Luni, 24 februarie, şedinţa Colegiului Prefectural a fost deschisă cu un subiect care a captat atenţia buzoienilor. Este vorba despre cazul femeii sosită duminică după-amiază în Buzău care a anunţat autorităţile că vine din  Lombardia, o zonă din Italia unde este carantină din cauza coronavirusului. Firul evenimentelor a fost prezentat de directorul Direcţiei de Sănătate Publică care a povestit în termeni generali, fără să reuşească să stabilească repere orare exacte, parcursul femeii către Arbănaşi, locaţia unde trebuia carantinată pe o perioadă  de două săptămâni, cât este necesar a se stabili dacă are probleme de sănătate sau nu.

Firul evenimentelor văzut de autoritatea DSP

„DSP, în cursul zilei de ieri, mai precis (duminică seară, n.r.) a fost informată de către Serviciul Judeţean de Ambulanţă că o persoană de sex feminin a sunat la dispecerat şi a solicitat o ambulanţă pentru a fi dusă în spaţiul destinat carantinării, întrucât venea dintr-o zonă din Italia, mai precis Lombardia, acolo zona fiind deja în carantină. După ce am primit acel telefon am discutat cu domnul director de la  Tabăra Arbănaşi şi, împreună cu domnul prefect şi cu membrii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă am încercat să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru ca doamna să fie cazată acolo. Înainte de a fi cazată, prima soluţie a fost de a merge într-o secţie dezafectată a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, Secţia Boli Contagioase, unde doamna a fost ­exa­minată de medicul epidemioog al Direcţiei de Sănătate Publică, Carmen Scântei, împreună cu medicul şef al UPU, Adrian Zoican. S-a constatat că doamna nu prezenta nicio simptomatologie şi în cursul nopţii a fost transferată în tabăra de la Arbănaşi, unde am aşteptat-o împreună cu doamna doctor Scântei. Am asigurat şi asistenţă medicală prin personalul de specialitate al Direcţiei de Sănătate Publică . De asemenea, la tabără se află şi echipaje ale Jandarmeriei care asigură paza; doamna are  în pavilionul special destinat pentru  carantinare o cameră cu toate condiţiile, apă curentă, căldură; aseară i-am dus şi hrana necesară şi apă, iar persoanlul medical care deserveşte asistenţa medicală are echipament de protecţie. I-au fost recoltate şi probe şi au fost duse la Institutul Matei Balş. În maixim două zile o  să avem şi rezultatul acestor probe. Până în prezent doamna nu prezintă nicio simptomatologie specifică infecţiei cu coronavirus. În această tabără destinată carantinării nu se duc persoanele bolnave şi acolo merg doar persoanele care vin din zone carantinate din Italia sau poate vor mai fi şi alte zone. şi în momentul în care prezintă un simptom cât de mic al infecţiei  cu coronavirus dumneaei va fi transportată la Institutul Matei Balş”, a  relatat directorul DSP Buzău firul evenimentelor.

Ceea ce nu a precizat directorul DSP Buzău sunt orele petrecute de femeie în stradă până a fost preluată şi apoi în ambulanţă, şi nici cum se face că de la ora apelului la 112, 17.35, prin care erau anunţate autorităţile, şi până a fost dusă la Arbănaşi, au trecut mai bine de zece ore. „La noi nu a durat mai mult de 40 de minute de când am început. La 19.08 am ajuns la caz, din datele noastre”, a declarat şeful ISU Buzău, colonelul Enache Valeriu, care a mai explicat că nu a a fost decizia ISU unde trebuia transportată femeia. „Nu decidem noi unde se transportă. Am primit ordin să ne retragem din dispozitiv la ora 21.30, după care am revenit la ora 2.37 la Spitalul Gârlaşi unde am luat pacienta şi am transportat-o la locaţia pentru carantină”, a explicat şeful ISU Buzău.

Misterul a fost elucidat în parte de directorul de la Tabere care, după şedinţa de la Prefectură care a avut loc la ora 20.00 în data de 23 februarie, a plecat la Arbănaşi cu meşteri care să facă branşamente: ,,Aseară, după şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă m-am deplasat la Arbănaşi, în jurul 20.30, cu o echipă de meşteri, instalatori, şi am reuşit să branşăm absolut toate camerele, toate legăturile de duş, centrale şi tot ce era legat de apă, undeva în jurul orei 3 dimineaţa; camerele au fost încălzite, a fost pusă în funcţiune şi centrala pentru că încălzirea necesită mai mult timp. Apa a venit murdară la început şi s-a curăţat într-o oră şi ceva”. Prin urmare, femeia nu a putut fi transportată imediat la Arbănaşi pentru că nu existau condiţiile necesare pentru ca aceasta să fie cazată acolo.

Şeful Gărzii de Mediu spune că sunt probleme cu deversarea apelor menajere la  Arbănaşi

Legat de acest subiect, şeful Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, a relatat, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, faptul că Tabăra de la Arbănaşi nu întruneşte  condiţii de funcţionare şi că sănătatea buzoienilor care ajung acolo ar putea fi agravată. „Din păcate, la această oră, această tabără Arbănaşi nu are autorizaţie de alimentare cu apă emisă de către Apele Române şi, în autorizaţia de mediu din 2015, se prevedea un pasaj în care spuneau că apele fecaloid-menajere, după ce trec prin cele opt decantoare,  ajung într-o viloagă.  Exact aşa era şi în autorizaţia de gospodărire a apelor, fără a avea o epurare corespunzătoare. Nu aveam decât o epurare mecanică, adică trec dintr-un decantor în altul”, neexistând şi tratare fizico-chimică aşa cum ar trebuie să ­exi­ste la orice staţie de epurare, iar „poluanţii ajung direct de pe viroagele acestea, pe terenul învecinat direct în cursul de apă Smeeni. Avem o problemă majoră aici, din cauza aceasta am ridicat acest subiect”, a explicat şeful Gărzii de Mediu, care a vorbit şi de un control efectuat în data de 20 februarie care a scos la iveală probleme. ,,La momentul controlului de pe 20 fe­bruarie erau toate debranşate, adică instalaţiile debranşate de la alimentare cu apă, inclusiv canalizările erau uscate. Nu am putea verifica în teren până unde ajung aceste dejecţii.  Instituţia Gărzii de Mediu nu a ve­rificat această tabără de şase ani de zile.Din declaraţiile celor care sunt la tabără nu a mai fost populată şi nu a mai fost amenajată de doi ani de zile. Şi atăzi în Colegiul Prefectural domnul director al Direcţiei de Tineret şi Sport a menţionat că doar la Poiana Pinului au făcut tabere organizate, nu a menţionat ni­mic de Arbănaşi. Este o problemă pe mediu. Fie se blindează canalizarea şi se face un bazin betonat vidanjabil sau îl  folosesc pe cel din interior dacă vrem să menţinem acolo. Dar vă zic, condiţiile care sunt acolo nu sunt normale pentru oamenii care şi aşa vin cu o  suspiciune, şi aşa au probleme de sănătate. Nu putem să-i îmbolnăvim mai mult decât sunt”.

Raportul cu constatările Gărzii de Mediu vor fi trimise, potrivit aceleiaşi surse, şi Instituţiei Prefectului, Agenţiei  Apelor Române şi Instituţiei de Protecţia Mediului  pentru suspendarea autorizaţiei.

Prefectura neagă că ar exista probleme

Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului a emis un comunicat ca replică la problemele ridicate de şeful Gărzii de Mediu, fostul prefect Carmen Ichim, în şedinţa Colegiului Prefectural legat de condiţiile de funcţionare a Taberei de la Arbănaşi ca centru de carantinare a persoanelor suspecte de coronavirus spune. „Legat de afirmaţiile făcute de şeful Gărzii de Mediu în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care susţine că Tabăra de la Arbănaşi nu poate fi funcţională fiindcă nu deţine autorizaţie de mediu, facem menţiunea că informaţiile sunt false. Conform documentelor oficiale puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Buzău, Tabăra Arbănaşi deţine autorizaţia de mediu nr. 114 din 10.09.2015 emisă de către APM Buzău, ­va­labilă pentru o perioadă de ci­nci ani. La aceastea adăugăm că, după vizitele efectuate la faţa locului de către specialişti ai instituţiilor implicate, s-a concluzionat că locaţia desemnată prin hotărârea CJSU întruneşte toate condiţiile de funcţionare ale unui centru de carantină. Facem apel la responsabilitate şi la aplicarea fermă a hotărârilor  emise de CJSU. Populaţia judeţului Buzău nu trebuie alertată în mod nefondat, din contră trebuie protejată de informaţii false, care produc panică”.

DISTRIBUIȚI
loading...