Economic

Bunge, al treilea cel mai mare importator din România

Și al nouălea exportator

Lidl și Kaufland, cei mai mari jucători de pe piața retailului alimentar, continuă să fie cei mai mari importatori de produse agroalimentare, ca și anul trecut. În primele opt luni ale anului, se pot observa însă efectele crizei de pe piața uleiului, puternic afectată de războiul din Ucraina. Bunge devine al treilea cel mai mare importator, devansând traderul de cereale chinez Cofco.

Astfel, România a continuat trendul din anul 2021 în ceea ce privește deficitul comercial cu produse agroalimentare, respectiv o diminuare a diferenței dintre valoarea importurilor și a exporturilor, în primele opt luni ale anului. Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS) este o diferență dintre import și export de 312,9 milioane de euro, cu 71,6 la sută mai mică decât în perioada similară a anului trecut. Firmele românești au reușit să livreze peste graniță marfă în valoare de aproximativ 8 miliarde de euro, cu 47,7 la sută mai mult decât perioada similară din anul trecut. Importurile s-au majorat valoric, cu 27,6 la sută, în valoare de 8,3 miliarde euro.

Cât despre jucătorii din piață care generează cele mai mari importuri și respectiv exporturi, situația nu s-a schimbat prea mult față de anii anteriori. Retailerii internaționali aduc cele mai mari cantități de produse alimentare din import, iar traderii generează cele mai mari exporturi.

Anul acesta însă, se observă și impactul războiului de la granița care a bulversat întreaga piață agroalimentară, dar mai ales aprovizionarea cu ulei. Aceasta în contextul în care Ucraina era unul dintre cei mai mari producători și exportatori de ulei de floarea-soarelui.

Cinci firme, importuri de peste 1,3 miliarde de euro

Astfel, potrivit unei analize INS la cererea Economica, în primele opt luni ale anului, ca și în perioada similară a anului trecut, cei mai mari importatori de produse agroalimentare au fost Lidl și Kaufland, lideri ai retailului alimentar din România după cifra de afaceri din 2021.

Pe poziția a treia, în locul traderului de cereale chinez Cofco, a urcat însă producătorul de ulei Bunge, cel mai mare jucător de pe piața locală a uleiului. Bunge produce la Buzău, într-o unitate cu 600 de angajați, aproximativ 40 la sută din necesarul de ulei de consum al României, iar la Lehliu realizează șroturi, biodiesel și uleiuri vegetale brute. O parte din producția din România ajunge la export, astfel că Bunge este, totodată și al nouălea exportator al țării.

O altă urcare importantă în clasamentul importatorilor se observă și în zona de retail alimentar. Metro, care se dezvoltă agresiv cu franciza LaDoiPași, a ajuns de pe poziția a șasea pe poziția a patra. De altfel, dintre cei mai mari 10 importatori de mâncare, jumătate sunt mari retaileri alimentari. Dintre aceștia, singurul care a coborât în clasament, de pe poziția opt pe poziția nouă, este REWE, operatorul magazinelor tip discounter Penny. Aceasta deși retailerul este într-o puternică expansiune din punct de vedere al numărului de magazine.

Primii cinci cei mai mari importatori de mâncare au generat un minus în balanța comercială agroalimentară de peste 1,3 miliarde de euro, adică 16,6 la sută din importurile totale de 8,3 miliarde. Ponderea celor 10 importatori în total import de produse agroalimentare a fost de 21,8 la sută, adică au cumpărat marfă de peste granițe în valoare de 1,8 miliarde de euro.

Un comentariu

  1. Ce produse agro-alimentare importa Bunge ? Floarea soarelui sau ulei imbuteliat ?
    Ce exporta Bunge ? Cumva ulei rafinat vrac ?
    Cred ca importa putina floarea soarelui din Rep. Moldova si mult ulei imbuteliat din Ungaria !
    In schimb exporta ulei rafinat cu cisternele !
    Am dreptate d-na Andreea ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker