ActualitateCultură

Buzoianul Daniel Jinga, director cu concurs la Opera Națională București

Daniel Jinga este noul director al Operei Naționale București, funcție pe care o ocupă de astăzi prin concurs. El a obținut media 9,25, cea mai mare din istoria instituției de la introducerea concursului ca metodă de selecție, o medie obținută din cea pentru proiect (9,00) și cea de la interviu (9,51). Vezi aici

Astăzi a avut loc etapa a doua a concursului de proiecte de management pentru Opera Națională București, așa numita probă interviu, pe care a susținut-o în fața unui juriu format din secretarul de stat Diana-Ștefana Baciuna, Liliana Staicu, directoarea formațiilor muzicale radio, și muzicologul Mihai Cosma, dar și a publicului, toate locurile rezervate fiind ocupate.

După o stagiune centenară peste media ultimelor, Daniel Jinga a venit cu o prezentare excelentă care, la sfârșitul ei, a provocat aplauzele audienței, pentru că, aceasta i-a servit ca viziune în mandatul său de director interimar. Stagiunea centenară a reunit în premieră toate energiile din Operă. Ea s-a încheiat în data de 2 iulie  cu un eveniment de referință ce a reunit o suită de premiere.  Una dintre acestea o constituie prezența în festival a tuturor operelor din România, inclusiv a Teatrului Național de Operă din Chișinău, chiar și a Teatrului Maghiar din Cluj. De asemenea, acest festival s-a bucurat de lucrări, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, puse în scenă de personalități de prim rang precum Andrei Șerban și Silviu Purcărete și, dincolo de declarații de viziune și de misiune, directorul Operei Naționale București a demonstrat cu indicatori de performanță cum se poate ajunge în grupul compact al unor teatre de operă europene precum Komische Oper Berlin sau Teatro Regio di Torino.  Prin urmare, în viziunea lui Daniel Jinga și noile stagiuni vor arăta cu totul altfel decât cele de  până acum. Vor începe cu Promenada Operei și se vor termina cu Festivalul și vor include cel puțin o premieră de operă și una de balet. Va exista o stagiune de Crăciun și una de Paște, dar marea noutate este seria de „spectacole eveniment”. În cadrul acestora  se va încerca repetarea și multiplicarea unor seri precum cele cu Otello, adică având distribuția principală și dirijorul invitați. Va exista și premieră cu tineri, program special dedicat susținerii talentelor din România.

Daniel Nicolae Jinga (n. 11 ianuarie 1978, Buzău) este Maestru de Cor al Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Muntenia din Targoviște. A avut ca profesori de dirijat sau mentori pe Marin Constantin, Petre Crăciun, Stelian Olariu, Dan Mihai Goia, Valentin Gruescu, Sharon Hansen și Erwin Ortner.

S-a afirmat ca dirijor secund al Corului de Cameră „Madrigal” și dirijor fondator al Corului de cameră „Accoustic”, cu care abordează o paletă repertorială complexă: muzică sacră, prelucrări folclorice, renaștere europeană, muzică contemporană și muzică de teatru și film, colaborând cu regizori precum Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexander Hausvater,  Alexandru Dabija.

Este inițiator și dirijor al unor proiecte pop-rock simfonic sau „mainstream” ce i-au avut ca protagoniști pe Vlad Miriță, PHOENIX, IRIS, Smiley, Marius Moga, Gheorghe Zamfir, Angela Gheorghiu, Valentina Naforniță, Teodor Ilincăi, Felicia Filip, Irina Iordăchescu, Maria Jinga, Iordache Basalic, Ana Cebotari, Irina Baiant, Corul „Song” și mulți alții.

Alături de Orchestra Metropolitană București și Orchestra Simfonică „Muntenia” a realizat discul „Rapsodiem”, care cuprinde cele două rapsodii enesciene și suita „Valurile Dunării”, compusă de Iosif Ivanovici. Din anul 2012 este Maestru de Cor al ONB.

În perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, Daniel Jinga a fost Director Artistic al Operei Naționale București.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker