Economic

Buzăul a bătut Sibiul la tranzacții imobiliare

Un număr mare de imobile  au fost tranzacționate în județul Buzău în primele șase luni ale acestui an, când piața rezidențială a luat o întorsătură neașteptată. Chiar dacă prețurile chiriilor sunt mari, achiziționarea unei locuințe este acum mai costisitoare și materialele de construcții mai scumpe, buzoienii continuă să cumpere locuințe.

În luna iunie au fost achiziționate 1.091 de imobile de către buzoieni. De la începutul anului și până în prezent, nu mai puțin de 5.969 imobile au făcut obiectul actelor de vânzare- cumpărare. În urma statisticii realizate de Administrația Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Buzăul se află pe locul 16, în prima jumătate a clasamentului. În fruntea clasamentului se află, ca de fiecare dată, Bucureștiul, cu peste 54.000 de vânzări de la începutul anului. Surprinzător este că Buzăul se află în fața Sibiului, un județ mult mai atractiv. Acolo, doar 5.161 de imobile au fost vândute în primele șase luni ale anului, iar în luna iunie doar 1.039, semn că trendul descendent se menține la Sibiu.

În luna iunie, buzoienii au fost mai interesați de achiziționarea terenurilor intravilane cu construcții. Concret, 378 de astfel de terenuri au cumpărat buzoienii în luna iunie. Nici terenurile extravilane agricole nu le-au fost indife­rente buzoienilor, care au achiziționat 373 astfel de terenuri. De asemenea, 157 de terenuri intravilane fără construcții au cumpărat buzoienii, care au ales să își construiască singuri casele după bunul plac, chiar dacă materialele de construcții înregistrează creșteri u­riașe ale prețurilor. Și unitățile individuale au numărat peste 100 de buzoieni interesați, mai exact 127 de unități individuale au achiziționat buzoienii în prima lună a verii. Terenurile care au fost cele mai puțin căutate au fost cele extravilane neagricole, doar 15 contracte de vânzare-cumpă­rare au fost semnate în acest caz.

În total, la nivelul întregii țări au fost vândute 54.781 de imobile în luna iunie. Cel mai mare număr a fost înregistrat în cazul tere­nurilor intravilane care aveau construcții, respectiv 16.041 de români au achi­ziționat astfel de terenuri.

Piața rezidențială a revenit pe un trend ascendent în trimestul doi

Pandemia a adus multe schimbări în viața ro­mânilor, lăsând câteva amprente și în materie de locuințe. De la începutul anului, prețurile chiriilor au continuat să crească considerabil după o perioadă în care acest domeniu a avut de suferit, la fel ca multe altele.

Imobiliare.ro a făcut recent un raport, care indică faptul că, pe fondul diminuării res­tricțiilor impuse în privința pandemiei de Covid-19, piața rezidențială autohtonă a continuat să își mențină trendul ascendent în al doilea trimestru din 2021, iar prețurile pe care vânzătorii de locuințe le-au solicitat au consemnat cel mai mare avans de la declanșarea pandemiei și până în pre­zent. Astfel, în perioada aprilie-iunie, valorile de listare ale proprietăților din România (apartamente, dar și case) au înregistrat un avans de 3,1 la sută, comparativ cu 2,2 la sută în primul trimestru din 2021. Marja de creștere consemnată trimestrul trecut este specifică, totuși, unor condiții normale de piață.

„Pandemia a schimbat preferințele românilor în ceea ce privește selectarea unităților locative, oamenii au înțeles importanța ale­gerilor lor pe termen lung și că un apartament este mai mult decât «un acasă», este și cea mai bună metodă de păstrare sau creștere a banilor investiți. Ca ten­dință generală, oamenii caută apartamente mai luminoase, mai spațioase, cu balcoane mari sau cu grădini, caută spații libere și deschise, doresc mai multă verdeață. Majoritatea cumpărătorilor au căutat să facă un upgrade al spațiului de locuit în aceas­tă perioadă, de la garsonieră la două camere sau de la două la trei camere, pentru că oamenii au fost nevoiți să transforme locuința în birou sau sală de școală pentru copii, fără a renunța la un loc unde să-și petreacă și timpul liber”, spune Liviu Lepădatu, director general Atria Urban Resort.

Prețurilor locuințelor au înregistrat creșteri semnificative în Constanța, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Ploiești, Brăila, Oradea și Galați. Și la Buzău au crescut prețurile locuințelor, dar nu atât de mult cum s-a în­tâmplat în celelalte mari orașe din țară. Ce-i drept, la Buzău sunt și salariile mai mici, comparativ cu celelalte județe. Aici, dacă ar fi să ne raportăm la salariul mediu pe care îl au buzoienii, am descoperi că ne încadrăm printre orașele care au cele mai scumpe chirii.

Aproape 1.200 de lei trebuie să scoată din buzunar un buzoian pentru a închiria un apartament cu un dormitor. Prin urmare, la un salariu mediu de nici 3.000 de lei, o familie alcătuită din două persoane care muncesc ar rămâne fără 26 la sută din salariu după ce ar plăti chiria.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker