Cultură

Brunch de toamnă la Aluniş pentru promovarea proiectului Şcolii de Olărit de la Colţi

Aluniş Art Center îi invită pe buzoieni să des­copere aromele toamnei într-un loc cu totul special, sâmbătă, 9 octombrie, în cadrul unui brunch de toamnă. Este vorba despre Aluniş, un sat tradiţional din Munţii Buzăului, cu nenumărate atracţii, de la uliţele pitoreşti, peisajele sălbatice ale munţilor, pă­du­rile care ascund poveşti ştiute doar de localnici, la gustul autentic românesc al preparatelor gătite cu produse locale.  Cei care se vor înscrie să participe la acest eveniment se vor număra printre cei care susţin construirea Şcolii de Olărit de la Colţi, proiect al Centrului de Artă Aluniş menit să revitalizeze ceramica buzoiană şi să ofere un nou viitor acestui meşteşug într-un mod nou, sustenabil, care să ajute la dezvoltarea comunităţii locale.

Pentru oamenii locului, o zi minunată de toamnă la Aluniş începe în jurul orei 10.30, cu primirea oaspe­ţilor, care până pe la orele prânzului vor putea să viziteze Centrul de Artă Aluniş, cu expoziţia şi centrul de olărit, ghift shopul cu produse de la artişti, artizani şi producători români. Se poate face şi o drumeţie ghidată în natură, la atracţiile din zona Aluniş: Complexul Rupestru Aluniş, Paltenu – vatra veche, abandonată a satului, Culmea Martiriei. Apoi, până pe la 16.30, oaspeţii pot servi prânzul la Aluniş Retreat, în casa de oaspeţi a Centrului de Artă Aluniş. „Vei fi aşteptat cu un mix de preparate tradiţionale şi arome inspirate din călătoriile noastre în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Folosim ingrediente locale din agricultura ecologică în ritmul natural al sezoanelor. Produsele din carne sunt artizanale (cârnaţi afumaţi, muşchi afumat, pastramă), reţete proprii ale măcelăriei din Pătârlagele. După masă, te încurajăm să te bucuri de grădina generoasă şi să te relaxezi în hamace sau pe terasă, să socializezi şi să te conectezi cu natura şi cu ­energia acestui loc”, spun organizatorii, care oferă detalii şi despre meniu.

„Venim în întâmpinarea dumneavoastră cu urmă­torul meniu: gustare – foi cu lapte, supă rece, groasă cu lapte bătut, din frunze de sfeclă, leurdă proaspătă, salată, mărar, ştevie de toamnă şi ceapă verde. Supe – supă de dovleac cu ghimbir şi lapte; minestrone – supă groasă italienească de legume cu cimbru şi ore­gano. Starters vegetarie­ne – zacuscă mănăs­tirească cu hribi de la Schitul Berca; humus cu ardei copţi şi muguri de pin; selecţie de brânzeturi din sat (capră, oaie, vacă, în diverse etape şi reţete de maturare); pizza artizanală cu brânză grasă de capră de la Begu; vinete coapte cu sos de iaurt, usturoi şi tahini; salată de sfeclă coaptă în cuptor; bouche-uri cu ciuperci sălbatice (hribi şi gălbiori din pădurile din jurul satului Aluniş). Starters cu carne – aripioare de pui la cuptor, maturate în smân­tână peste noapte, cu mirodenii (dafin, piper, cimbru, usturoi, oregano) – a la Jamie Oliver; cârnaţi artizanali – reţeta măcelarului din Pătârlagele; pastramă de oaie a la Pleşcoi – fiartă în vin. În ceea ce priveşte garniturile, şi aici întâlnim o sumedenie de variante: piure de ţelină fiartă în lapte; cartofi savoiarzi (copţi în unt şi usturoi); salată de ardei copţi; tabouleh cu bulgur; mură­turi puse peste vară. La capitolul desert, propunem găluşte cu prune; prăjitură de casă cu nuci şi magiun. Preţul pentru o astfel de experienţă culinară este de 150 lei/persoană şi se acceptă un grup minim de participanţi. Inclus în preţ: masa apă, limonadă, cafea, un pahar vin/bere, ghidaj drumeţie. Nu sunt incluse: băuturi alcoolice, sucuri şi alte produse de la bar, cazare la Aluniş Retreat. Rezervări se pot face la [email protected] sau la telefon 0724.623.071”.

Pentru cei care doresc să înnopteze aici, organizatorii vin şi cu câteva soluţii pentru cazare. „Oaspeţii pot înnopta la Aluniş Retreat şi seara va continua cu un foc de tabără. Participanţii la Prânzul buzoian beneficiază de o reducere de 10% din costul cazării, reducere valabilă atât în seara prânzului, cât şi până la finele anului 2021 în limita disponibilităţii. Aluniş Retreat este casa de oaspeţi a Centrului de Artă Aluniş, o casă tradiţională construită exclusiv din lemn şi piatră, acoperită cu şindrilă şi situată în inima pădurii pe versantul opus celui cu Aşezările Rupestre. Este un spaţiu de vindecare pentru minte şi trup sau, pur şi simplu, un loc de relaxare şi de (re)conectare cu natura. Necesită rezervare prealabilă”, transmit organizatorii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker