Economic

Buzăul, pe locul patru în regiune la fonduri europene atrase

Fondurile europene re­prezintă un beneficiu pentru românii care sunt co­nectați la infrastructura de apă, la cea de internet sau de transport, beneficiază de o educație mai bună în școli, de asistență și tratamente medicale în spitale sau de noi calificări pe piața muncii, în urma accesării acestora. De asemenea, datorită ba­nilor europeni mulți oame­ni i­novează și își încep chiar propria afacere.

Până la data de 31 martie 2021 au fost depuse, în cadrul exercițiului financiar european 2014-2020, un număr de 185 de proiec­te pentru județul Buzău, conform datelor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Aceste 185 de proiecte tota­lizează 2,9 miliarde de lei, din care contribuția UE este de 2,04 miliarde lei. Dintre acestea, conform sursei menționate, 76 de proiecte sunt finalizate, ce tota­li­zează aproape 133 de mili­oane de lei, celelalte 109 proiecte fiind în prezent în derulare.

Făcând o comparație cu vecinii din regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, se observă că în Dobrogea au fost accesate peste 790 de proiecte, cu o valoare de 11,85 milioane de lei. Din acest total, 7,31 miliarde de lei îi revin Constanței, iar 4,54 miliarde de lei județului Tulcea. Men­ționăm că aproximativ un miliard de euro reprezintă proiecte finanțate prin ITI (Delta Dunării) și sunt, în prezent, sub lupa autori­tăților, iar Comisia Europeană a oprit plățile pe această axă în urmă cu o lună, relatează viatalibera.ro.

Buzăul se află, ca nivel de accesare a banilor europeni, sub Galați, ocupând locul patru. După Buzău urmează Vrancea, cu un număr de 152 de proiecte, având o valoare totală de 2,36 miliarde de lei. Pe ultimul loc în regiunea Sud-Est, regiune din care face parte și județul nostru, se află Brăila, care a accesat doar 2,27 miliarde de lei, prin cele 88 de proiecte pe care le-a propus.

Articole similare