Politic

Avrămescu: „Nu există o strategie în privința depozitării cerealelor”

Deputatul Gabriel Avră­mescu, președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, cere expli­cații în legătură cu situația depozitării cerealelor. ­Li­derul liberal a constatat dife­rențe în ceea ce privește volumul cerealelor produse în țara noastră și spațiile de depozitare, motiv pentru care a solicitat un răspuns clar din partea autorităților competente, respectiv,  Ministerului Agriculturii.

Astfel, susține Gabriel Avrămescu, anul trecut, România a produs 34 de milioane de tone de cereale, dintre care 26,3 milioane ar putea fi depozitate în silozuri… teoretic. Aceasta pentru că multe dintre silozuri figurează doar pe hârtie, fiind, de fapt, nefuncționale. Președintele PNL este de părere că această problemă trebuie soluționată cât mai curând, mai ales că situația din Ucraina generează instabilitate economică la nivel global, iar, dacă la aceasta s-ar adăuga și un episod sever de secetă, autoritățile trebuie să fie pregătite cu o strategie pe termen mediu și lung.

„România a produs anul trecut 34 de milioane de tone de cereale – producție record. Pe hârtie, putem depozita 26,3 milioane de tone în silozurile din țară. De ce zic pe hârtie? Există silozuri care nu pot fi folosite din cauză că au fost neglijate ani la rând. Ce mai știm sigur este că nu ne putem baza doar pe cifrele de anul trecut. Dacă ne lovește o secetă anul acesta, în care războiul va afecta cel mai mult circulația cerealelor în Europa, avem nevoie de o strategie. ­Există această strategie? Știm ce urmează să facem pe termen mediu și lung pentru ca România să nu se confrunte cu probleme de aprovizionare de făină, ulei, mălai în magazine?”, a spus Avrămescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El s-a adresat în scris ministrului Agriculturii, pentru a vedea dacă ­există, totuși, o strategie în acest sens, pentru a nu se ajunge într-o situație de criză la nivel național. „Discut constant cu fermieri din județul Buzău, care îmi spun că depozitarea cerealelor peste iarnă este una din principalele lor probleme. Ca atare, mi-am exprimat îngrijorarea și ministrului Agriculturii, în scris. Întrebarea a plecat de la Parlamentul României – Camera Deputaților și aștept răspuns. Nu am văzut nicio strategie pe termen mediu. Nu știm ce urmează să facă România în contextul războiului și a unui posibil deficit de cereale în Europa”, a mai spus liderul PNL Buzău.

2 Comentarii

  1. Cu cerealele treaba se rezolvă simplu: dacă n-avem pâine mâncăm cozonaci! Problema e cu Mocanu, cu pemepiștii care trebuie ajutați să mănânce și gura lor o friptură, că prea au poftit mult timp la mirosurile guvernanților!

    1. Stai liniștit,fug de Mocanu ca dracu de tămâie. Cine își riscă cariera să se afișeze cu acesta? Ilegalitățile costă scump,iar familia până la a zecea generație este in conflict cu societatea .Nu le-au plăcut banii munciți,acum să se „bucure” și de „renumele” câștigat.

Articole similare