Actualitate

Buzoianul din clanul Pistol care a băgat în carantină Cartierul Poștă și-a dus de Paște toată familia la rudele din Bărbulești

S-a dovedit încă o dată că restricțiile de deplasare impuse de autorități pentru a stăvili împrăștierea noului coronavirus între regiunile țării sunt doar pentru cei care sunt conștienți că trebuie să le ­respecte, nu pentru cei care cred că legea și interdicțiile sunt facultative.

Autoritățile și-au dovedit din nou neputința în fața clanurilor de romi din cartierele mărginașe ale municipiului Buzău. Dovada că aceștia s-au plimbat nestingheriți și au părăsit orașul fără să fie împiedicați de forțele de ordine este faptul că județul Buzău a intrat în minivacanța de 1 mai cu 20 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a ieșit cu 40, după ce un bărbat de etnie romă din clanul Pistol, din cartierul Poștă, a răspândit în comunitate virusul adus din localitatea Bărbulești, județul Ialomița, unde și-a vizitat socrul de Paște. Potrivit autorităților din Ialomița, bărbatul de 41 de ani din municipiul Buzău, nu s-a deplasat singur în localitatea Bărbulești, ci împreună cu familia – soție și cei doi copii – și și-a vizitat rudele. Aici, buzoianul ar fi contactat virusul de la socrul său, care a fost confirmat cu COVID-19 câteva zile mai târziu după reuniune.

Doi infectați stau în Cartierul ,,Mihai Viteazu”

Buzoianul de 41 de ani a ajuns și el la Spitalul Județean Buzău pe 28 aprilie după ce s-a simțit rău. A fost direcționat către secția de Pneumoftiziologie, iar ulterior rezultatul testului a ieșit pozitiv pentru COVID-19. Pe 1 mai a fost transportat la Institutul Victor Babeș din București. După primirea rezultatelor din data de 1 mai, echipe de specialiști ai DSP, însoțite de forțe MAI, au mers în zona de domiciliu a pacientului,  unde au identificat toți contacții direcți, numărul acestora fiind de 31. Toți au fost plasați în izolare la domiciliu și le-au fost prelevate probe pentru Coronavirus. Pe 3 mai, au sosit rezultatele contacților direcți, 19 dintre acestea fiind pozitive. Drept urmare, 12 pacienți au fost transferați la Spitalul Municipal Rm. Sărat, iar alți 7 au fost transportați la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Testele în cazul altor 7 persoane au ieșit negative, iar pentru alte 5 au avut un rezultat incert, iar testarea a fost repetată. De asemenea, DSP Buzău efectuează anchete epidemiologice pentru identificarea contactelor cazurilor confirmate, plasarea acestora în izolare și testarea lor pentru coronavirus. Două persoane dintre cele 19 testate pozitiv locuiesc în Cartierul ,,Mihai Viteazu”.

Acesta este episodul care a cauzat instituirea stării de carantină pentru 14 zile pentru întregul cartier Poștă, cu apro­ximativ 2.000 de locuitori. Tot­odată, Buzăul a intrat pe harta zonelor cu transmitere comunitară.

Și aceasta din cauză că în timp ce toți cetățenii de bună credință au rămas acasă, romii și-au putut vizita rudele din alte județe fără să fie impiedicați de autorități.

Astfel, Buzăul, de la cel mai sigur județ din România, devine punct pe harta focarelor de infecție, totul doar la o plimbare distanță.

Îngrijorător este faptul că nu se știe cu câte persoane din afara focarului a intrat în contact bărbatul de 41 de ani tip de o săptămână după ce s-a întors din Ialomița și nici câte contacte în afara cartierului au avut rudele sale confirmate pozitiv.

Buzoianul responsabil de închiderea unui cartier din municipiul Buzău nu va fi cercetat penal, potrivit unor surse judiciare, ci va fi sancționat contravențional conform ordonanțelor militare.

Cazuri severe

Radiografia pulmonară efectuată la Buzău bărbatului de 41 de ani a arătat că plămânii bărbatului sunt grav afectați, motiv pentru care s-a decis transferul la un spital specializat din Capitală. Ulterior, alte 19 persoane, rude și cunoscuți de-ai bărbatului, au fost diagnosticate duminică seară cu coronavirus. Printre bolnavi sunt doi copii de un an, doi copii de 10 ani și unul de 12 ani.

Doisprezece pacienți infectați cu noul coronavirus proveniți din focarul identificat în cartierul buzoian Poștă au fost transportați la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, unitate desemnată de Ministerul Sănătății spital de suport Covid. Printre ei se numără și pacienți simptomatici, ceea ce reprezintă o noutate pentru cadrele medicale de la Râmnicu Sărat.

Opt dintre cei 12 pacienți ajunși la Râmnicu Sărat sunt simptomatici, cu febră, tuse seacă și vărsături, a precizat managerul Spitalului Municipal Rm. Sărat, Adrian Danielescu. Pentru tratatea acestor cazuri, autoritățile medicale au decis să detașeze la unitatea medicală încă un medic infecționist de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău.

Cine intră și cine iese din Poștă

Luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în zona carantinată.

Astfel, în cartierul Poștă este obligatorie purtarea măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către toate persoanele aflate în spații publice din zona carantinată, sunt interzise vizitele și reuniunile de familie, în perioada carantinei,  persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată nu se vor deplasa la locul de muncă, urmând ca la sfârșitul perioadei să beneficieze de concedii medicale ­eli­berate de medicul de familie, se vor limita la maximum deplasările pentru aprovizionarea de la magazinele din interiorul cartierului. Pentru orice urgență medicală se va apela telefonic medicul de familie sau serviciul 112, persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată și au afecțiuni cronice vor solicita medicului de familie prescripție medicală on-line către cea mai apropiată farmacie din zona limitrofă cu zona carantinată, persoanele care au domiciliul sau reședința în zona carantinată, care pot dovedi că au programare pentru anumite servicii medicale intra/extrajudețene, iar acestea nu suferă amânare, se vor adresa în prealabil la Direcția de Sănătate Publică la nr. de telefon 0771/478.426, 0771/478. 512 sau  0771/478.585, zilnic între orele 8.00 – 22.00, în vederea luării tuturor măsurilor necesare.

Sunt permise intrarea, respectiv ieșirea din zona carantinată pentru transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășură­rii activităților economice, precum și aprovizionării populației, persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, al situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comuni­cațiilor și transporturilor.

Din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor care locuiesc în zona de carantină, care își desfășoară activități în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, sanitar veterinar, situațiilor de urgență, asistenței și protecției sociale. serviciilor de utilitate publică, energetic, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor, gospodăririi apelor, doar pentru situații excepționale care țin de menținerea serviciilor publice sau operaționale. De asemenea, din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieșirea persoanelor  persoanelor care locuiesc în zona de carantină, dar care activează în domeniul agriculturii, pomiculturii, creșterii animalelor și apiculturii, pe baza documentelor justificative emise și certificate de autoritățile competente, care să ateste natura activității.

Persoanele mai sus menționate vor putea părăsi zona de carantină numai după ce obțin aprobarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenție Buzău, ca urmare fie a solicitării angajatorului cu aprobarea persoanelor în cauză.

Bărbulești: 26 cazuri pozitive în câteva zile

La începutul lunii aprilie, autoritățile au luat cu asalt satul Bărbulești, unde sute de persoane întoarse din străinătate nu respectau ­re­gulile de izolare. Zona are un mare grad de infracționalitate și este deja declarată focar de infecție cu coronavirus. Cu toate acestea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ioalomița nu a aprobat carantina pentru localitatea Bărbulești. Autoritățile din județul vecin au decis însă că localnicii nu au voie să circule mai mulți de doi într-o mașină dacă nu sunt din aceiași familie. Propunerea de carantinare a satului a fost făcută de primarul municipiului Urziceni, însă ancheta epidemiologică a reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Ialomița a concluzionat că, la momentul actual, nu se impune carantinarea localității. Recomandarea Direcției de Sănătate Publică a fost aceea de a se limita circulația persoanelor din localitatea respectivă la maximum două persoane într-o mașină, dacă nu sunt din aceeași familie, și verificarea plecării din localitate pentru scopul declarat. La sfârșitul lunii trecute, Spitalul Municipal Urziceni s-au înregistrat în câteva zile, 26 cazuri pozitive confirmate de îmbolnăvire de COVID-19 în comuna Bărbulești, limitrofă municipiului Urziceni.

Autoritățile nu au aflat duminică de problemele create în cartierul Poștă de membrii clanului Pistol. De-a lungul timpului, de fiecare dată când un membru al familiei a ajuns la Urgență, pentru Poliție și Jandarmerie a fost mobilizare generală. În 2017, unul  de-al lor, zis “Terente”, din clanul “Pistol”, a trecut la cele veșnice iar frații de etnie s-au gândit să-l jelească și să-l înmormânteze cu fală, așa cum se obișnuiește pe la ei – cu muzica de jelanie la maximum și cu corturi și mese în stradă. În tot acest timp, polițiștii locali îi supravegheau de la distanță. Nu au lipsit reglările de conturi.

3 Comentarii

  1. Nicio masa electorala solida, avem parte numai de politicieni oligofreni, ar fi de ajuns unul mai luminat dar de unde atata, avem rromi, avem cota unica, avem cateva milioane de oameni muncitori peste hotare, am o presimtire ca vom ajunge inevitabil la dictatura pe masura ce lumea evolueaza rapid.Pana la urma o dictatura luminata precum cea care exista in Singapore… ar insemna ca „ne-a pus D-zeu mana in cap”

  2. Cum credeți că a ajuns domnul Pistol cu toată familia în județul Ialomița, în ziua de Paște, fără să-l oprească nimeni în condițiile restricțiilor de circulație stabilite prin Ordonanțe Militare? Câte patrule de poliție îl vor fi salutat în poziție de drepți? Prin câte super magazine, piețe, autobuze s-or fi vânturat ai lui și toți „ieuropenii” repatriați intempestiv? Cât de mare este în realitate încărcătura virală și pericolul de contaminare în Buzău?

  3. Dacă „responsabilul” pentru tot pocinogul făcut nu va fi cercetat penal, adică nu va primi o pedeapsă așa cum merită, n-am făcut nimic. Adică am făcut, că o să se dea „apă la moară” și altora de teapa lui. Astfel de probleme or să mai apară, comise tot de conaționali și în alte zone din oraș, unde aceștia au o majoritate destul de solidă. Mă refer aici la zona de nord-vest a orașului, unde cei de altă etnie se cred stat în stat, ca și cei din cartierul cu pricina și unde când se întâmplă câte ceva de natură antisocială, domniile lor sunt doar supravegheați de la distanță”, de forțele de ordine, încercându-se pe cât posibil „mușamalizarea” acestor fapte. Se pare că până la urmă e vorba de o masă electorală destul de solidă, în ecuația viitoarelor scrutine electorale, fie parlamentare, fie la nivel local, mai ales…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker