Opinii

Vin vremuri ciudate pentru sportul rege

Imaginați-vă că Jean Vlădoiu n-ar fi primit cartonașul roșu la doar trei minute după ce intrase pe teren în meciul cu Elveția, la Campionatul Mondial 1994. Microbiștii și l-ar fi amintit ca pe omul care a marcat peste 200 de goluri în carieră, nicidecum pentru intrarea mai degrabă nesăbuită, decât criminală, din meciul cu Țara Cantoanelor. Ei bine, asemenea gesturi imprudente ar putea fi pedepsite cu un cartonaș de culoare albastră și cu o eliminare de câteva minute, în locul cartonașului roșu.

Consiliul Asociației Internaționale de Fotbal (IFAB) va publica în zilele următoare protocoalele detaliate pentru probe, noua hotărâre fiind așteptată să includă cartonașe albastre. În probe, cartonașele albastre le vor oferi arbitrilor puterea de a trimite jucătorii afară timp de 10 minute pentru faulturi cinice, imprudente, sau pentru cazurile în care fotbaliștii contestă vehement deciziile cavalerilor fluierului. Două cartonașe albastre ar duce la eliminarea jucătorului pentru restul meciului, la fel ca un cartonaș albastru și unul galben. Au existat deja teste în fotbalul amator și pentru tineret atât în ​​Anglia, cât și în Țara Galilor, iar organismul legislativ al acestui sport a convenit în noiembrie anul trecut că acestea ar trebui implementate la niveluri superioare ale fotbalului.

Membrii Consiliului au susținut, de asemenea, un proces propus prin care numai căpitanul echipei poate aborda arbitrul în anumite situații ale jocului. Eliminările temporare, de 10 minute, ar putea fi testate în Cupa Angliei (cea mai veche competiție din lume), în ceea ce ar fi una dintre cele mai mari schimbări în fotbal de la introducerea cartonașelor roșii și galbene la Cupa Mondială din 1970.

Un episod în care cartonașul albastru ar fi putut arătat unui jucător s-a petrecut în finala Euro 2020 atunci când fundașul Italiei Giorgio Chiellini l-a tras de tricou pe Bukayo Saka, echipierul Angliei, și a primit doar un cartonaș galben. Conform noilor reguli, Chiellini ar fi putut fi forțat să petreacă 10 minute pe linia de bandă, lăsând Italia în 10 jucători, împotriva celor 11 ai Angliei.

Implementarea unei astfel de reguli poate spori atractivitatea meciurilor de fotbal, însă implică, totodată, riscuri enorme. Nu mai departe de săptămâna trecută, reprezentanții Premier League au recunoscut că VAR-ul, o altă găselniță recentă a șefilor fotbalului mondial, provoacă întârzieri enorme, stricând plăcerea fanilor.

Dezbaterile vor fi, cu certitudine aprinse, așa cum se întâmplă, de altfel, de fiecare dată când în fotbal apar sau sunt modificate unele reguli. Cum din cauza VAR-ului unele meciuri din Superligă au fost prelungite cu peste 10 minute, fanii români trebuie să se aștepte de pe acum la multe momente comice, legate de cartonașele albastre și eliminările temporare. Asta, evident, dacă inițiativa celor de la IFAB va fi validată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker