Cultură

FOTO/VIDEO | Tehnica încondeierii ouălor de la Buzău, „predată” și meșterilor populari din Ungaria

După ce a dat întâlnire buzoienilor la Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă” la atelierele realizate de două bunici din zona Gura Teghii pentru activități interactive în care a fost promovată furca de brâu, Muzeul Județean Buzău a mai realizat, la sfârșitul săptămânii trecute, o activitate ce pune în valoare tradiția și obiceiurile locale. Este vorba despre ateliere de  încondeiere a ouălor, tot la Muzeul de Etnografie „Casa Vergu Mănăilă”, o activitate cu caracter educativ fiind destinată în principal elevilor, dar, în același timp, și un eveniment din categoria celor care invită vizitatorii să interacționeze cu ele. De data aceasta, interacțiunea a fost chiar și dincolo de granițele țării, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, fiind, pe parcursul desfășurării ei, ghid pentru o invitată din Ungaria, meșterul popular Ildiko Fekete, care a solicitat participarea, prin Zoom, la acest atelier organizat la Muzeul „Vergu Mănăilă”. Ea a urmărit cu atenție toate etapele pe care le-au parcurs copiii împreună cu meșterii populari din zona Lopătari până au obținut produsele finale, adică ouăle încondeiate.

Cum au fost transformate ouăle în opere de artă

Zeci de copii din cadrul Direcției Generale pentru Asistență Socială Protecția Copilului și Buzău și din localitatea Căpățânești au participat la ateliere de încondeiat ouă, organizate la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”. Fiecare dintre ei a avut ocazia să realizeze primele ouă încondeiate sub îndrumarea  meșterului popular Doina Țărâncă, din Gura Teghii, păstrătoare a acestei vechi tradiții, și a muzeografului  de etnografie Raluca Brașoveanu. Grupurilor de copii li s-a alăturat și directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, care a fost, în același timp, și ghid pentru meșterul popular Ildiko Fekete, care a povestit că  este preocupată de mai bine de un deceniu să strângă informații cu privire la tehnica încondeierii ouă­lelor în Transilvania, iar acum și din alte zone ale țării.

Astfel, timp de câteva ore, copiii au parcurs, cu ajutorul specialiștilor, toate etapele încondeierii ouălor. Cei prezenți au aflat că tehnologia populară, care transformă oul în operă de artă, cuprinde mai multe faze de lucru, iar vopselele  folosite se prepară din plante sau din produse de industrie chimică. Au mai aflat că se  confecționează și se pregătesc uneltele de ornamentat, care în acest caz au fost aduse de meșterul popular. De asemenea, unii au văzut pentru prima dată cum arată ceara de albine, care a fost pusă la topit. Ceara de albine a fost adusă în proiect, de la prisacă, de muzeograful Raluca Brașoveanu, care a și dăruit din ea copiilor care au dorit să obțină mostre pe care să le arate prietenilor și cunoscuților. În ceara fierbinte s-a adăugat, ca adjuvant, puțin cărbune pisat, obținut, de asemenea, de meșterul popular prin arderea cocenilor de porumb din gospodăria proprie și apoi pisat până la dimensiuni granulare mici.

După ce au trecut de aceste operațiuni, a urmat încondeierea propriu-zisă a ouălor, fierte în prealabil 7-10 minute, cu motive ornamentale măiestrit lucrate, modele din zona Buzăului, respectiv din zona Pârscov. Au fost apoi introduse ouăle încondeiate cu multă migală de copii în vasul cu vopseaua roșie pentru colorarea fondului. Aici au fost lăsate circa 5-10 minute, după care au fost scoase din vopsea și șterse urmele de ceară care lasă în loc desenul alb, obținându-se oul încondeiat monocrom.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker