Educație

Bacalaureat 2022: Peste 500 de elevi buzoieni nu s-au înscris în sesiunea iunie-iulie

Emoții mari pentru elevii care au terminat clasele a XII-a și a XIII-a. Astăzi începe prima probă a examenului de maturitate, la Limba Română.

La nivel național s-au înscris 126.000 de absolvenți pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. Sunt peste 40.000 de elevi din generația curentă care nu s-au înscris la examenul din această sesiune, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, săptămâna trecută, că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”.

La Buzău s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, 2.557 de absolvenți de clasa a XII-a și a XIII-a, dintr-un total de 3.097. În cazul elevilor care nu s-au înscris, aceștia fie au situațiile școlare neîncheiate, pentru că nu au fost suficient pregătiți, fie au rămas repetenți ori au abandonat școala. În această situație se află 540 de elevi buzoieni.

La nivelul județului Buzău au fost create zece centre de examen și două subcomisii, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, pentru a ușura parcurgerea distanței de către elevi, spune inspectorul general școlar Daniela Palcău.

După examenul de la Limba și Literatura Română, absolvenții revin în sălile de examen marți, 21 iunie pentru proba obligatorie a profilului, urmând ca miercuri, 22 iunie să susțină proba la alegere a profilului și a specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12.00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12.00 – 18.00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Candidații care nu promovează examenul de Bacalaureat 2022 în sesiunea de vară se pot înscrie în sesiunea de toamnă a examenului, când probele scrise vor fi susținute înaintea celor orale. Înscrierile pentru sesiunea de toamnă se vor face în perioada 18-25 iulie 2022. Probele scrise vor avea loc între 16 și 19 august 2022, iar primele rezultate vor fi afișate pe 31 august 2022. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, în intervalul 12.00-18.00, iar rezultatele finale se vor afișa în data de 3 septembrie, potrivit informațiilor publicate de edu.ro.

Examenul național de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise și au fost notați cel puțin cu 5 la fiecare dintre acestea, obținând cel puţin media 6 la probele scrise.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare