Monden

Benone Sinulescu, despre întâlnirea cu Mihail Sadoveanu și Maria Tănase

Considerat unul dintre cei mai mari artiști de muzică folclorică din toate timpurile, Benone Sinulescu rămâne, la vârsta de 83 de ani, o adevărată antologie, păstrând amintiri cu cele mai mari personalități ale culturii românești.

Ori de câte ori are ocazia, buzoianul vorbește cu drag de cei pe care i-a cunoscut îndeaproape sau cu care a colaborat în lunga sa carieră. Este și cazul celebrului scriitor Mihail Sadoveanu, președinte al Senatului și al Uniunii Scriitorilor din România, și al Mariei Tănase, supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii românești”.

„Marele Sadoveanu fredona un cântec de al meu”

Cu ocazia unui interviu acordat în cadrul emisiunii „Cântec și poveste” de pe TVR3, Benone Sinulescu a povestit cum l-a cunoscut pe Mihail Sadoveanu.

„Mi-am lansat cântecul cu două povești. Prima este legată de vizită într-o zi la studio, la Radio, când am auzit un glas gutu­ral, fredonând un cântec de-al meu: <Iar foiță, foi de nuc,/ mai am o zi și mă duc…>  (n.r., melodia <Străina mamei, străină). Când întorc capul, în spatele meu era marele Mihail Sado­veanu. Am înlemnit. <Cântă-mi și mie cântecul ăsta>, mi-a spus el. I-am cântat două strofe acolo și, aflând că îi place melodia mea, m-am obrăznicit pe loc, spunându-i că eu cânt cu Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătărețu, Ion Luican la Ateneul Român, fiind angajatul Orchestrei Filarmonicii George Enescu <Barbu Lăutaru>. <Dacă vă aduc o invitație, veniți la spectacol?>, l-am întrebat.  <Da!>, mi-a spus și când am auzit parcă L-am prins pe Dumnezeu de un picior. Când a intrat Sadoveanu în sala, toată sala Ateneului s-a ridicat în picioare”, a declarat Benone Sinulescu.

„Maria Tănase a venit și m-a prins de ureche”

Cea de-a doua poveste împărtășită de îndrăgitul artist a fost despre marea Maria Tănase, care i-a făcut un compliment de cum l-a auzit cântând.

„Aveam de înregistrat un cântec, <La Lenuța sub cerdac>. Maria Tănase stătea acolo și m-a ascultat. Eu m-am concentrat și mi-a ieșit bine cântecul. Ea a venit apoi la mine, nu pot să vă spun exact cum mi-a spus (n.r., râde), dar m-a prins de ureche și a zis: <O să faci carieră, măi țâcă!>. Și mi-a mai zis: <Știi de ce ai priză la public?>. <Dacă îmi spuneți știu>, zic eu. <Pentru că ai cântat ca tine. Nu ai imitat pe nimeni>”, a povestit Benone Sinulescu.

Benone Sinulescu s-a născut pe 24 mai 1937, în comuna Si­riu, iar de-a lungul carierei sale a colaborat cu cei mai marii interpreți de muzică populară. După 1989, a abordat și stilul etno-dance și colaborat în acest sens cu formația Ro-Mania.

Artistul vine cu drag acasă, la Buzău, de câte ori este invitat. Este prezent în fiecare lună iunie când la Buzău este organizat Festivalului Internațional „Benone Sinulescu, manifestare ajunsă deja la a treia ediție, gândită sub forma unui concurs de muzică populară pentru tineri artiști și seri de recitaluri ale celor consacrați.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker