Actualitate

Aviatori buzoieni, premiați de Statul Major al Apărării

Au primit Premiul „Mareşal Alexandru Averescu” al revistei „Gândirea Militară Românească”

Marcela CHIRIȚĂ

În perioada 15-17 noiembrie 2022 are loc la București, Conferința InternaționalăGândirea militară românească – Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre în contextul conflictului din Ucraina și a noului concept strategic NATO / Romanian Military Thinking – Dynamics of security architecture in the wider Black Sea area in the context of the conflict in Ukraine and the new NATO ”

Între temele anunţate enumerăm „Consecințele invaziei ruse în Ucraina pentru Zona Extinsă a Mării Negre”, „Viitorul NATO: Descurajare și apărare în noul context strategic”, „Implicațiile competiției globale asupra securității”, „Conflict armat la granița estică a NATO: lecții identificate”, „Investițiile în securitate și apărare, la confluența dintre Busola Strategică a UE și Conceptul Strategic al NATO”, „În pași rapizi către o nouă lume caracterizată de rivalitate. Flancul estic al NATO și relațiile sale cu Rusia în viitor”, „Drumul spre Război Rece. Evoluții politico-militare și dinamica securității în zona Mării Negre, 1942-1955”.

Între cei care conferenţiază se remarcă Mircea Geoană – secetarul general adjunct NATO, Sorin Ducaru – directorul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, generalul Daniel Petrescu – șeful Statului Major al Apărării, generalul (rez.) american Ben Hodges, fost şef al Armatei Statelor Unite în Europa.

În cadrul acestei conferinței internaționale, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, la finalul primei zile a activităţii, a avut loc festivitatea de premiere a Statului Major al Apărării cu Premiile revistei „Gândirea militara românească”. Doi buzoieni, ambii comandori aviatori în rezervă, cu mare experiență profesională și personală în domeniul Forțelor Aeriene Române, dr. Marius-Adrian Nicoară și Mihail Eugen Casapu, au fost laureaţi ai acestei prestigioase publicaţii militare și recompensați de către şeful Statul Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu Premiul „Mareşal Alexandru Averescu” pentru cartea „Istoria Artei Militare a Forțelor Aeriene Române (1913 – 1991)”, lucrare în trei volume (vol 1: 1913 – 1938; vol 2: 1939 – 1945; vol 3: 1946 – 1991).

După o munca de cercetare care a durat șapte ani, trilogia a văzut lumina tiparului în anul 2021, la Editura Alpha MDN din Buzău.

Comandor av. (r) Mihail Eugen Casapu s-a născut la 31 mai 1953 în oraşul Buzău, judeţul Buzău. Studiile primare şi gimnaziale şi le-a efectuat în localitatea de reşedinţă, absolvind apoi Liceul Militar „Ştefan Cel Mare”, 1968-1972; Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, 1972-1975; Academia Militară (Facultatea de Comandă şi Stat Major, Secţia Aviaţie şi Apărare Antiaeriană), 1980-1982; Curs de perfecţionare psiho-pedagogică şi conducere a învăţământului militar, 1984; Curs de operare, analiză pentru proiectarea şi programarea aplicaţiilor informatice/Analişti de Stat Major pentru Aviaţie/Academia Militară, 1988; Curs post academic de perfecţionare în conducere strategică/Colegiul de Război/ Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, 1998; Facultatea de Management/A.S.E . Bucureşti, 1991-1996.

A îndeplinit, între 1975-1989, responsabilităţi în domeniile resurse-umane şi învățământ la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu” (lector şef în catedra de pregătire militară și cultură generală, apoi şeful catedrei, asigurând predarea disciplinelor doctrină militară, tactica aviației, lupta radioelectronică). Începând cu anul 1989, a lucrat în Comandamentul Aviaţiei Militare/Statul Major al Forţelor Aeriene și COAP, având responsabilități execuție și de conducere în domeniile operații, învățământ și doctrină, până în anul 2008, în ultimii cinci ani fiind șeful Serviciului Doctrină din SMFA.

Şi-a adus o contribuţie remarcabilă în dezvoltarea bazei materiale a învăţământului de specialitate (elaborarea de culegeri de lecții și amenajarea unor săli de pregătire tactică/ militară), în elaborarea unor proiecte de doctrine, concepții și acte normative specifice (regulamente, instrucțiuni) etc., este autor/coautor/coordonator a peste 15 doctrine, manuale, regulamente, instrucțiuni, concepţii, articole etc.

Pentru munca intensă depusă şi pentru credinţa şi devotamentul său faţă de aviaţie, dovedit în toată cariera militară, se bucură de aprecierea deosebită şi recunoştinţa foştilor săi elevi şi camarazi de arme.

Comandor av. (r) Dr. Marius-Adrian Nicoară, membru asociat al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, s-a născut la 8 august 1966 în localitatea Mihăileşti din judeţul Buzău. Buzoian get-beget, are o educaţie completă, militară de aviator şi civilă de istoric. A absolvit cursurile şcolii primare la Cislău şi ale Școlii Generale „Vasile Voiculescu” din Pârscov. A urmat apoi Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din localitatea Breaza, judeţul Prahova, şi ulterior pe cele ale Şcolii Militare de Ofiţeri activi de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, de la Boboc, judeţul Buzău, pe care le-a absolvit în anul 1987.

În anul 1996 a devenit licenţiat al Facultăţii de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Universităţii Bucureşti, în 2005 a absolvit Cursul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic universitar, la Universitatea „George Bariţiu”, Braşov, în 2014, Cursul de formator, respectiv în 2015, Cursul evaluator al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Pe linie militară, din 1989 a urmat diferite cursuri de perfecţionare în aviaţie, respectiv psihopedagogie şi metodică la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti.

Pe linie militară şi civilă a urmat în 2001 Cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul managementului educaţional militar, din 17 ianuarie 2007 este Doctor în ştiinţe militare, specialitatea istorie militară – istoria artei militare aeronautice, în 2016 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, respectiv Cursul de orientare în domeniul politicilor de apărare europeană, la Colegiul European de Securitate şi Apărare, Bruxelles.

Experimentat manager educaţional, a fost comandant al Centrului de Instruire pentru Forţe Aeriene, de pe platforma aeriană de învăţământ la Ziliştea-Boboc, Buzău, unde a predat la nivel universitar şi de formare continuă, discipline de specialitate („Tactică”, „Istorie militară”, Istoria artei militare”, ş.a.) şi din domeniul managementului, dar şi lector universitar la Universitatea „George Bariţiu” unde a predat la Facultatea de drept cursurile de „Istoria statului şi dreptului românesc”, „Organizaţii şi relaţii internaţionale”, iar la Facultatea de economia comerţului, turismului şi serviciilor „Istoria economiei” şi „Doctrine politice contemporane”.

A fost membru al comisiei de doctrine, manuale şi acte normative specifice militare din Statul Major al Forţelor Aeriene Române, instructor formator în programul educaţional naţional de formare continuă.

În prezent este Directorul Centrului de Ştiinţe Istorice şi Arheologie  din cadrul Institutului European pentru Cercetări Multidisciplinare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker