Economic

Bunge, al doilea cel mai mare importator de cereale din Ucraina

Bunge continuă să importe cereale din Ucraina. Institutul Național de Statistică nu furnizează date privind valoarea sau volumul importurilor realizate de fiecare companie în parte, dar într-un top zece importuri de bunuri din Ucraina, în primele trei luni ale anului, se află șase firme cu activități în zona de agrobusiness.

Şase din top zece companii care au făcut importuri din Ucraina în primul trimestru al acestui an vin din agrobusiness, arată o analiză făcută de Ziarul Financiar pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Americanii de la Bunge, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din România după cifra de afaceri, şi americanii de la Cargill Agricultura, al treilea cel mai mare trader de cereale din România, se află în top.

Și în anul 2022, în plin război, Bunge a importat cereale din Ucraina, fiind pe locul trei la nivel național la importurile din Ucraina. Americanii de la Bunge au cumpărat floarea-soarelui din Ucraina, dat fiind preţul mai mic al seminţelor faţă de cele produse în România.

Compania Rin Trans Activ a avut cele mai mari importuri din Ucraina în T1/2023, deşi în 2022 nu se afla în top zece importatori, mai arată datele de la INS. Despre această companie există puţine informaţii. Se ocupă de cultivarea cerealelor şi transportul pe cale rutieră şi a fost înfiinţată în 2012 în Constanţa. Pe site-ul său scrie că operează două terminale în Portul Constanţa, care este cel mai mare port la Marea Neagră. Tot acolo este menţionat că are o capacitate de depozitare internă de 40.000 de tone şi o capacitate de depozitare externă de 130.000 de tone, rulând în 2022 peste 400.000 de tone de grâu, porumb şi floarea-soarelui.

Articole similare