Politic

Avrămescu, de la „a treia cale” la „Dragă Florin”

Organizația județeană a Partidului Național ­Li­beral nu a fost luată niciodată în calcul pentru vreo analiză preliminară a ­mo­dului în care filialele PNL din țară ar putea vota la Congresul din 25 septembrie. Aceasta din trei motive: predispoziția pentru trădare a buzoienilor, în general, este de notorietate națională, liberalii buzoieni vor fi reprezentați la Congres de o delegație formată din doar 59 de membri și, nu în ultimul rând, o consecință a primei calități, respectiv faptul că organizația buzoiană a dat înapoi de la decizia inițială, de a-l susține pe președintele en-titre, Ludovic Orban, în timp ce o nouă decizie oficială se lasă așteptată. Conform liderului PNL Buzău, deputatul Gabriel Avră­mescu, o decizie în acest sens s-ar putea lua cel mai devreme marți, la ședința Biroului Permanent Jude­țean.

Totuși, organizația buzoiană nu este singura care nu s-a exprimat clar până în momentul de față în ce tabără se situează. Filiale mari, precum cele conduse de Ilie Bolojan (Bihor), Iulian Dumitrescu (Prahova), Dan Motreanu (Giurgiu) și Bogdan Huțucă (Constanța) – care se situează în primele 7 organizații PNL după numărul de delegați care vor vota la Congresul din septembrie, potrivit datelor obținute de News.ro – nu și-au manifestat încă susținerea clară nici pentru Ludovic Orban, nici pentru Florin Cîțu. De altfel, coalizarea celor patru în tabăra unuia adintre candidați ar putea tranșa soarta Congresului PNL. De ­alt­fel, Ilie Bolojan, Iulian Dumitrescu și Dan Mo­trea­nu urmează să aibă o întâlnire decisivă zilele acestea pe tema viitorului PNL, susțin sursele citate. Iulian Dumitrescu, liderul PNL Prahova, ar fi de partea președintelui Ludovic Orban, mai ales după ce premierul Florin Cîțu l-a remaniat pe ministrul de Finanțe Alexandru Nazare, susținut de organizația Prahova. Însă surse guvernamentale susțin că Iulian Dumitrescu ar putea trece de partea premierului Cîțu.

Top 10 organizații PNL după numărul de delegați la Congres:

Bihor (198 de delegați), Cluj (183), Prahova (172), Sibiu (155), Iași (150), Giurgiu (149), Constanța (147), Alba (147), Teleorman (144), Ilfov (143). Datele cu privire la numărul ­de­legaților încă nu au fost validate de conducerea PNL, însă diferențele vor fi infime. Simularea prezentată de News.ro e făcută ținând cont de criteriile impuse de partid pentru stabilirea numărului de delegați: 50% media scorului locale + parlamentare ca număr de voturi și 50% media scorului locale + parlamentare ca procent.

Avrămescu scrie răvașe

Dup ce organizația liberală județeană a repus pe tapet problema susținerii candidatului la șefia națională a Partidului Național Liberal – după ce anunțase inițial sprijinul pentru președintele en-titre, Ludovic Orban -, deputatul Gabriel Avră­mescu a publicat, recent, pe Facebook, un răvaș, plin de umor demn de colțul blocului, adresat ambilor competitori:

„Dragă Ludovic, Dragă Florin,

Dragi liberali, neolibe­rali, paraleli, tangenți, etc., implicați în această competiție internă.

M-am hotărât să scriu aceste rânduri, în calitate de președinte nou ales al PNL Buzău, în calitate de politician ce aparține noii ­ge­nerații, în calitate de lider al unei filiale care își dorește ca lucrurile să se schimbe, dar nu oricum, ci în bine.

Am preluat de doar câteva luni filiala PNL Buzău, una dintre organizațiile abandonate de-a lungul timpului de mai marii lideri de la centru, o organizație pe care am găsit-o căpușată în interior.

Poate că filiala Buzău ar putea constitui un exemplu de luat în calcul de cei doi contracandidați ai PNL, de astăzi, despre cum e posibil să distrugi în doar 8 cicluri electorale o organizație politică de top 5 și să o aduci în ultimele 5 filiale din țară.

Poate că, astăzi, liderii liberali care se-mpung pe scenele frumos amenajate, de prin țară, unde colegii mei organizează alegeri interne finanțate din banii colegilor cotizanți, ar trebui să ia în calcul că poate aplică o rețetă a insuccesului ce ar putea să ne tragă pe toți în jos. În acest context și mai ales pentru că am decis, odată cu preluarea filialei PNL Buzău, să reconstruiesc marea echipă liberală, unită, dar în special, pentru a ne duce la îndeplinire proiectele cu care am venit în fața oamenilor, fac apel la decență, la tactul, la simțul măsurii și înțelepciunea de care li­beralii au dat dovadă de-a lungul istoriei celui mai vechi partid din România.

Pentru cei care nu au sesizat că Buzăul există pe harta țării, ar fi bine să știe că pe aici rareori calcă picior de liberal, căci Buzăul e un județ greu, care l-a dat țării pe întâiul fiu pesedist al neamului, dl. Ciolacu, apoi pentru că Buzăul a tolerat până nu demult o mare prietenie culturală cu organizația PMP, ca totul să se sfârșească cu numirea unui prefect USR-PLUS. Dar ne-am acceptat soarta pentru că, nu-i așa, suntem o organizație mică și contează doar ce își doresc filialele puternice, care au câștigat alegerile cu scoruri mari. Și totuși, la parlamentare, PNL Buzău a fost printre filialele care nu numai că nu și-a rupt gâtul, ba chiar a câștigat un parlamentar în plus.

Să nu mai spun că am avut parte de o campanie la parlamentare, unde descă­lecătorii de la București și nemulțumiții eterni au trimis scrisori, petiții delegate ca să destabilizeze o construcție ce se ridica încet, dar cu multă muncă. Cu toate acestea am reușit un lucru, să păstrăm unitatea filialei, să comunicăm, să dialogăm, să negociem și să ieșim din alegeri cu o echipă unită și puternică (98% din numărul delegaților înseamnă destul de mult).

Schimbarea trebuie să vină din capacitatea de a negocia, de a pune cărțile pe masă și a discuta sincer, clar, înspre binele celor care fac parte din marea familie liberală. De ce nu putem să comunicăm, să negociem, să lăsăm scandalurile astea care nu fac altceva decât să șubre­zească încrederea oamenilor în PNL și să nemul­țumească membrii și simpatizanții? Oameni buni, e loc sub soare pentru toată lumea, e loc să guvernăm împreună pentru că româ­nii ne-au trimis aici să le facem viața mai bună.

În urmă cu 13 ani, când deslușeam tainele libera­lismului, era o vorbă: ­Li­beralii mai întâi ar ajuta un psd-ist, decât să se ajute între ei! Acum facem asta cu toții, deliberat. Ajutăm PSD-ul să crească și să se întărească. Tocmai de aceea, chiar dacă nu am experiența, cunoștințele, relațiile atât de necesare în lumea asta, ca președinte de doar 9 luni al unei filiale mici, vă rog să vă așezați la masă, vă rog să salvați partidul, vă rog să găsiți soluții pentru ca viitorul să fie al nostru. Nu sacrificați viitorul partidului într-o competiție din care nu va câștiga nimeni. În schimb, o competiție din care știm cine va pierde. Va pierde PNL, vor pierde liberalii, dar cel mai grav, va pierde România. Așa că, dragi colegi, reflectați, abandonați orgoliile și construiți pentru România!”, a scris Avrămescu pe Facebook.

Conform unor surse bine documentate, scrisoa­rea lui Avrămescu a făcut ceva vâlvă la centru, fiind chiar interpretată și în contextul în care din ce în ce mai multe voci spun că organizațiile indecise ar putea sprijini un al treilea candidat la președinția PNL. Se vorbește despre faptul că unul dintre greii partidului, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea, acum președinte al Consiliului Județean Bihor, ar încerca să îl lanseze pe orbită pe liderul giurgiuvean Dan Motreanu. Condiții în care, dată fiind filiația actualei conduceri a organizației județene liberale, dar și faptul că Motreanu a făcut niște tumbe alături de doi foști membri de vază ai PNL Buzău, tumbe în urma cărora era pe punctul de a-și pierde libertatea, scrisoarea lui Avrămescu ar fi putut însemna și un <la revedere> spus atât ­dra­gului de Ludovic, cât și dragului de Florin.

Bineînțeles că situația în care liberalii buzoieni s-ar decide să voteze un om propus de Ilie Bolojan ar fi cât se poate de comică, dată fiind divergența de opinii dintre fostul primar de Oradea și șefii PNL Buzău în legătură cu unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești. Divergențe care i-au făcut pe primii să amenințe că, în cazul în care Bolojan va veni la Buzău să sprijine campania primarului Toma, liderul bihorean nu va fi primit în sediul PNL.

Sâmbătă, Avrămescu postat pe Facebook un text prin care a anunțat că îl sprijină pe premierul Cîțu în lupta pentru președinția Partidului Național Liberal, trădându-l atât pe cel care l-a numit prefect, președinte de organizație și deschizător de listă la parlamentarele de anul trecut, cât și pe cei care cred că niciunul dintre cei doi candidați la șefia PNL nu sunt potriviți pentru demnitatea respectivă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker