Economic

Bilanț negativ la Buzău luna trecută: s-au înființat două firme cu capital străin, patru s-au închis

În primele șase luni ale acestui an numărul firmelor cu capital străin care au fost înființate a crescut cu 53,7 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2020, ajungând la 2.573 de unități, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Re­gistrului Comerțului (ONRC). Cele 2.573 de societăți nou înființate aveau un capital subscris în sumă totală de 22,429 milioane de dolari, de aproape șase ori mai mare față de cel al firmelor înmatriculate în ianuarie-iunie 2020.

În luna iunie, la nivel național au fost înregistrate 473 de societăți cu participare străină la capital. În funcție de domenii, cele mai multe înmatriculări au fost înre­gistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (29,5 la sută din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (22,2 la sută) și transport, depozitare și comunicații (13,32 la sută).

Pe orașe, cele mai multe firme cu capital străin au fost înființate în municipiul București (209), singurul care a depășit 100 de astfel de societăți. Singurele județe care nu au înregistrat înmatriculări ale firmelor cu participare străină la capitalul național sunt Giurgiu, Gorj, Ialomița, Teleorman și Vâl­cea. Un număr mare de firme cu capital străin a mai fost înregistrat și în Timiș. Acolo 46 de înmatriculări ale firmelor cu capital străin au fost înregistrate în luna iunie.

În Regiunea Sud-Est, din care face și județul Buzău, au fost înregistrate în luna iunie 18 firme cu participare stră­ină la capitalul social. La nivelul regiunii, cele mai multe societăți au fost înființate în Constanța, respectiv 11. Constanța este urmată în clasament de Buzău și Vrancea, ambele cu câte două firme cu capital străin care au fost înființate în luna iunie. Județele Galați, Brăila și Tulcea au avut câte o firmă cu capital străin.

La Buzău, în luna iunie, patru firme cu capital străin au fost radiate, în timp ce la nivelul regiunii au fost radiate 22 astfel de firme, cele mai multe fiind tot în Constanța. În luna iunie nu a fost înregistrată nicio radiere a vreunei firme cu capital străin în județele Tulcea și Vrancea.

La sfârșitul lunii iunie, în România existau 233.549 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 64,232 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.063 (capital subscris de 3,093 miliarde de dolari), dar cea mai mare va­-loare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,63 miliarde de dolari, în 5.592 firme.

ONRC a făcut publică și o statistică a numărului de societăți cu participare străină și capitalul social subscris în perioada 1991-2020, sold existent la 31 decembrie 2020. Prin urmare, conform acestei statistici, la Buzău, în perioada menționată au funcționat 1.378 astfel de societăți, cu o valoare a capitalului de 693.938,5 mii de dolari. La nivel național funcționau 230.976 societăți cu capital străin, având o valută de 64.682.942,0 mii de dolari. Cele mai multe societăți cu participare străină la capitalul național erau în municipiul București, unde echivalentul în valută de­pășea 33 de mii de dolari.

Articole similare