Actualitate

Peste 70 de angajați ai Consiliului Județean au donat sânge pentru fata căreia medicii i-au redat brațele

În weekend-ul trecut, un autocar în care se aflau 15 adolescenți s-a răsturnat la Pașcani. În urma incidentului, 37 de oameni au ajuns la spital. Alexia Tudose a fost grav rănită, pierzându-și total brațul stâng și parțial cel drept, a suferit un traumatism cranio-cerebral, plăgi contuze în partea dreaptă a feței și în regiunea fronto-temporală dreaptă. Ea a fost operată de urgență la Spitalul pentru Copii Sf. Maria din Iași. În urma unei operații care a durat 20 de ore și a fost realizată de 11 medici, coordonați de dr. Sidonia Susanu, Alexia poate avea în continuare o viață normală.

Impresionați de drama botoșănencei de 15 ani rănită grav în accidentul de la Pașcani,  mii de români s-au mobilizat pentru a dona sângele necesar recuperării ei. De exemplu, luni dimineață, aproximativ o sută de persoane s-au mobilizat la Centrul de Transfuzii Botoșani. Cadrele medicale de acolo au făcut eforturi uriașe pentru a recolta sânge de la cât mai multe persoane, o provocare extremă, întrucât procedura implică atât consult, completare de fișă și recoltarea propriu-zisă. Potrivit infobt.ro, citat de „Newsweek Romania”, într-o zi s-a recoltat sânge de la 76 de persoane, ceilalți voluntari fiind programați zilele următoare.

Și Consiliul Județean Buzău a răspuns apelului și a ales să se alăture Campaniei de Donare de Sânge pentru Alexia. Aproape 70 de angajați ai instituției s-au prezentat marți să doneze sânge pentru Alexia în centrul de recoltare organizat în holul Sălii Mari a Consiliului Județean. Unii dintre ei au donat sânge pentru prima dată, alții în schimb au mai participat la astfel de campanii, inclusiv pentru răniții din Club Colectiv.

Campania de donare de sânge la Consiliul Județean Buzău a devenit deja tradiție. Astfel de acțiuni se desfășoară deja la sediul instituției de câțiva ani în spațiul amenajat de angajații Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău.  „Campania de Donare de Sânge de la Consiliul Județean Buzău va fi dedicată anul acesta Alexiei, fetita în vârstă de 15 ani din Botoșani, care a suferit un groaznic accident de circulație. Din fericire, medicii din cadrul Spitalului Sf. Maria din Iași au facut un miracol, au reușit replantarea ambelor brațe. Suntem și vom rămâne împlicați în tot ce înseamnă binele comunității noastre și îi încurajăm pe toți să îmbrățișeze cauza solidarității umane”, a precizat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Cine este Alexia Tudose

Alexia a început deja să-şi miște degetele de la o mână. Doctorii spun că este semn că intervenția chirurgicală de 20 de ore a reușit. Conform acestora, într-un an și jumătate ea și-ar putea folosi brațele la 85 la sută din capacitate. Adolescenta este deocamdată internată la terapie intensivă, în Spitalul clinic de urgență pentru copii din Iași. Peste cel mult cinci zile, doctorii spun că Alexia va începe sedințele de kinetoterapie.

Alexia Tudose a fost operată timp de 20 de ore pentru a i se pune la loc brațele amputate în urma accidentului de circulație. Fata de 15 ani este din Botoșani și cântă în trupa Glamour.

Tatăl fetei a mulțumit medicilor care au reușit să-i salveze mâinile Alexiei: „Cuvintele sunt prea mici pentru a putea exprima și pentru a putea descrie un astfel de om. Nu știu dacă aș putea eu, ca părinte, să mulțumesc îndeajuns acestui înger. Alexia are doi îngeri. Frățiorul ei Eric Tudose (care i-a găsit și recuperat brațul desprins de corp, n.r.) și doamna doctor Sidonia Susanu! Mulțumesc din sufletul meu păcătos. Mulţumesc Sidonia Susanu! Mi-aţi miluit familia. M-aţi readus la viaţă”, a scris acesta pe Facebook.

Cum a decurs intervenția chirurgicală

Echipa de medici care au operat-o pe fată a fost compusă din trei anesteziști, doi ortopezi, cinci chirurgi plasticieni, plus asistente, infirmiere, brancardieri.

„Din fericire, intervenţia chirurgicală până în acest moment a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul dintre ele era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi că intervenţiile ulterioare vor fi cu reluarea funcţionalităţii ambelor membre superioare în proporţie de 85 la sută. Va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie. Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună”, a explicat medicul Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă din cadrul spitalului.

Alexia rămâne internată la ATI timp de circa o săptămână, iar apoi va fi supusă altor operații. „Următoarea operaţie o planificăm în cursul zilei de luni, pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în trei-cinci zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase a membrului superior stâng, după care, după încă trei-patru zile, acoperirea defectelor cutanate. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani. Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată. Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare. Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr. Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei”, a mai spus dr. Sidonia Susanu.

Medicul explică pașii care au trebuit făcuți pentru salvarea brațelor fetei: „În sala de operaţii practic au participat trei medici anestezişti, cinci chirurgi plasticieni, doi medici ortopezi, un număr foarte mare de asistente medicale, infirmieri şi brancardieri. Fără suportul şi participarea tuturor acestor colegi, practic un singur om nu ar fi putut să realizeze nimic, nu ar fi avut cum să ajungă la vreun rezultat la acest copil. Bineînţeles, colegii care au primit-o în UPU au coordonat practic întreaga echipă. A fost acordat întâi tratamentul, dr. Fermeşanu este cea care ne-a pus la dispoziţie informaţii înainte ca pacienta să ajungă în spital, noi fiind deja pregătiţi până la sosirea copilului pentru ceea ce urma să realizăm. Acest tip de intervenţie chirurgicală are o evoluţie predictibilă. Medicii anestezişti, în special dr. Lavinia Ionescu, a fost pregătită cu tot ce s-a impus pentru ca pe parcursul celor 20 de ore de intervenţii chirurgicale să fie prevenite şi tratate orice modificări ale statusului biologic al pacientului. Replantarea unor segmente mari amputate de membre superioare este posibilă doar în condiţiile în care se efectuează continuu epurare extrarenală, plasmafereză, în timpul efectuării intervenţiei chirurgicale în sala de operaţie. Fără aceste manevre de terapie intensivă suportivă nu poate fi executată replantarea unui segment amputat de o asemenea dimensiune”, a completat Sidonia Susanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker