Actualitate

Clinica de „înfrumusețat vedete” a buzoianului Valentin Burada vizată de o anchetă internațională

Localitatea Ulmeni a devenit, joi, scena unor percheziții în cadrul unui dosar penal ce vizează o cli­nică de înfrumusețare din București, frecventată de vedete din Capitală, ce aparține buzoianului Valen­tin Burada. Polițiști de investigare a criminalității economice din Inspectoratul general al Poliției Române, coordonați de procurori din cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au descins la Hanul Vânătorilor – despre care se știe că Burada îl admi- nistrează împreună cu membri ai familiei – în căutare de documente care să probeze activitatea infracțională sesizată în mai multe plângeri depuse de cliente ale clinicii. Percheziții au avut loc simultan în alte șapte locații din județul Buzău, dar și în alte peste 30 din București și din alte 23 de județe, la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor persoane juridice cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, vătămare corporală, fals intelectual și exercitarea fără drept a unei profesii.

„Infracțiunile cercetate au fost săvârșite de către reprezentanții unei clinici de înfrumusețare ce funcționează în municipiul București, cu ocazia efectuării procedurilor de înfrumusețare – invazive sau noninvazive -, atât la sediul acesteia, cât și în alte locații partenere de pe teritoriul țării de către angajați/colaboratori, fără a le evidenția în sistem contabil și fără a îndeplini condițiile esențiale pentru exercitarea unei astfel de profesii”, a informat joi dimineață Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Descinderile au avut loc în urma unor acuzații conform cărora mai multe intervenții estetice ar fi fost făcute de persoane care nu aveau acest drept. Există informații conform cărora intervențiile de natură invazivă și noninvazivă erau făcute nu întotdeauna de medici cu pregătire de specialitate, ci și de medici sto­matologi sau dermatologi.

Cel puțin trei victime, toate persoane publice, au depus plângeri la Parchetul General după ce au suferit intervenții la ten, sâni și fese la clinica perchezițio- nată, potrivit unor surse „Observator”. Din informațiile de până acum, ancheta derulată este una internațională. O româncă din afara țării a depus și ea plângere și se pare că ,,medicii” clinicii operau și în alte țări.

Activitatea era bine pusă la punct, grupuri de medici făceau un tur național la clinici partenere din alte județe sau din alte țări, deși pe de o parte nu îndeplineau condițiile ca să profeseze acolo, pe de altă parte nu aveau specializare. Între trei și cinci medici plecau în astfel de tururi în funcție de destinație și de pacientii programați. De pildă, un medic stomatolog ar fi făcut intervenții estetice la buze și la ochi. Un alt caz este cel al unui doctor care i-a pus implanturi mamare unei femei, fără ca el să fie chirurg estetician. Doctorii clinicii nu aveau nici specializarea, nici experiența studiilor în domeniu, potrivit sursei citate.

Pe lângă suspiciunile de depășire a limitelor profesiei, doctorii clinicii sunt vizați de acuzații de evaziune. Nu ar fi existat bon fiscal pentru plata programărilor și intervențiilor care apar în softul informatic intern. O intervenție la clinică varia de la 5.000 la 15.000 de lei.

Vedete nemulțumite

Potrivit informațiilor de pe pagina de Facebook a proprietarului, Valentin Burada, clinica a fost premiată la festivitatea antreprenorilor ca fiind una dintre clinicile de succes având în vedere cifra de afaceri.

Zeci de vedete din România ar fi beneficiat de-a lungul timpului la serviciile acestei clinici sau le-au promovat, printre care Bianca Drăgușanu, Loredana Chivu și Anamaria Prodan, dar și Mihai Mitoșeru, dar cel puțin primele două nu au avut cuvinte de laudă. Loredana Chivu a declarat joi la Antena3 că a fost la un pas de moarte după o intervenție la această clinică, declarații pentru care luna trecută firma reprezentată de Burada, SC SWISS HOSPITAL SRL, a acționat-o în instanță. La rândul său, vedeta ar fi cerut daune morale de 300.000 de euro clinicii.

De asemenea, Maria Ili­oiu, fostă concurentă de la ,,Bravo, ai stil! Celebrities”, trece printr-o adevărată dramă după ce a fost mutilată în urma unei proceduri cosmetice. Aceasta și-a dorit să scape de petele solare și să aibă un ten proaspăt și ca- tifelat, motiv pentru care a mers la clinica estetică pentru un peeling chimic, iar aici a început drama ei. SWISS HOSPITAL SRL, reprezentată de administratorul Valentin Burada, a dat-o și pe ea în judecată, obținând în instanță luna trecută obli­garea acesteia la sistarea  desfășurării oricărei acțiuni la adresa reclamantei și a mărcii înregistrate deținute de aceasta în emisiuni televizate, prin intermediul rețelelor de socializare online, vlog, Youtube sau orice alte platforme online similare, până la soluționarea definitivă a unui alt dosar în care îi cere daune morale de 100.000 euro, încetarea acțiunilor defăimătoare precum și ștergerea materialelor considerate defăimătoare pe care aceasta le-a postat.

Bianca Drăgușanu a precizat pentru presa centrală că nu a beneficiat de vreo intervenție la clinica în cauză, dar i s-ar fi folosit imaginea ilegal pentru promovare.

Afacerea ar fi fost deschisă inițial de către buzoian într-un coafor, dar pentru că a mers foarte bine, a înființat această clinică.

Aceste acuzații nu sunt însă o noutate. În 2019, clinica, ce funcționa în Pro- menada Mall din București, a intrat în atenția Ministerului Sănătății după ce un angajat al instituției și-a făcut o programare acolo.

După cazul „falsului chirurg” Matteo Politi dezvăluit de jurnaliștii de la ,,Libertatea”, Direcțiile de Sănătate Publică au derulat anchete în clinicile private din toată țara, scoțând la iveală alte persoane care exercită fără drept profesia de medic. Astfel, Colegiul Medicilor Suceava a depus o plângere la Poliție pe numele unei clinici de înfrumusețare din București, aflată în proprietatea buzoianului, pe motiv că ar acorda servicii medicale, de tipul injectării pomeților sau a buzelor cu acid hialuronic, într-un coafor din Suceava. În baza raportului preliminar, inspectorii sanitari au decis închiderea clinicii buzoia­nului. Potrivit adevărul.ro și anunțurilor făcute de clinică pe Facebook, era vorba despre clinica Swiss EstetiX, condusă de buzoianul Valentin Burada, redenumită Swiss Clinics. Pentru că în coaforul din Suceava se făceau intervenții estetice, deși nu există nicio unitate medicală înregistrată și niciun medic care să facă aceste operații, oamenii legii au început atunci cercetările pentru înșelăciune.

„Am sesizat Poliția care este în măsură să ancheteze astfel de practici complet ilegale. Nu avem niciun nume, dar trebuia să se înre­gistreze ca și clinică, unitate medicală privată și locația unde își desfășoară activitatea, dar nu avem nimic de acest fel. Ei spun pe internet că sunt clinica numărul 1 în estetică din București, nu avem un nume, nimic. Am auzit că se desfășoară (activitatea medicală, n.r.) într-un coafor. Noi nu avem treabă, asta anchetează Poliția. Noi vrem numai să fie în deplină legalitate, pentru ca astfel de practici, în spații complet necores­punzătoare pot fi un real pericol pentru sănătate. Se pot transmite boli foarte grave, cum este SIDA, hepatita C sau infecții, or Colegiul Medicilor are această obligație, de a ­ve­ghea la buna desfășurare a actului medical, atât în pri­vința medicilor, cât și a locațiilor în care aceștia își desfășoară activitatea”, a declarat dr. Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor din Suceava.

Ulterior, pe pagina de Facebook a clinicii buzoianului Burada a fost publicat un comunicat de presă:

“În legatură cu știrile difuzate în ultimele zile în mass media, Clinica Swiss EstetiX face următoarele precizări: înțelegem necesitatea unor Reglementări clare și precise în sistemul medical din România, și le susținem, mai ales pe partea de injectologie, dar în ultimele zile au circulat informații și acuzații care afectează grav imaginea și buna funcționare a Clinicii Swiss EstetiX. Precizăm că sunt mai multe informații false care au fost lansate în presă, printre care și asocierea clinicii noastre cu italianul Matteo Politi cu care nu am avut niciodată nici noi, nici pacientele Swiss EstetiX vreun contact. De asemenea, am asistat la formulari de genul ’medici escroci’, ceea ce au adus mari prejudicii de imagine și morale angajaților noștri, MEDICI înregistrați la Colegiul Medicilor și cu diplomele la zi. Clinica Swiss EstetiX funcționeaza legal în spațiul din Promenada Mall, până la o Hotărâre contrară a Instanțelor de Judecată competente. La niciun control DSP, unitatea noastră nu a fost amendată pentru condiții neconforme igienico-sanitare sau pentru personal medical ce nu ar fi corespuns. în plus, intervențiile chirurgicale le-am desfășurat numai în București, prin închirierea de săli de operații în spitale partenere autorizate. Ne vom asigura că și locațiile din țară, ce ne pun la dispoziție spațiile, punctual, să îndeplinească, la rândul lor, toate condițiile necesare pentru eventuale proceduri minim-invazive, așa cum prevăd contractele noastre cu aceste unități. Facem toate demersurile necesare și cooperam cu autoritățile, dar fără a ne lăsa prinși în acest scandal mediatic. Mulțumim pentru înțelegere partenerilor și pacienților pe care îi asigurăm de întreg profesionalismul medicilor noștri și ne cerem scuze pentru disconfortul creat în această perioadă.

Cum se prezintă Valentin Burada

Valentin Burada, 33 de ani, este antreprenor, ajuns în paginile tabloidelor după relația cu Ana Mocanu, asistenta lui Dan Capatos la emisiunea „Un show păcătos”. El mai deține la Buzău Hanul Vânătorilor și ZEN Club & Pool. Pe pagina sa de Facebook precizează că este proprietarul Swiss–Clinics, prezentând numeroase imagini cu persoane publice în clinica din București, inclusiv din timpul intervențiilor chirurgicale.

„Sunt unicul fondator al clinicii, iar decizia de a pune în aplicare acest plan m-a surprins și pe mine, în contextul în care am studiat dreptul, urmând o tradiție de familie. Mă pasionează în continuare tot ce ține de lege, însă se pare că marea pasiune a fost domeniul esteticii”, se descrie Valentin Burada într-un articol pu- blicat în noiembrie 2020 de businessmagazin.ro

El spune că a fondat, „printr-o investiție inițială de 50.000 de euro ceea ce a devenit astăzi Swiss Clinics, o  companie românească, cu o echipă multidisciplinară, formată din 80 de experți, din care 20 de medici specialiști în dermatologie și chirurgie plastică și estetică. în cei cinci ani de activitate, Swiss a ajuns la 30.000 de paciente, devenind una dintre cele mai importante clinici de profil din România, ce acoperă întreaga paletă de specialități necesare esteticii: chirurgie plastică, dermatologie, chirurgie bucamaxilofaciala, stomatologie și estetică dentară. În rândul celor mai recente realizări se numără finalizarea unor investiții în valoare de 2 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro au fost direcționați într-o nouă clinică, high-tech, iar restul, într-un bloc operator inaugurat în luna octombrie. Blocul operator este completat de saloane pentru spitalizare, cu un design modern, iar primele intervenții chirurgicale au fost deja efectuate începând cu data de 15 octombrie 2020”, mai scrie publicația sus-menționată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker