Actualitate

Buzăul va avea o nouă Unitate de Primiri Urgențe

În curtea Spitalului Ju­dețean de Urgență Buzău, pe locul unde se află actualmente parcarea, va apărea, până în octombrie 2022, o nouă clădire formată din parter cu subsol ce se va lega de actuala clădire a spitalului. Va fi o clădire cu totul nouă, care va funcționa ca Unitate de Primiri Urgențe. Demersurile au fost demarate joi, 11 iulie, odată cu semnarea contractului de finanțare din fonduri europene pentru proiectul ”Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău”, promovat spre finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Sociale, Ope­rațiunea 8.2.B: Unități de Primiri Urgențe de către președintele Consiliului Ju­dețean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională S-E, respectiv Luminița Mihailov.

“Din acest moment curg acele 41 de luni de implementare. În cazul în care dumneavoastră veți reuși să finalizați mai devreme licitațiile de proiectare și execuție e posibil să se finalizeze chiar și mai repede. Acest mecanism de finanțare pentru acest 1,5 milioane de euro s-a datorat unor resurse drămuite, pentru că a trebuit să acoperim toate categoriile de intervenții din infrastructura de sănătate”, a spus Luminița Mihailov, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Obiectivul specific al pro­iectului îl reprezintă extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău. Lucrarea are ca termen de finalizare 41 luni de la semnarea contractului de finanțare.

„Proiectul are termen de implementare 41 de luni și după această perioadă spitalul va avea o cu totul altă față. Valoare contractului este peste 3,5 mil de euro iar din acești bani Consiliul Județean Buzău pune din fonduri proprii aproximativ 2 milioane de euro. Eu cred că este un lucru benefic. Nu numi că se va moderniza din punct de vedere al construcției, va fi practic o altă construcție UPU, dar va fi și dotată cu aparatură me­di­cală de ultimă generație și nu numai  mă refer numai la mobilier, birotică și alte lucruri, care și acestea fac parte  din îmbunătățirea actului medi­cal care se va face la UPU. În același timp va trebui să avem grijă la beneficiari, la pacienți dar, binențeles, și la cadrele medicale, mă refer aici la medici, asistente medicale, cadre auxiliare, trebuie să aibă condiții optime și necesare,  ca să facă un act medical de calitate”, a declarat preșe­dintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu.

Echipa Consiliului Ju­dețean Buzău a fost felicitată de directorul Luminița Mihailov pentru că au parcurs cu bine toate etapele acestui proiect: „Ca și în alte dăți felicit echipa domnului președinte, pe domnul președinte, pentru că au parcurs toate exigențele programului nostru. Este dificil. Necesită între 6 luni și un an până semnăm un contract de finanțare, însă trebuie să ne obișnuim cu aceste termene pentru că la nivel național sunt 5.000 de contracte în acest moment, iar resursele nu sunt extrem de multe”, a spus directorul Luminița Mihailov.  De altfel, implicarea Consiliului Jude­țean în realizarea acestui proiect este una majoră pentru că „este cea mai mare sumă alocată de o administrație județeană din regiunea de dezvoltare Sud-Est pentru un proiect finanțat pe această axă prioritară”, după cum a precizat Luminița Mihailov.

Proiectul, o provocare și pentru echipa medical a UPU

Managerul Spitalului Ju­dețean de Urgență Buzău, Claudiu Damian, a fost prezent la semnarea documentelor și a explicat de ce proiectul va reprezenta o provocare și pentru echipa medicală de la UPU. Pe toată perioada de­rulării lucrărilor, activitatea la UPU nu se poate întrerupe. Practic activitatea la UPU se va desfășura concomitent cu derularea lucrărilor și asta în condițiile în care și la actuala clădire se vor face unele lucrări. În actualul spațiu în care funcționează secția va fi extinsă unitatea UPU Pediatrie. Managerul Claudiu Damian a spus că deja au fost demarate aici o serie de lucrări, din fonduri proprii ale spitalului, astfel încât la finalul proiectului să nu existe nici un fel de diferență între cele două corpuri de clădire.

Se va elimina aglomerația

Unitatea UPU extinsă și modernizată va avea capacitatea de  a face față afluxului zilnic de pacienți, managerul SJU precizând că media prezentărilor zilnice este de circa 210 pacienți, dintre care 40 la Secția UPU Pediatrie. „Întâi să vedem finalizate lu­crările, apoi vom analiza timpii de așteptare, vom vedea cum decurg lucrurile, iar dacă va fi nevoie vom extinde schema de personal de aici. La acest moment nu pot spune cu certitudine dacă se va întâmpla sau nu acest lucru. În continuare, încercăm să acoperim deficitul de medici, pentru că din necesarul de zece specialiști pe medicina de urgență avem doar doi, dar mai avem trei medici care se specializează și pe Urgențe, plus alți cinci medici care fac gărzi, așa că situația este mai bună decât anii trecuți când nu aveam personal pentru a acoperi toate gărzile”, a declarat managerul SJU Buzău.

Este de așteptat însă ca să se elimine aglomerația de la UPU la finalizarea lucrărilor fie și numai pentru faptul că „spațiile destinate secției UPU, vor fi mult mai generoase ca suprafață față de cele din prezent, aici urmând a fi amenajate o sală de așteptare pentru pacienți și aparținători, zonă de triaj, săli de consultații și se vor asigura toate circuitele medicale. În total, noul spațiu va avea o suprafață de 1.135 de metri, asigurând o mai mare libertate de mișcare și eliminând aglo­merația”, după cum a explicat chiar managerul Spitalului, Claudiu Damian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker