Educație

Bacalaureat 2021 la Buzău: două licee în Top 10 medii la Matematică, promovabilitatea a crescut după contestații

Rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat 2021 arată o rată totală de promovare de 69,8 la sută și o rată de promovabilitate pentru promovabilitate curentă de 75,7 la sută, conform informațiilor comunicate de Ministerul Educației. Conform ace­leiași surse, după contestații, numărul mediilor  de 10 a crescut de la 114 la 146 la nivelul întregii țări. Comparativ cu anul trecut, când au fost 307 medii de 10, anul acesta numărul lor este la mai puțin de jumă­tate.

83.557 de absolvenți din promoția curentă și 5.030 candidați din promoțiile anterioare au luat Bacul în sesiunea de vară a anului 2021. Județul cu cea mai mare rată de promovabilitate rămâne, și după contestații, Cluj, cu 85, 2 la sută, iar județul cu cea mai slabă rată de promovabilitate, Ilfov, cu 47,8 la sută. Față de evaluarea inițială, cele mai mari creșteri  ale ratei de promovabilitate au fost înregistrate în Satu Mare (6,2 la sută), Ilfov (5,7 la sută), Covasna (3,4 la sută). Și la Buzău s-a înregi­strat o creștere a ratei de promovabilitate după contestații, chiar dacă județul a rămas doar cu o singură medie de 10, cea a absolventei de la Colegiul Națio­nal ,,B.P. Hasdeu”. După contestații, rata de promovabilitate este de 81 la sută, la Buzău.

Conform Ministerului Educației, la nivelul întregii țări au fost depuse 55.982 de contestații, în scădere comparativ cu anul trecut, când numărul acestora a fost de 62.790. În urma evaluării celor 55.982 de contestații, modificări asu­pra notelor au intervenit în cazul a  52.784 lucrări. Dintre acestea, 88,73 la sută s-au modificat cu maximum un punct, iar 11,27 la sută  s-au modificat cu mai mult de un punct. 19 lucrări au primit note mai mari sau mai mici cu peste trei puncte, iar fiecare situație va fi analizată punctual.

În privința diferențelor de puncte, se înregistrează mai multe situații. Astfel, diferențe între 1-2 puncte au existat în cazul a 5.757 lucrări, dintre care 4.879 note au fost evaluate în plus și 878 în minus. Diferențe între 2-3 puncte au existat în cazul a 174 de lucrări, 162 de note fiind evaluate în plus, iar două note în minus. Au existat și diferențe între 3-4 puncte la 18 lucrări, dintre care 16 au fost evaluate în plus și două în minus. Cea mai mare diferență, între 4-5 puncte, a fost în cazul unei singure lucrări, care a fost evaluată în plus.

În urma rezultatelor finale, 36 de unități de învățământ liceal din 21 de județe au avut procent zero de promovare, dintre acestea 11 au avut același scor și în anul precedent. La Buzău, trei licee s-au aflat în această situație, în care niciun elev nu a promovat Bacalaureatul. Este vorba despre Liceul Tehnologic Lopătari (doi candidați), Liceul Tehnologic Rușetu (doi candidați), Liceul Tehnologic Oraș Pătâr­lagele (doi candidați).

Două licee din Buzău în Top 10 cele mai bune note la Matematică

În funcție de notele care au fost obținute de elevi la examenul de Bacalaureat, edupedu.ro a făcut un clasament al celor mai bune licee la Matematică din țară.

Astfel, pe profilul de Mate-Info, liceul care a avut cea mai mare medie la examenul maturității de anul acesta este Liceul Teoretic ,,Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Pe profilul Matema­tică-Pedagogic, primul loc este ocupat de Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Hunedoara. Prima poziție pe profilul Matematică-Științe ale Naturii este ocupată de Cole­giul Național Iași, iar pe profilul Matematică-Tehnologic, pe prima poziție se află Liceul Economic ,,Virgil Madgearu” din București.

Menționăm că la Matematică subiectele sunt diferențiate pe mai multe profiluri. Prin urmare, subiectele M1 sunt cele de la Matematică-Informatică, unde sunt incluse filliera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică, subiectele de M2 sunt cele pentru elevii înscriși la specializarea Științe ale Naturii, subiectele de M3 îi privesc pe elevii de pe filiera tehnologică (profilul servicii, resurse sau tehnic) și subiectele M4 sunt cele de pe profilul specializarea învățător-educator.

Media tuturor celor 26 de elevi care au participat la examenul de Bacalaureat 2021 de la Liceul ,,Mihail Kogălniceanu” din Vaslui la profilul Mate-Info a fost 9,47, cu un procent de reușită de sută la sută. La Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Hunedoara, media tuturor celor 27 de elevi pe profil Matematică – Pedagogic a fost 9,34, cu un procent de reușită de sută la sută. Pe profilul Matematică – Științele Naturii, la Cole­giul Național Iași, media tuturor celor 31 de elevi a fost 9,51, cu procent de reușită sută la sută. Liceul din București cu cea mai mare medie pe profilul Matematică – Tehnologic a fost Colegiul Economic ,,Virgil Madgearu” cu o medie de 8,86 a tuturor celor 315 de elevi care au participat la examenul de Bacalaureat 2021. Aici procentul de reușită a fost de 98 la sută.

În top 10 al celor mai mari medi se află și Cole­giul Național ,,B.P. Hasdeu”, care a reușit o nouă performanță. Pe lângă Top 10 al celor mai bune licee din România la media rezultatelor de la Bac, acum Hasdeul se află pe locul 4 în topul celor mai bune licee la profilul Matematică-Informatică, având o medie de 9,23, din totalul celor 120 de candidați care au susținut examenul la matematică. Chiar dacă Hasdeul se află pe locul patru al celor mai bune licee la Matematică-Informatică, singura medie de 10 pe care a obținut-o un buzoian la Bacalaureat aparține unei fete cu profil Filologie, care a susținut examenul la istorie și logică.

Lista celor mai bune licee din țară la matematică nu se oprește aici. Și pe profilul Matematică-Pedagogic Buzăul are un liceu ce ocupă locul șapte, cu o medie de 8,88 și 57 de candidați care au susținut examenul de Bacalaureat la matematică. Este vorba despre Colegiul Național ,,Spiru Haret” Buzău.

Există însă și licee care au avut un procent de reușită zero la proba de matematică. Astfel, pe profilul Mate-Info, la 106 licee din 630 niciun candidat nu a promovat examenul. Pe profilul Matematică – Ști­ințele Naturii 100 de licee din 605 au avut procentul de reușită zero la sută. Pe profilul Matematică – Pedagogic, un singur liceu a avut procentul de reușită zero la sută din 56 de licee, iar pe profilul Matematică – Tehnologic 95 de licee din 837 au avut procentul de reușită zero la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker