Economic

Buzăul, cât pe ce să ajungă Capitala… la prețul chiriilor

În România prețurile locuințelor au crescut cu 15 la sută față de 2010, în timp ce chiriile au crescut cu 22 la sută. România este una dintre cele opt țări din Uniunea Europeană în care chiriile cresc mai mult decât prețurile locuințelor. Campioana este Estonia, unde din 2010 chiria a crescut cu 171,39 la sută, în timp ce prețurile locuințelor au crescut cu 156 la sută. Italia este un alt exemplu, unde casele au pierdut 12 la sută din valoare, dar chiriile au crescut cu aproape șapte la sută, toate acestea în condițiile în care rata de creștere a salariilor este mai mică decât cea a prețurilor imobilelor.

Creșterea ratelor dobânzilor și schimbarea alocării cheltuielilor de consum determinată de inflație ar putea crea o modificare a cererii de locuințe noi și pot determina preferința pentru închiriere în locul achiziției. Constructorii resimt deja creșterea prețurilor la materialele de construcții influențate atât de pandemie și de conflictul din Ucraina, cât și de problemele legate de lanțurile de aprovizionare. Acest lucru duce la creșterea costurilor de construcție și, într-un mediu cu inflație ridicată, este dificil să fie transferate locuințele către către clienți, fără a afecta cererea.

Prețul chiriilor a explodat în toată țara după pandemia de Covid-19, iar creditele au devenit tot mai greu de obținut. „Cu certitudine, creditarea îi sperie pe oameni. Cumpărătorii care au venituri la limită, pentru un credit imobiliar, prin creşterea dobânzilor şi prin înăsprirea condiţiilor de creditare nu se mai încadrează pentru a lua creditul”, spune David Grigorescu, agent imobiliar.

Pe lângă toate acestea sunt voci care susțin că și valul de refugiați din Ucraina a contribuit la creșterea peste noapte a prețurilor chiriilor din marile orașe. Potrivit experților, se observă o creștere cu 15 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

Așa cum era de așteptat au fost mulți cei care au încercat să profite de aceste creșteri și au forțat prețurile cu 50 sau chiar 100 de euro față de ceea ce ar fi trebuit să fie „prețul corect”. În prezent, în  Capitală, într-o „zonă bună„ o garsonieră se închiriază cu 350 de euro. Un apartament de două camere se închiriază şi cu 450 de euro. „În piaţa actuală, cumva proprietarul are mai multe opţiuni de închiriere în aceeaşi perioadă şi, practic, el decide condiţiile de închiriere”, spune David Grigorescu, agent imobiliar, citat de observatornews.ro.

Aceleași prețuri întâlnim și pe piața buzoiană, chiar dacă salariile de aici sunt sub nivelul celor din București. De exemplu, pentru un apartament cu două camere în zona Unirii, buzoienii vor scoate din buzunar cel puțin 280 de euro, dar prețurile pot ajunge să depășească și 400 de euro. Prin urmare, pentru un apartament cu două camere în zona Orizont, chiriașii vor plăti 470 de euro pe lună, în condițiile în care salariul mediu de pe piața buzoiană nu depășește 500 de euro. În cazul închirierii unei garsoniere, și aici prețurile sunt la fel. O garsonieră în zona Unirii poate fi închiriată cu 850 de lei, dar sunt și situații în care prețurile pot ajunge la 350 de euro, pentru zona Orizont.

De asemenea, în toamnă, prețul chiriilor ar urma să crească din nou, având în vedere că vor începe școlile.

Experții imobiliari recomandă să fie realizat obligatoriu un contract de închiriere, astfel încât, să nu existe probleme cu chiriașul. „E sfânt, te ajută dacă ai probleme cu chiriașul. Chiar dacă nu-l înregistrezi la ANAF, el e valid în caz că se ajunge la instanță”, spune Robert Dobrescu, expert imobiliar.

Creșterea chiriilor a fost anunțată încă de la începutul anului, experții preconizând majorări cu 5-10 la sută. Apetitul pentru locuințele mari, pe care românii l-au dezvoltat după perioada pandemiei, s-a menținut. Lucrând de acasă și făcând școală online, familiile au căutat mai mult confort. Astfel, s-a ajuns ca prețul caselor, la închiriere, să fie cu 30, chiar și 40 la sută mai mare față de anii de dinaintea pandemiei. Creșterea chiriilor a fost preconizată pentru orașele mari din România, urmând ca pe piața celorlalte orașe să aibă loc anumite fluctuații.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker