Politic

Elena Udrea îi bate obrazul din arest „verișorului” de la Justiție

Elena Udrea i-a scris pe Facebook  ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, reclamând că este victima unui abuz al justiției din România; mai mult, ea susține că l-a ajutat în carieră pe ministrul buzoian.

„Dar despre abuzul care mi se întâmplă mie, ce părere aveți, domnule ministru? Cum vi se pare faptul că stau arestată de 50 de zile într-o țară europeană pentru că am fost condamnată ilegal, întâi de un complet de trei judecători care nu era specializat și din care făcea parte Florentina Dragomir, care exercita fără drept funcția pentru că nu îndeplinea jurământul de credință, apoi de un complet de cinci judecători constituit cu încălcarea gravă a legii, iar contestația în anulare în care am cerut rejudecarea dosarului tocmai ca urmare a acestei compuneri a completului, mi-a fost respinsă doar mie dintre toate cazurile similare, încălcându-se atât decizia 685/2018 a CCR (Curții Constituționale a României, n.r.) cât și decizia CJUE (Curții de Justiție a Uniunii Europene, n.r.) din 21.12.2021?”, scrie într-o postare de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Ea se plânge că nu și-a mai văzut de două luni fetița de trei ani și-l întreabă pe Predoiu dacă a discutat toate aspectele pe care i le-a semnalat în Consiliul Superior al Magistraturii. Elena Udrea susține că va veni singură în țară dacă i se garantează că i se aplică și ei „aceeași lege care s-a aplicat tuturor celor în situația sa”.

„Domnule Predoiu, încă mai aveți șansa să vă ridicați și ca ministru la nivelul profesionistului în drept care sunteți! Nu o ratați! Ca cineva care a pus câteva căramizi importante la temelia carierei dumneavostră, îmi permit această sugestie”, încheie Elena Udrea.

În 18 mai, Elena Udrea a fost dusă pentru a treia oară în fața Curții de Apel de la Sofia, care trebuie să decidă dacă aceasta va fi adusă în țară pentru a executa pedeapsa definitivă de șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, dispusă de instanța supremă în 7 aprilie. Instanța bulgărească a dispus însă o nouă amânare.

Conform reprezentanţilor Curţii de Apel de la Sofia, avocaţii Elenei Udrea au depus mai multe documente şi plângeri în care susțin că ea nu ar trebui extrădată pe motiv că în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil. Avocaţii au mai invocat că unul dintre judecătorii români care au dispus decizia în dosarul ei nu depusese jurământul în calitate de magistrat. Avocații au mai susținut că autorităţile române ar face presiuni pentru extrădarea Elenei Udrea, iar, între timp aceasta ar fi primit „o serie de ameninţări”. În 20 aprilie, Tribunalul din Blagoevgrad a decis că fostul ministru va fi extrădat în România, însă decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de către Elena Udrea la Curtea de Apel de la Sofia.

A fugit în ziua sentinței definitive

Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute. Ea a fost reţinută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, ulterior fiind arestată preventiv.

Dacă nu veri, măcar vecini de uliță

Elena Udrea și Cătălin Predoiu, ambii buzoieni, au fost colegi în cabinetul condus de Emil Boc, unde prima a ocupat funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, iar cel de-al doilea tot portofoliul Justiției. În martie 2011, presa națională rostogolea informația că Udrea și Predoiu ar fi rude, citând o mătușă comună a celor doi din comuna Costești, localitatea natală a celor doi foști membri ai cabinetului Emil Boc.

Cătălin Predoiu

La vremea respectivă, Cătălin Predoiu declara că nu știa despre acest lucru, în timp ce Elena Udrea spunea că există posibilitatea ca această informație să fie reală, după cum preciza publicația „Puterea”, cea care a publicat știrea. Ruda comună a celor doi miniștri se numește Mariea Predoiu, care este fiica surorii bunicului Elenei Udrea. Femeia a declarat că pe mama ei o chema Cătălina Tinca Udrea și a fost sora lui Ion Udrea, bunicul fostului ministru al Turismului. Fiul lui Ion, Neculai Udrea, este tatăl Elenei.

Mariea Predoiu a mai precizat că este, totodată, și verișoară primară a lui Gheorghe Predoiu, unchiul lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Gheorghe este fratele lui Ion, tatăl fraților Cătălin și Cosmin, ceea ce face ca actualul ministru al Justiției și cel al Turismului să fie rude, respectiv veri îndepărtați. „Nu sunt rude directe, dar sunt rude prin mine, care sunt neam și cu familia Udrea, și cu familia Predoiu. Ne mândrim aici în sat că avem doi miniștri în guvern”, declara Mariea Predoiu.

„Nu știu să fim rude. Am făcut cunoștință cu doamna ministru pe 22 decembrie 2008, când a fost învestit Guvernul Boc”, susținea minitrul Justiției.

Au copilărit în același sat

„Doamna ministru precizează că, într-adevăr, și domnia sa, și domnul Cătălin Predoiu sunt din aceeași localitate. Mai mult, dânsa confirmă că a fost colegă de clasă, la liceu, cu fratele ministrului justiției, Cosmin Predoiu.

Doamna ministru confirmă că este posibilă existența unui grad de rudenie, având în vedere că își amintește că în familia dumneaei s-a discutat despre acest lucru. Pe de altă parte, atunci când a fost învestită în funcția de ministru, doamna Elena Udrea a purtat o discuție cu ministrul Cătălin Predoiu, acesta din urmă sugerându-i faptul că sunt rude. Doamna ministru a zâmbit și și-a amintit faptul că bunicii dânsei i-au spus acest lucru atunci când au auzit că și domnul ministru Predoiu a fost învestit ca membru al cabinetului”, explica Luminița Kohalmi, consilierul personal al ministrului Elena Udrea.

Articole similare