Economic

Buzăul are puțin peste 10.000 case de marcat conectate la serverele ANAF

Vânzarea pe caiet, încă pe val

Aproximativ 554.000 de case de marcat cu jurnal electronic, dintr-un total estimat inițial la 600.000, erau conectate la serverele ANAF la data de 1 februa­rie. Dintre acestea, cele mai multe se regăsesc în Capitală, acolo unde numărul lor ajunge la 67.000, adică mai mult de 10 la sută din total. La o diferență destul de mare de București se află județul Constanța, cu un număr de 26.000 de case de marcat, urmat de Cluj, cu 24.000, și de Timiș și Brașov, cu câte 20.000. La polul opus, cu cele mai puține case de marcat cu jurnal electronic conectate la serverele ANAF, este județul Giurgiu, unde sunt doar 4.900. Număr mic de case de marcat mai întâlnim și în județele Ialomița (5.400), Tulcea (5.600) și Sălaj (aproape 6.000).

Scopul principal al caselor de marcat cu jurnal electronic este creșterea gradului de încasare la bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată (TVA), respectiv reducerea evaziunii fiscale. România are cel mai mare deficit de încasare de TVA din Uniunea Europeană:  35 la sută din suma care ar trebui încasată este „pierdută“ pe drum, respectiv miliarde de euro an de an.

„Este vorba de gradul de dispersie socială. Întrebarea reală este dacă în cele 3.200 de comune există case de marcat conectate la ANAF, dacă a dispărut vânzarea pe caiet“, a spus consultantul finaciar Adrian Bența, pentru zf.ro.

Buzăul se află în cea de-a doua jumătate a clasamentului privind numărul de case de marcat din județ, cu un număr de 10.093, ceea ce înseamnă că vânzarea pe caiet nu a dispărut în localitățile buzoiene și, implicit, evaziunea fiscală este în floare.

La nivelul Regiunii Sud-Est, regiune din care face parte și județul Buzău, sunt 70.958 de case de marcat conectate la serverele ANAF. Cele mai multe se regăsesc în Constanța – 25.922, iar cele mai puține în Tulcea, 5.620. La nivelul regiunii, județul Buzău se află pe locul trei, în spatele județelor Constanța și Galați.

Această diferență destul de mare dintre județe este dată, bineînțeles, de puterea economică a fiecăruia. Dacă un județ este mai dezvoltat din punct de vedere economic, atrage mai mulți investitori, ceea ce înseamnă că numărul magazinelor crește, iar numărul caselor de marcat conectate la serverele ANAF crește și el.

La sfârșitul anului 2021, la serverele ANAF erau conectate 530.000 de case de marcat, comparativ cu cele 553.962, din prezent, creș­terea nu este foarte mare.

România se mișcă precum un melc la conectarea caselor de marcat

„Administrația fiscală și-a propus, pentru 2022, creșterea ponderii veniturilor din taxe și impozite în PIB, prin eficientizarea colectării, care are la bază atât stimularea conformării voluntare, cât și o serie de măsuri de combatere a evaziunii fiscale”, iar planurile „indică faptul că autoritățile au ajuns la concluzia că reforma și digitalizarea administrației fiscale reprezintă combinația optimă pentru atingerea acestui scop”, spun reprezentanții firmei de consultanță fiscală și audit Deloitte într-un comunicat de presă.

Anul 2022 se va baza pe acești doi piloni, cu beneficii estimate atât pentru stat, cât și pentru contribuabili, dar și cu eforturi substanțiale de implementare pentru ambele părți. O parte dintre măsurile adoptate de autorități, bazate pe soluții di­gitale de relaționare cu contribuabilii, au intrat deja în vigoare și produc efecte, iar altele sunt la nivel de angajament. „În Bulgaria, în momentul în care s-au conectat toate casele de marcat, au avut o creștere de 20 la sută a veniturilor din TVA. Cu siguranță putem crește încasările la bugetul de stat. Nu neapărat cu 20 la sută, dar vor crește“, a mai spus consultantul Adrian Bența pentru sursa citată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker