Economic

Buzăul, județul în care nici necalificații nu vor să muncească

Piața muncii din Buzău s-a schimbat după pandemie. De la primul loc pe țară la șomaj din cauza lipsei locurilor de muncă, județul nostru se confruntă în prezent cu lipsa personalului calificat. Aceasta pentru că România, în general, nu mai produce de mult timp persoane calificate în anumite domenii, cum ar fi cel al construcțiilor, HoRecca sau al industriei grele prelucrătoare, din cauza desființării liceelor industriale.

Așa se face că, în prezent, la Buzău cele mai căutate locuri de muncă rămân cele calificate. Buzăul are nevoie de sudori, frezori, strungari, finisori, zidari, tencuitori, dar și bucătari, ajutoare de bucătari, ospătari sau recepționeri.  „Este aproape imposibil să mai găsești un bucătar, ospătar sau recepționist”, a declarat pentru OPINIA, Ionel Tociu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău.

În Buzău se găsesc cu greu persoane calificate, în contextul în care în domeniul construcțiilor salariile pornesc, în medie, de la 5.000 lei, la fel ca și în cazul bucătarilor, fără bonusuri, în timp ce un sudor calificat ajunge și la 6.000 lei net / lună.

„Nu mai găsim nici forță de muncă necalificată”

Dacă este greu ca antreprenorii să mai găsească persoane calificate în industria grea, nici persoanele necalificate nu sunt ușor de găsit în Buzău, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cei mai mulți aleg să plece în străinătate, cel mai probabil la părinți. „Cu un an înainte de pandemie, era o perioadă în care se spunea, și spuneam și eu, că vom ajunge în momentul  zero, în care angajatorii nu vor mai găsi structură de forță calificată. Am trecut de momentul acesta 0 și am ajuns la -1, cum îi spun eu, pentru că nu mai găsim nici forță de muncă necalificată”, a mai declarat Ionel Tociu.

Pentru județul Buzău este greu, în acest moment, să acopere forța de muncă necesară și din cauza faptului că 92 la sută din structura locurilor de muncă sunt generate de municipiul Buzău. Prin urmare, o persoană din Siriu care și-ar dori să se angajeze într-o fabrică din municipiul Buzău va trebui să facă naveta, cel puțin patru ore pe zi, dus întors, în cazul în care va beneficia de continuitate între mijloacele de transport. „Din nefericire, peste 50 la sută din forţa de muncă latentă care există, există la o distanţă mai mare de 30-35 de km de municipiul Buzău şi mulţi dintre ei, săracii, nu au posibilităţi de a face naveta către municipiul Buzău şi sunt din mediul rural. Este foarte greu să aduci către Buzău forţa de muncă din Siriu, Nehoiu, Gura Teghii şi din toată Valea Buzăului şi a Slănicului şi este foarte greu să aduci către municipiul Buzău forţă de muncă din Valea Salciei, Buda şi toate acele localităţi din partea de nord-est a judeţului Buzău”, a mai spus Ionel Tociu.

„5.005 persoane nu au avut niciodată un contract de muncă înregistrat”

Pe lângă problema locurilor de muncă, directorul AJOFM trage un semnal de alarmă și cu privire  la numărul mare de persoane care primesc bani de la stat și care nu au avut niciodată un contract de muncă înregistrat. În prezent, în Buzău sunt aproximativ 7.500 de persoane aflate în șomaj, dintre acestea sub 1.000 sunt persoane care au avut un loc de muncă și primesc indemnizație.

La finalul lunii august, în urma unei analize mai amănunțite, s-a descoperit că un număr de 5.005 persoane nu au avut niciodată un loc de muncă. „Din 7.446 de persoane aflate într-o formă de evidenţă în istoricul Agenţiei Judeţene Pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău, la 31 august 2022, 5.005 de persoane nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat. Dintre acestea, 2.708 sunt bărbaţi şi 2.297 sunt femei. Ponderea persoanelor care nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat înseamnă 67,22 la sută din totalul persoanelor aflate într-o formă de evidenţă şi plată, iar 99 la sută dintre aceste persoane sunt beneficiarii venitului minim garantat. Acum avem şi o situaţie pe grupe de vârstă şi dacă observăm grupa de vârstă cea mai afectată în această idee a neexistenţei vreodată a unui contract de muncă legal înregistrat înseamnă grupa de vârstă peste 45 de ani şi peste 55 de ani respectiv, 2.940 de persoane n-au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat şi 1.257 de persoane peste 55 de ani nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat. Dacă ar fi să analizăm pe medii de provenienţă: din totalul celor 5.005 persoane care nu au avut niciodată un contract de muncă legal înregistrat 3.766 provin din mediul rural”, a spus Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker