Economic

BNR Agenția Buzău în an aniversar. 130 de ani de existență

Banca Națională a României – Agenția Buzău sărbătorește în acest an 130 de ani de la efectuarea primelor operațiuni bancare. Agenția BNR Buzău și-a început operațiunile la data de 1 iulie 1893.

Decizia de înființare a Agenției BNR Buzău a aparținut guvernatorului Theodor Rosetti care, la 22 noiembrie 1892, a supus votului Consiliului de administrație solicitarea Camerei de Comerț Ploiești de a înființa o agenție a BNR în orașul Buzău.

În primii ani, agenția și-a desfășurat activitatea în casele Chirculescu din localitate, după care, în anul 1895, a început construcția primului sediu, pe terenul cumpărat de la Alecu Garoflid, om politic și pionier al agriculturii moderne din România. Agenția Buzău a BNR a funcționat în acest imobil din B-dul N. Balcescu nr. 18 timp de un secol, până în anul 1995, când activitatea se mută într-un sediu nou, construit pe strada Constantin Garoflid nr. 3, sediul actual.

Înființarea Agenției BNR Buzău a constituit principalul factor stimulator al dezvoltării economice, financiare și urbanistice a orașului, contribuind prin creditele de scont acordate întreprinzătorilor locali la valorificarea potențialului economic al zonei, la cultivarea de mentalități noi, la educarea publicului în tehnicile financiar-bancare, dând un consistent impuls unei vieți urbane autentice.

Ideea sprijinirii învățământului românesc în perioada interbelică s-a concretizat în cazul Băncii Naționale a României prin ajutorul acordat pentru înființarea Școlii secundare de fete, actualul Colegiu Național „Mihai Eminescu” din Buzău, în data de 25 aprilie 1922.

În prezent, Agenția Buzău a BNR desfășoară activități de colectare date statistice necesare pentru pentru compilarea balanţei de plăţi, a poziţiei investiţionale internaţionale şi a datoriei externe private a țării, activități de educație financiară și comunicare, precum și acțiuni de îndrumare și control, efectuate la instituțiile de credit din județele Buzău și Ialomița.

 

 

Articole similare