Economic

Buzăul, printre orașele cu cele mai scumpe chirii raportate la salariul mediu

Pandemia a adus multe schimbări în viața românilor, iar industriile au avut de suferit, sau de câștigat, după caz. În această perioadă, piața imobiliară a crescut considerabil, mai ales în cazul chiriilor.

Site-ul de cumpărături picodi.com a făcut un studiu pentru a afla care sunt cele mai accesibile orașe în func-ție de prețul chiriilor raportat la salariul mediu lunar net. Astfel, cel mai accesibil județ s-a dovedit a fi Bacăul, unde o familie alcă-tuită din două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1 la sută din venitul lor lunar pe chirie. La polul opus, Cluj-Napoca, Brașo-vul și Bucureștiul completează primele trei orașe românești cu cele mai mari salarii, având și cele mai mari chirii.

Cel mai mare salariu mediu lunar net a fost înregistrat în București, respectiv 4.260 lei pe lună. Astfel, costul închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 era, în Cluj-Napoca, de aproximativ 300 euro pe lună, în Brașov 299 euro, iar în București 282 euro.

Orădenii se află în partea de jos a clasamentului, aceștia fiind nevoiți să plătească 21,5 la sută din salariu pentru chirie. Cheltuieli similare pe chirii sunt și în Galați și Iași, cu 21,0 și, respectiv, 20,3 la sută.

Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor la începutul lunii martie 2021, pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând prețul mediu de închiriere, au fost excluse apartamentele cu o suprafață mai mică de 35 mp. În ceea ce privește salariile medii ale orașelor care au fost incluse în studiu, acestea provin de la Institutul Național de Statistică pentru întregul an 2020.

Care este situația la Buzău

Buzăul nu a fost inclus în acest clasament, fiind un oraș mai mic în comparație cu cele care au apărut în studiu. Mai mult, dacă am fi să facem o comparație cu acestea, am descoperi că Buzăul se numără printre orașele în care chiria pentru un apartament cu un dormitor este destul de mare raportată la salariul net al buzoienilor.

La Buzău, salariul mediu lunar  pentru anul 2020 este de 2.773 lei net, iar pre-țul chiriilor se află într-o continuă creștere. Pentru a închiria un apartament cu un dormitor, buzoienii trebuie să scoată din buzunar aproximativ 1.200 lei. Astfel, pentru o familie care este alcătuită din două persoane care muncesc, 26 la sută din salariul lunar merge către proprietar, destul de mult în comparație cu cele mai mari orașe din țară. Cheltuieli de peste 20 la sută pentru chirii au fost înregistrate în orașe precum Oradea și Iași, orașe mai mari decât Buzăul.

Nu de puține ori buzoienii și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu prețul chiriilor din județ, dar și cu cel al imobiliarelor. Cu toate acestea, ei continuă să cumpere locuințe.

Articole similare