Administrație

Buzăul, între parcarea de 10.000 lei pe an și cea mai scumpă apă din țară

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a spus, pe parcursul unei emisiui difuzate de postul de televiziune Digi24, că există persoane care au cheltuit sume importante de bani pentru a li se atribui prin licitaţie un loc de parcare în oraş, fiind închiriat chiar şi cu 10.000 de lei pe an un loc, în condiţiile în care preţul de pornire a fost de 120 de lei.

La nivelul municipiului Buzău, administraţia locală a investit în reabilitarea unor locuri de parcare şi înfiinţarea altora noi, pentru a răspunde nevoii acute venite din partea locatarilor. Ulterior, locurile de parcare au fost atribuite în baza unor licitaţii care le-au crescut valoarea şi până la 10.000 de lei: Am reabilitat locurile de parcare şi, printr-un regulament al Consiliului Local, le-am atribuit. Bineînţeles că 90 şi ceva la sută au fost satisfăcuţi, prin licitaţie. Unii au ajuns şi la sume mari să plătească pentru un loc pe an. Un loc de 120 de lei s-a plătit şi până la 10.000 de lei, cazuri foarte rare… în centrul oraşului. A avut banii ăştia… Este într-adevăr o problemă”, a spus primarul Constantin Toma.

Buzoianul în cauză locuiește pe bulevardul Unirii, în zona Pieței Centrale. În top urmează zona străzii Stejarului, unde la mijloc este ambiția a doi riverani care au licitat același spațiu, ajungându-se astfel la suma de 5.000 de lei. Sume mari vor plăti, tot timp de doi ani, și alți buzoieni care locuiesc pe aceeași stradă Stejarului (700 și 1.800), dar și pe strada Arinului (sume cuprinse între 900 și 3.000 de lei).

Cu aceeași ocazie, primarul Constantin Toma a explicat şi din ce motiv la Buzău cetăţenii plătesc cel mai mare tarif la apa potabilă din România: „Aveam de luat o decizie. În Buzău în momentul acesta, sunt în derulare în municipiu (investiţii de, n.r.) 26 milioane euro, sunt în derulare în judeţul Buzău 352 milioane euro, cu ce s-a investit înainte sunt 510 milioane de euro. Dacă nu eram în Uniunea Europeană şi nu ne veneau aceşti bani, aveam vreodată şansă să putem face aceste investiţii? Aceste investiţii sunt obligatorii, pentru că noi trebuie să ne conformăm unor directive europene. Pentru 352 milioane euro, ultimii bani atraşi, contribuţia cetăţeanului, aşa ne-a fost fixat prin contract, este de 20 milioane euro în cinci ani. Există o strategie de tarifare, în fiecare an creşte preţul până la sfârşitul anului viitor. Avem cea mai mică pierdere de apă din România… De la sfârşitul lui 2025, respectiv 1 ianuarie 2026, vom putea reduce preţul la apă, dar până atunci avem investiţii”, a mai explicat Constantin Toma.

Compania de Apă Buzău, operator regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică la 1 ianuarie 2024 cel mai scump tarif pentru apa potabilă, 9,30 lei/mc, exclusiv TVA. Potrivit listei Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) privind tarifele aprobate pentru operatorii regionali pentru anul 2024, Compania de Apă S.A Buzău figurează cu cel mai mare preţ din ţară pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită, respectiv 9,30 lei/mc, exclusiv TVA. Următorul operator de apă, cu un preţ peste 9 lei/mc, este S.C. Aquavas S.A. Vaslui, care pentru anul 2024 are aprobat un tarif pentru apa potabilă de 9,01 lei. În topul tarifelor aprobate de ANRSC se mai află Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila S.A., cu 8,87 lei/mc exclusiv TVA. 

 

2 Comentarii

  1. ”Administraţia locală a investit în reabilitarea unor locuri de parcare şi înfiinţarea altora noi, pentru a răspunde nevoii acute venite din partea locatarilor”. Reabilitare de locuri de parcare s-a făcut dar despre înființarea altora noi, nici vorbă. Să ne spună domnul primar unde a ”înființat” parcare nouă. În zona Unirii sud sau centru, în niciun caz și acestea sunt cele mai problematice. Oamenii sunt forțați de împrejurări să plătească sume mari și foarte mari pentru un loc de parcare. Procentul de 90% oameni mulțumiți de situția locurilor de parcare este ireal/neadevărat.

  2. Daca o sa mai fiți primar in 2025 să nu uitați să reduceți prețul la apa. Este rușinos acest preț ,mai puțin pt bugetarii de lux ai orasului ,să nu vb de pensionari și cei care produc ceva

Articole similare