Administrație

Buzăul, parteneriat cu Vrancea și Prahova pentru atragerea de fonduri europene de un miliard de euro

Consiliul Județean Bu­zău a aprobat, vinerea trecută, în ședință extraordinară, încheierea unui acord de parteneriat între jude­țele Buzău, Prahova, Vran­cea – prin consiliile județene respective – și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Ținutul Buzăului”, în vederea realizării unor Investiții Teritoriale Integrate (ITI).

Investițiile Teritoriale Integrate reprezintă un instrument de punere în aplicare a strategiilor teritoriale într-o manieră integrată. Acest instrument dă posibilitatea punerii în aplicare a unor programe operaționale la nivel intersectorial și să recurgă la finanțare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau ale mai multor programe operaționale, pentru a asigura punerea în aplicare a unei strategii integrate pentru un teritoriu specific. Ca atare, existența ITI va conferi atât flexibi­litate în ceea ce privește elaborarea programelor operaționale, cât și eficiență în materie de punere în aplicare a unor acțiuni integrate prin finanțare simplificată.

,,Vreau să vă dau niște explicații să înțeleagă toată lumea ce înseamnă ITI. <Ținutul Buzăului> este o unitate separată care nu cuprinde toate județele. Este o ADI înființată în 2007-2008, uitată într-un sertar. Din 2016–2017, cu ajutorul partenerilor din această asociere, Universitatea București și ONG-ul <Ținutul Buzăului>, am început să facem demersuri ca să-l transformăm în Geoparc. Demersurile au durat destul de mult, pentru că asta este cutuma. Cu ajutorul celor de la Universitatea București s-au făcut niște eforturi, și financiare, și din punct de vedere al documentației, și de a reuși să facem vizibil acest Geoparc, de la deplasări în teritoriu, participări la anumite evenimente naționale și internaționale. Cu sprijinul celor 18 unități administrativ-teritoriale care fac parte din Ținutul Buzăului, cu sprijinul colegilor din Consiliul Județean care s-au ocupat și cu sprijinul Universității București și ONG-ului <Ținutul Buzău­lui>, am reușit, după ani buni, să putem depune acreditarea ca să devină Geoparc ­UNESCO. Știți că în România nu există decât unul singur, cel de la Retezat. Acreditarea durea­ză, este o evaluare făcută de specialiști la nivel mondial. Un lucru bun este că am îndeplinit toate condițiile ca să devină Geoparc UNESCO și, probabil, deja în 2022 ,vom fi acreditați UNESCO. Noi, Consiliul Jude­țean, ne-am luat niște angajamente, de acum doi ani, angajamente financiare, să asigurăm suportul logistic și financiar ca să îndeplinim toate condițiile până la data la care se va face ultima evaluare. Aici aș vrea să vă enumăr câteva: investiții care s-au făcut generic în poarta de intrare la Geoparc, mă refer la comună, acolo sunt niște investiții din care va rezulta un obiectiv la nivelul anilor 2020-2021. Vă invit și pe dumnea­voastră în momentul în care o să inaugurăm aceas­tă poartă de intrare, ­pro­babil în luna mai. Apoi, la sfârșitul mandatului trecut al Parlamentului, a mai apărut și acest ITI, pe lângă cel de la Tulcea și cel din Munții Apuseni, care cuprinde trei mari comunități: Prahova, Vrancea și Buzău. Am vorbit cu cei de la Prahova și Vrancea să ne întâlnim la Buzău ca să vedem ce proiecte putem face împreună, pentru că în afară de declarațiile politice care se dau, important este să facem lucruri bune împreună. Ne vom întâlni luni ca să punem proiectele cap la cap, să vedem ce putem face, pentru că este o poveste anacronică puțin. Noi, dacă ne învecinăm cu județul Vrancea și putem face anumite lucruri e OK, dar chiar dacă ne învecinăm cu județul Prahova este puțin mai dificil, pentru că facem parte din Agenții de Dezvoltare Regională dife­rite. Noi și Vrancea facem parte din Regiunea Sud-Est, Prahova este din Regiunea Muntenia. De ce se grăbește povestea? Pentru că într-o săptămână cei de la Ministerul Fondurilor Europene trebuie să prezinte la Comi­sia Europeană anumite cereri de finanțare pe viitorul exercițiu financiar”, a explicat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu acest demers.

Obiectivele ITI pot include investiții din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de Coeziune. Finanțarea poate fi însoțită de sprijin financiar din partea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) sau a Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Ma­ri­time (EMFF).

Acordul de parteneriat sus amintit a fost promovat și susținut de președintele PSD Vrancea și al Consiliului Județean de la acea vreme, Marian Opri­șan, și de președintele PSD Marcel Ciolacu în anul 2019, fiind votat în Parlamentul României. Este vorba despre un buget de un miliard de euro pentru cele trei județe. În termen de o săptămână va trebui definitivată și strategia și delimitarea teritorială a celor trei județe, dar și proiectele pe care fiecare dintre cele trei județe le vor promovate.

Un comentariu

  1. Nu se poate da alta fata blocului de la intrarea in oras dinspre podul de la Maracineneni-ma refer la blocul de la „avion „?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker