Actualitate

Cum au ajuns motocicliștii să se ocupe de cele cinci „case” ale copiilor aflați în plasament la Râmnicu Sărat

60 de copii instituțio­nalizați din Râmnicu Sărat vor locui într-o „casă nouă” din această săptămână. Este vorba despre copiii din centrele de plasament ce aparțin Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, care au primit un ajutor consistent din partea motocicliștilor români reuniți în asociația umanitară „Bi­kers for Humanity”. Timp de trei săptămâni, week-end de week-end, peste 100 de motocicliști din toată țara au venit la Râmnicu Sărat pentru a finaliza lucrările de modernizare la toate cele cinci centre de plasament, în care își duc traiul acești 60 de copii instituționalizați. Renovările au început în urmă cu trei săptămâni, iar de la începerea lor și până acum, în fiecare week-end, motocicliștii veniți din toată țara ca voluntari în acest proiect  au campat pe stadionul din Râmnicu Sărat.

Sâmbăta trecută ei au făcut ultimele lucrări la cele cinci centre de plasament. Clădirile sunt aproape de nerecunoscut. „Schim­barea este radicală: zidărie nouă, mobilă nouă, acoperișuri noi, grupuri sanitare ­mo­derne, construcția de garduri, văruirea pereților exteriori, înlocuirea gresiei, reamenajarea curților și locurilor de joacă, respective, amenajarea de noi spații verzi și plantarea de flori. Copiii ce locuiesc în aceste centre de plasament se vor putea bucura de noile locuri de joacă ce vor avea panouri pentru baschet, mese de tenis, teren pentru badminton, umbrare și mese cu băncuțe. Motocicliștii fac toată munca fizică, de la cărat la montat, sudat, văruit etc. sub coordonarea unui șef de șantier profesionist, plus sub ­suprave­gherea autorităților”, transmit reprezentanții „Bikers for Humanity”.

Aceste centre din Râmnicu Sărat și copiii de acolo au intrat în atenția asociației umanitare a motocicliștilor care au fost impresionați de povestea unei familii sărace de buzoieni cu șase copii, din zona de munte, familie care se lupta din răsputeri să nu ajungă în situația în care să dea vreunul dintre ei în plasament la aceste centre pe care le considerau „neprietenoase și neprimitoare” cu cei mici. Povestea acestei familii aflată în dificultate au aflat-o voluntarii „Bikers for Humanity” de la niște familii de bătrâni, și acestea cu ­pro­bleme specifice vârstei, dar și cu multe probleme rezultate din lipsa posibilităților financiare. Așa că, din aproape în aproape, incursiunile „Bikers for Humanity” în Munții Buzăului, făcute în special în preajma sărbătorilor la familii nevoiașe de bătrâni, au ajuns să se extindă și către aceste centre de plasament și către copiii de acolo, care i-au impresionat profund pe motocicliști, astfel încât, de câțiva ani de zile, aceștia au tot inițiat acțiuni caritabile și s-au îngrijit de soarta acestora.

„În urmă cu două ierni, <Bikers for Humanity> a avut mai multe acțiuni în zonă și au mers cu ajutoare în sate mai izolate din Munții Buzăului. După ce vine iarna, bătrânii care mai locuiesc acolo trebuie să aibă alimente pe trei luni fiind imposibil apoi să mai ajungi la ei. Și bătrânii de acolo i-au întrebat pe motociliști dacă mai există vreun pachet și, dacă nu, să oprească din pachetele pe care le donaseră deja, pentru că există undeva pe un drum județean o colibă metalică unde locuiește o familie cu șase copii. Motocicliștii trecuseră pe lângă ea, dar credeau că este abandonată. Când s-au întors au văzut că acolo locuia o familie cu șase copii. Le-au oferit ajutoare și au aflat că familia se chinuie, face tot ce poate ca acești copii să nu ajungă în centrele de plasament din Râmnic și spuneau că sunt condiții mai rele în centre decât în coliba respectivă și de aici a venit imboldul acesta de a face ceva pentru aceste centre de plasament și astfel pentru copiii care locuiesc acolo”, spune Ernst Gerhald, purtător de cuvânt al  Cosmopolis.

De la acel moment și până acum, când s-a ajuns efectiv la îmbunătățirea condițiilor de locuit în aceste centre, motocicliștii au mai vizitat locațiile res­pective și s-au întâlnit cu copiii cărora le-au oferit cadouri. S-a creat o legă­tură umană între motocicliști și acești copii și, spune Ernst Gerhald,  de multe ori „pleci de acolo cu inima ruptă”. „Până acum au fost acțiuni minimaliste, adică tradiționale cadouri de Crăciun, cadouri de Paște, meditații cu copiii, dar sâmbătă, 26 iulie, motocicliștii au rezolvat partea cea mai grea, adică au montat  acoperișuri noi, gresie, faianță, în toate cele cinci centre. Dacă compari cum arătau înainte și cum arătă după toate lucrările făcute, este o schimbare radicală. La această activitate au pus umărul  motocicliștii din București, dar și din alte orașe: Constanța, Sibiu, Cluj. Au fost oameni inclusiv de la Timișoara, care au venit la Râmnic să ajute. Au plecat de vineri, pentru că se aflau în concediu. Dar majoritatea sunt din București, de la Galați, de la Buzău. Cam toată comunitatea moto se strânge la o acțiune de amploarea asta”, povestește Ernst Gerhald.

O acțiune de 60.000 de euro și multe sponsorizări în materiale

Cu 60.000 euro pe care i-au strâns din campaniile pe care le-au întreprins, cu ajutoarele în materiale ve­nite din partea unor firme și cu forța muncă din rândul voluntarilor „Bikers for Humanity”, cele cinci centre de plasament au fost transformate în ultimele săptămâni într-atât că arată ca noi,  sunt  primitoare și au locuri de joacă adecvate pentru copii.

„Pentru aspectele sensibile, cum ar fi instalația electrică, nu ne-am ocupat noi. A fost plătită o firmă care să facă acest lucru. La partea de acoperiș, ­vo­luntarii <Bikers for Humanity> au urcat aco­perișul, dar  de partea de prinderi s-au ocupat specialiști, ca să nu ne trezim că într-o săptămână pică acoperișul; au fost firme specializate care să supervizeze lucrările. Gresia nu este filozofie să o montezi, dar asta nu înseamnă că un inginer de șantier n-a ­ve­rificat  dacă e bine pusă gresia, dacă trebuie făcute modificări. La instalații sa­nitare, joncțiuni, instalație electrică, acolo am fost doar martori. Noi am cumpărat materialele, dar și firmele care se numărau printre sponsori au venit direct cu materialele și cu specialiștii lor. Sponsor principal este Cosmopolis, cel mai mare complex rezidențial din București. El a venit cu diriginții de șantier. Sunt și sponsori care au ajutat cu sume mai mici. Ikea donează mobilierul. La acestea s-au adăugat donațiile personale ale motocicliștilor. A fost inclusiv o licitație în care mai multe vedete ale lumii rock sau apropiați ai lumii rock și-au donat obiecte personale pentru a fi scoase la licitație. Liderul formației Iris și-a donat chitara; am avut și fotbaliști care au transmis mesaje pe social media ca oamenii să doneze prin SMS și, în fiecare lună, timp de șase luni, a existat posibilitatea să donezi astfel 2 euro. Există campanie online și pe radio, <Donează 2 euro către Bikers for Humanity, să facem fapte bune!>. Sunt mai multe zone de unde s-au strâns banii. Ideea era să nu punem presiune pe aceste centre, pentru că le era imposibil să facă orice pe zona asta, din păcate”, explică Ernst Gerhald, cum s-au desfășurat lucrurile pentru realizarea acestui proiect care va îmbunătăți condițiile de viață ale celor 60 de copii.

„Înainte, aceștia nu prea aveau loc de joacă. Angajații de acolo nu aveau cum să le amenajeze, statul are atâtea probleme încât aceste centre de plasament cred că erau ultima lor pro­blemă de rezolvat. Noi vom planta flori, copaci, balustrade noi. Tot ce s-a putut schimba, s-a schimbat. O investiție undeva la 60.000 de euro, la care se adaugă și multe materiale primite. Nu se poate contabiliza însă câtă bucurie se va aduce în sufletul acestor copii”, spune reprezentantul sponsorului  Cosmopolis, care amintește și colaborarea foarte bună pe care au avut-o cu conducerea DGASPC Buzău care și-a dat tot concursul ca acest proiect al motocicliștilor să devină realitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker