Cultură

Buzău Internațional Arts Festival, o lună plină de evenimente culturale de excepție

Buzău International Arts Festival se va desfășura în perioada 25 august-25 septembrie și este o premieră în regiune prin conceptul său; evenimentul reunește, printre altele, edițiile cu numărul șase a Festivalului Internațional de Film Buzău BUZZ IFF și a Festivalului Internațional De Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B, a anunțat viceprimarul Oana Matache, la conferința de presă de lansare oficială, care a avut loc joi, 10 iunie, la Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”.

,,Primăria municipiului Buzău nu este un simplu partener, ci este parte din echipă, am putea spune, pentru că strategia noastră culturală este aceea de a aduce cât mai aproape de oameni, de buzoieni, cultura și educația. Buzău International Arts Festival va fi peste tot în oraș, adică veți putea găsi evenimente în parcuri – în Parcul Tineretului la Amfiteatru, în Parcul Crâng -, pe Bulevardul Bălcescu, în zona de la Prefectură până la Parc, cea închisă în timpul week-end-ului, va fi și la Teatru. Veți regăsi peste tot această mișcare culturală care intenționează să pună Buzăul pe harta culturală a României și, de ce nu, să devină, cu pași mici dar curajoși, un eveniment care să atragă oameni și din alte orașe (…) Mă bucur foarte mult să fac parte din această echipă și vă promitem că o să fie o lună extraordinară, plină cu evenimente care o să bucure de la cei mai mici buzoieni până la cei mai în vârstă. O să-i invit pe buzoieni să-și facă planurile între 25 august și 25 septembrie astfel încât să poată beneficia de cât mai multe dintre evenimentele Buzău International Arts Festival”, a declarat viceprimarul Oana Matache. Buzău International Arts Festival va aduce publicului o lună de întâlniri unice cu vedete din România și de talie internațională, precum și numeroase evenimente: film, teatru, expoziții, concerte, spectacole stradale, lansări de carte, evenimente pentru copii, întâlniri cu oameni de cultură, conferințe, masterclass-uri de actorie – cu actorii Maria Obertin și Virgil Aioanei – și scena­ristică, alături de regizorul Nae Caranfil. Publicul va putea participa la premiere de teatru și film, la mai multe lansări de carte – printre care și cvadrupla lansare a regizorului Alexander Hausvater, în cadrul unei întâniri-eveniment cu publicul, și lansarea cărții lui Nicolae Covaci ,,Fie să renască”, o primă carte de partituri muzicale ale celor mai cunoscute zece piese ale trupei Phoenix -, precum și la expoziții, o premieră în România fiind chiar expoziția de pictură a lui Nicu Covaci și Valeriu Sepi.

La  Buzău International Arts Festival vor veni actori de peste hotare cu care publicul va avea ocazia să interacționeze. De asemenea, vor fi organizate și materclass-uri pe regie, un spectacol lectură, o piesă despre Alexandru Marghiloman scrisă de Radu Băieșu – fiul buzoianului Ion Băieșu -, pe care mai târziu organizatorii speră să o pună pe scenă. O serie de filme din cadrul festivalului vor fi alese de către renumitul critic de film Irina Margareta Nistor.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 27 august, iar în deschidere vor cânta Damian Drăghici & Brothers, iar la închidere, pe 25 septembrie, buzoienii se vor bucura de un concert al trupei Phoenix, care revine la Buzău după o lungă perioadă.

La conferința de lansare a evenimentului a fost prezentă și Florina Potîrniche, directorul Centrului Cultural și Educațional ,,Alexandru Marghiloman”. ,,Ne bucurăm să fim una dintre gazdele acestui festival și unul dintre partenerii principali. Îi asigur pe organizatori de toată susținerea echipei de aici, iar Vila Albatros va deveni, cred, unul dintre locurile de desfășurare ale tuturor acestor evenimente. Mă bucur de asemenea că ceea ce se va întâmpla la acest festival internațional este în concordanță cu misiunea pe care Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> și-a asumat-o, aceea de a deveni motorul cultural și educațional care să transforme Buzăul într-un oraș atractiv și competitiv. Mă bucur că acest festival are acest potențial de a crea emulație și de a crea potențial pentru tineri să se întâlnească cu oameni la care nu au acces atât de facil, oameni pe care i-au citit, i-au văzut la televizor, dar cu care nu au interacționat niciodată față in față; iată că un astfel de festival îi aduce față în făță”, a declarat aceasta.

Adelin Petrișor și Nicu Covaci, printre numele prezente la festival

În cadrul festivalului, buzoienii se pot bucura și de o expoziție a artistului plastic Cristi Martin, împreună cu fotograful buzoian Theodor Tudose, expoziție care va arăta cum a fost viața în pandemie. Cele mai multe fotografii vor fi chiar din orașul Buzău.

Irinel Constantinescu-Martin, organizator din partea Asociației Bulevardul Culturii, a precizat că pe 12 septembrie buzoienii se vor bucura, în cadrul acestui festival, de un concert marca White Mahala. “Lucrurile vor fi foarte variate, vom avea evenimente din zona de teatru, deosebite, așa cum mai rar ajung în alte orașe decât acelea mari în care ele se și produc, pentru că sunt dificil de deplasat, dar vom încerca acest lucru (…) Pe lângă concerte, film și teatru vom avea organizate foarte multe evenimente stradale pentru toate gusturile, proiecții pe clădiri, dar și masterclass-uri. Unul dintre ele, pe care mă bucur să îl pot anunța în momentul acesta, este un atelier, un masterclass de etică jurnalistică, pe care îl va susține jurnalistul buzoian Adelin Petrișor. El este un jurnalist obișnuit cu conflictele, cu participarea în câmpuri de război, adică e trecut prin toate și, mai mult decât atât, este primul care a avut curajul să ilustreze situația critică legată de pandemie dintr-o secție de ATI, și anume la Suceava; așa că este un om care s-a lovit de tot ce poate însemna jurnalism dificil și din aceste motive poate să vină și să ne spună ce înseamnă etica jurnalistică din acest moment și cum putem să ne ferim de fake news și ce pericole poate să aduca o astfel de practică a fake news-ului. Este un masterclass dedicat în primul rând celor tineri, pentru că ei sunt cei care trebuie să învețe lucrurile acestea”, a precizat Irinel Constantinescu-Martin.

Festivalul va găzdui, în premieră, o expoziție de artă plastică a lui Nicu Covaci, organizată împreună cu fratele său vitreg.

“Vrem să fie orașul unui festival și festivalul unui oraș în același timp”, a declarat Mihaela Constantinescu, organizator din partea Asociației CulturAll.

Spectacole pentru persoanele cu deficiențe de auz și de vedere

În cadrul festivalului vor fi organizate și spectacole pentru cei care au deficiențe de auz și de vedere. Va fi un spectacol al tuturor artelor.

,,Mă bucur să aud că la toate evenimentele care vor avea loc la festival se acordă o atenție sporită persoanelor cu deficiențe, pentru că acesta este unul dintre obiectivele pe care noi ne dorim să le îndeplinim aici la Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>, acela de a facilita accesul la cultură și pentru aceste categorii față de care nu   s-a acordat foarte multă atenție până acum”, a mai spus directorul Centrului Cultural ,,Alexandru Marghiloman”, Florina Potîrniche.

Cristi Martin, organizator din partea Asociației Bulevardul Culturii a declarat că anul acesta festivalul va fi special: ,,Anul acesta am hotărât ca Festivalul de Teatru și Comedie să nu mai fie doar un festival de comedie, o să avem spectacole mari, foarte mari”.

Buzău International Arts Festival este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și cu Centrul Cultural și Educațional ,,Alexandru Marghiloman”.

Partenerii ai acestui eveniment sunt Consiliul Județean Buzău, Teatrul ,,George Ciprian” Buzău, Muzeul Județean Buzău, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Buzău International Arts Festival se va desfășura în mai multe locații: Parcul și Centrul Cultural ,,Alexandru Marghiloman”, Piața Dacia, Teatrul ,,George Ciprian”, Parcul Crâng, Parcul Tineretului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker