, unde a încearcat, fără succes însă, să îi înduplece pe judecători să-i mai scadă 5 ani de detenție, pentru a se apropia de liberarea condiționată.

Băhăian are peste 60 de ani și poate fi eliberat după executarea a 3/4 din pedeapsă, iar până în prezent a executat puțin peste 10 ani. Sergiu Băhăian a formulat o contestație la executare împotriva deciziei definitive de contopire a pedepselor din cele opt dosare în care a fost găsit vinovat, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în 2020, prin care s-a ales cu 30 de ani de detenție.

Pe scurt, Sergiu Băhăian țepuia firme cu ajutorul unor persoane vulnerabile sau fără adăpost, de care se folosea pentru a crea un circuit financiar-bancar care îi permitea să obțină importante beneficii materiale. După ce obținea banii, Sergiu Băhăian ordona uciderea persoanelor fără adăpost – de unde porecla de „călăul boschetarilor”. De „treaba murdară” se ocupau locotenenții lui Băhăian, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, care au primit pedepse cu închisoarea pe viață. Una dintre persoanele fără adăpost a fost îngropată de vie, altele ucise cu ciocanul sau aruncate în Dunăre.

Pe data de 7 decembrie 2022, Tribunalul Giurgiu i-a respins lui Sergiu Băhăian contestația la executare, însă acesta a declarat apel, care s-a judecat marți, 29 august, la Curtea de Apel București.

Asasinatele la comandă

Sergiu Băhăian a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar unul dintre complicii săi, Valentin Şlepac, la detenţie pe viaţă, în dosarul în care sunt acuzaţi, alături de alte persoane, pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat şi fals.

Sergiu Băhăian a fost judecat, alături de alte 13 persoane, pentru înşelăciune, omor, instigare la omor calificat, fals în înscrisuri, precum şi fals privind identitatea. Cei 14 au fost trimişi în judecată, la începutul lunii noiembrie 2010, de procurorii DIICOT.

Anchetatorii au reținut că în perioada noiembrie 2006 – aprilie 2007, Sergiu Băhăian şi Valentin Şlepac au iniţiat un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul de a obţine, în mod ilicit, beneficii materiale importante prin fraudarea mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte, prin emiterea de file CEC sau bilete la ordin fără acoperire, în numele unor societăţi fictive.

Inculpaţii Valentin Şlepac şi Nicolae Mîrşu, instigaţi de Băhăian, au ucis umătoarele persoane: Lucian Cernat a fost ucis în anul 2006, fiind aruncat în Dunăre de pe podul rutier de la Cernavodă, după ce iniţial a fost sedat şi adus în stare de ebrietate; Emil Leonte a fost omorât în anul 2008, cu mai multe lovituri de ciocan în cap, cadavrul acestuia fiind aruncat în canalul Dunăre-Marea Neagră; Ionel Ulezu a fost omorât tot în anul 2008, fiind îngropat de viu după ce fost sedat şi adus în stare de ebrietate. Cadavrul său a fost găsit într-o curte din satul Măgura, comuna Cerchezu, judeţul Constanţa, într-o groapă de aproximativ doi metri adâncime, sub o placă de beton deasupra căreia era construit un WC; Petrică Captalan a fost omorât în 2008, după ce a fost lovit în cap cu o bâtă şi îngropat imediat într-o groapă, la aproximativ un metru adâncime, deasupra cadavrului fiind pusă o placă din beton astupată cu pământ.

Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş au recunoscut faptele comise şi au susţinut că au comis crimele la iniţiativa lui Sergiu Băhăian, fiindu-le frică de acesta, potrivit anchetatorilor.

De la milioane întoarse cu lopata, la condamnări pe bandă rulantă

În anii ’90, învârtea ­mi­lioanele cu lopata, dar procurorii DIICOT l-au trimis în arest după ce a pus la cale un joc piramidal în urma căruia zeci de mii de români au rămas fără bani. Apoi, cu ajutorul unor complici, ar fi comandat uciderea mai multor persoane care deveniseră „pioni” într-un scenariu halucinant. În urma anchetei efectuată de DIICOT, s-a demonstrat că Sergiu Băhăian a constituit o reţea de tip mafiot, care se ocupa cu infracţiuni financiare, dar şi cu omoruri în serie.

Sergiu Băhăian, fost finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău o scurtă perioadă de timp, a fost condamnat în 2013 de magistraţii Curţii Supreme la 26 de ani de închisoare. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru înşelăciune, omor şi fals. Alături de cinci executanţi, Sergiu Băhăian a fost arestat pentru că a ordonat uciderea a cel puţin patru persoane în judeţul Constanţa. Bărbaţii, cunoscuţi ca asociaţi ai lui Băhăian, au fost omorâţi după ce creierul operaţiunii a tras ţepe de peste 650.000 euro mai multor firme folosindu-se de identitatea acestora. Astfel, el a încercat să scape de anchete după ce pe numele său au fost depuse mai multe plângeri penale. Victimele erau îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. În momentul reţinerii, Sergiu Băhăian a încercat să fugă cu o maşină, lovind un poliţist şi rupându-i mâna.

Pentru a-şi pune în aplicare planul, Sergiu Băhăian a folosit metoda „pionilor” pe care i-a „mutat” în aşa fel încât profitul său să fie maxim, iar prejudiciul creat de gruparea sa a fost de 2.706.948,7 lei (echivalentul a 640.939,98 euro). Procurorii DIICOT au demonstrat, pas cu pas, că „Regizorul morţii” s-a folosit de oameni ai străzii pentru a contracta credite bancare, după care a ordonat ca aceştia să fie ucişi. În schimbul serviciilor oferite de oamenii fără adăpost, Sergiu Băhăian îi îmbrăca, oferindu-le mâncare şi băutură. Numai că, la un moment dat, boschetarii au devenit incomozi. Lipsit de scrupule, „călăul de boschetari” le-a cerut complicilor să acţioneze fără milă. Oamenii au fost îmbătaţi de complicii lui Băhăian, fiind apoi ucişi cu mai multe lovituri de ciocan în cap. Cadavrele au fost aruncate în canalul Dunăre-Marea Neagră sau îngropate în ciment. Sergiu Băhăian a fost capturat în luna ianuarie a anului 2010, după o urmărire ca-n filmele de acţiune.

În luna aprilie a anului 2020, fostul om de afaceri a cerut ca pedeapsa să îi fie redusă. Aflat în Penitenciarul Giurgiu, la jumătatea lunii martie 2020 Băhăian a primit o nouă lovitură din partea conducerii Penitenciarului Giurgiu. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Pe­nitenciarelor au formulat, la Judecătoria Giurgiu, o contestaţie la executarea pedepsei lui Sergiu Băhăian, după ce, pe numele deţinutului, au ajuns, în România, alte două condamnări pe care acesta le-a suferit, în trecut, în Spania şi Italia. Potrivit unor surse judiciare, citate de gândul.ro, ar fi vorba des­pre o condamnare de doi ani în Italia şi alta de nouă luni în Spania pentru infracţiuni care ar avea legătură cu piaţa prostituţiei.

Sergiu Băhăian a fost un controversat om de afaceri care, în anul 1995, a înființat firma Sabina Product, un joc piramidal de tip „Caritas”. În perioada în care afacerile cu Sabina Product erau înfloritoare, Băhăian a făcut un fel de mecenat artistic, finanțând producții precum „Asfalt Tango”, film al lui Nae Caranfil (1995), sau albumul „Născută toamna”, realizat de Loredana Groza, în colaborare cu Direcția 5, tot în 1995. Având studii în domeniul regiei de teatru, Băhăian, care reprezenta o firmă de impresariat artistic, Excessive Art Management, reuşise să adune o echipă de artişti tineri, cu care a pregătit, în octombrie şi noiembrie 2009, un spectacol de teatru, fotografie şi design vestimentar, numit „De amorul artei”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker