Soroca

Vadim Șterbate, jurnalistul sorocean multipremiat care își transformă concediile în excursii de documentare pentru a-și promova țara

Vadim Șterbate, unul dintre oamenii de bază ai redacției ,,Observatorului de Nord” – săptămânal sorocean cu care cotidianul OPINIA este înfrățit -, este licențiat în Jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, ambele titluri fiind obținute la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Republica Moldova.

A fost reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM”, reporter și prezentator la Studioul de televiziune ,,SorTV”, reporter la ,,Jurnal TV” – Departamentul știri, ,,Jurnal de Weekend” și ,,Asfalt de Moldova”, reporter al emisiunii ,,Prima Oră” la ,,Prime TV”.

Vadim Șterbate a ob­ținut locul II în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar ,,Cronograf”, ediția a III-a, sec­țiunea Producție locală pentru emisiunea ,,Junior” (co-autor și co-prezentator) în anul 2005, Premiul Special al Uniunii Artiștilor Plastici la cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar „Cro­nograf” (secțiunea Film Documentar) pentru schița televizată „Sufletul Pietrei” (scenariu, imagine și edi­tare) în 2008, Marele premiu la categoria „Cea mai bună Producție locală” din Republica Moldova, Festivalul „Cronograf”, ediția a VII-a, pentru schița „O viață și un destin” (autor și scenariu) în 2009. El deține diploma de excelență pentru cel mai bun film documentar, „Vise sub ruine”, Gala Studenților Performanți, concursul „Creanga de Aur”, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, în anul 2009, precum și premiile Asociației Presei Independente din Republica Moldova pentru „Cea mai bună fotografie” (locul I) și „Cel mai bun reporter” (locul II), în anul 2014. De asemenea, în anul 2020, aceeași asociație i-a conferit lui Vadim Șterbate, la categoria „Cel mai bun reporter din presa locală”, locul III pentru articolele „Spitalul raional Soroca vs. COVID-19” și „Calul școlii de la Căinarii Vechi a fost scos la vânzare pentru 5.000 lei”, precum și locul II la categoria „Cea mai bună investigație jurnalistică din presa locală 2020”, pentru „Primăria Soroca trece peste lege cu mașina de servicii?”.

În cele ce urmează, prezentăm un interviu cu Vadim Șterbate, publicat de portalul www.bibliote­cahasdeu.wordpress.com.

 

Reporter: Este evident faptul că publicația Observatorul de Nord publică despre obiectivele turistice. E ceva inedit, mai ales că e așa inițiativă din partea unui ziar din raion. De ce ați ales linia asta de a scrie și de a promova atracțiile tu­ristice din țara noastră?

Vadim Șterbate: Noi scriem pentru soroceni, iar locuitorii raionului Soroca nu se odihnesc doar în raion. Așa că unii care nu au posibilitatea să ajungă la Edineț, Căușeni sau Cahul descoperă măcar prin aceste articole atracțiile turistice aflate la sute de kilometri de ei. Pentru alții este o provocare și pot lua mașina ca să meargă să le vadă în realitate. Pe lângă aceasta, noi, la „Observatorul de Nord”, am pus un accent mai mare pe atrac­țiile turistice din raionul Soroca, atât pentru soro­ceni, cât și pentru cei de prin alte părți. Deoarece cunoștințele multora dintre călători se limitează, când este vorba despre Soroca, doar la Cetatea medievală, Lumânarea Recunoștinței și mahalau romilor din dealul Sorocii.

Rep: Cum te informezi în ceea ce privește aceste obiective turistice despre care scrii?

V.Ș.: În primul rând le vizitez. Vorbesc cu localnicii, încerc să aflu legende și istorii transmise din ge­nerații în generații. Caut în revistele de specialitate rezultatele unor cercetări arheologice sau de alt fel, privitor la aceste locuri.

Rep: Anul trecut, în anul 2020, ai editat o carte, cu titlul ,,99 de atracții tu­ristice din Republica Mol­dova”. Cum ți-a venit ideea de a edita așa o carte?

V.Ș.: Nu a fost ideea mea. M-a contactat un fost coleg cu care am lucrat în echipa matinalului „Prima Oră”, unde realizam și rubrica Moldova Turistică. Virgil Botnaru activa la editura „ Prut Internațional” și știind că sunt pasionat de mediatizarea domeniului turistic autohton, mi-a propus să scriu cartea. Am zis hai să încercăm și… am încercat.

Rep: În câte exemplare a fost tipărită cartea și care e modalitatea de distribuire a cărții?

V.Ș.: Cartea a fost publicată într-un tiraj de 1.000 de exemplare, și este distri­buită de editură prin rețe­lele tradiționale de librării. Deoarece cartea a fost inclusă în Programul pentru editarea Cărții naționale de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, o parte dintre ele au fost procurate de minister și distribuite prin bibliotecile din republică.

Rep: Odată ce ai editat așa o carte, presupun că ai o pasiune atât pentru fotografie cât și pentru călătorii. Cum reușești să îmbini jurnalismul cu arta fotografică și călătoriile?

V.Ș.: Călătoriile le fa­cem cu familia, în zilele libere, atunci când nu fac jurnalism. Și, de obicei, aproape mereu am cu mine și camera foto, iar pe lângă odihnă încerc să-mi fac câteva minute libere pentru a fotografia ceva frumos, ceva ce mă impresionează și le-ar plăcea poate și altora.

Rep: Ce așteptări ai de la cartea ta, ,,99 de atracții turistice din Republica Moldova”?

V.Ș.: Așteptări am de la cei care au posibilitatea să o citească. Aș vrea să-și facă timp și să viziteze locurile frumoase din împrejurimile lor, dar și cele mai îndepărtate, căci avem ce vedea între Nistru și Prut, nu doar în pandemie.

Rep: Ai menționat odată că noi, băștinașii, obișnuim să știm ce se îmtâmplă în afara țării, dar nu cunoaștem persona­litățile remarcabile, res­pectiv atracțiile turistice. Crezi că influențează articolele tale în Observatorul de Nord?

V.Ș.: Sper că influențează spre bine…

Rep: Anii pandemiei au influențat mapamondul. Anul trecut, Moldova a cunoscut o dezvoltare a turismului intern, prin dezvoltarea afacerilor de familie. Ce ar trebui să facă autoritățile noastre, atât la nivel central, cât și local ca să dezvolte și să susțină turismul intern?

V.Ș.: Înșiși conducătorii de la diferite nivele, ale primăriilor, consiliilor raionale, ș.a., să viziteze și să cunoască măcar atrac­țiile turistice din regiunea lor. Apoi să vadă cum este infrastructura turistică în țările unde obișnuiesc să se odihnească cu familiile, și să adapteze multe din ce văd acolo, aici la noi.

Rep: Ziarul la care lucrezi are scopul de a continua această rubrică, ce ține de obiectivele turistice din țara noastră?

V.Ș.: Da, noi, la „Observatorul de Nord”, vrem să punem accent și pe alte metode de realizare a acestor produse media despre atracțiile turistice, inclusiv și de promovare.

Rep: Ce planuri ai în domeniul jurnalismului plus atracțiile turistice din țara noastră?

V.Ș.: Vreau să promovez mai mult atracțiile turistice din ținutul istoric al Sorocii, un accent aparte să fie municipiul Soroca. Multe mai vreau și sper să le reușesc în timpul apropiat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker