Economic

Buzăul, printre donatorii Băncii pentru Alimente București

Banca pentru Alimente București  – a nu se confunda cu Banca de Alimente, proiect al Crucii Roșii Române! – și-a înce­put activitatea în anul 2016, iar de atunci și până în prezent a reușit să colec­teze, de la companiile donatoare, peste 3.200 de tone de alimente, cu o valoare comercială de peste 8,51 milioane de lei. Aceste alimente au fost donate către 30.000 de persoane care se aflau în situații vulnerabile, conform Agerpres

De-a lungul celor cinci ani de existență, produsele colectate au fost distribuite cu ajutorul a 136 de organizații din București, Ilfov, Prahova, dar și din județele mai apropiate, precum Argeș, Giurgiu, Ialomița, Buzău, Brăila și Constanța. Prin urmare, doar în anul 2020, Banca pentru Alimente București a colectat și distribuit aproape peste 1.350 de tone de alimente, cu 23 la sută mai mult decât întreaga cantitate de produse colectate în perioada 2016-2019. Premisele acestui an sunt la fel de optimiste, având în vedere faptul că de la începutul anului și până acum au fost colectate aproximativ 775 de tone de alimente.

,,Banca pentru Alimen­te are un rol unic și o misiune ambițioasă în România: să lupte împotriva risipei alimentare, a sărăciei și a excluziunii sociale și, mai mult, să adune în jurul ei cât mai mulți actori sociali pe care să îi educe și responsabilizeze în combaterea risipei alimentare. Acest rol ne-a ambiționat an de an și suntem mândri că putem spune că după primii cinci ani de activitate cu Banca pentru Alimente din București, că reușim să construim pentru prima oară în România o infrastructură eficientă și funcțională la nivel național, care să contribuie în mod real la reducerea risipei alimentare și a sărăciei”, a declarat Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România (FBAR).

De-a lungul timpului, acest proiect a fost extins în mai multe orașe din țară, punând astfel bazele primei rețele naționale de Bănci pentru Alimente, care în prezent are opt filiale active în București, Cluj – Napoca, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Craiova. În anul 2019, acest proiect a fost acceptat ca Proiect Asociat FEBA (Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente).

Pe parcursul celor cinci ani, rețeaua a colectat peste 6.100 de tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 480 de organizații, cu un potențial de peste 130.000 beneficiari. În viitor, rețeaua urmează să deschidă din punct de vedere operațional, o nouă bancă regională în Galați. Pentru Banca pentru  Alimente Roman a fost înființat un punct de lucru la Iași, iar pentru Banca pentru Alimente Oradea fun­c­ționează o divizie locală în Baia Mare. Obiectivul pentru anul 2022 este de a depăși granițele României și de a sprijini prin consultanță și Banca pentru Alimente din Chișinău, Republica Moldova.

Banca pentru Alimente este o organizație non-pro­fit care colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează. Obiectivul acestora este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri să nu ajungă să fie risipite, ci să fie consumate de persoanele care se află în dificultate și nu au posibilitatea de a le cumpăra. În această categorie intră produsele care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj, produse care provin din urma activităților promoționale în­cheiate, produsele care sunt consumate doar într-o a­numită perioadă a anului sau cele rămase în urma schimbării strategiei de marketing.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker