Economic

Autostrada Ploiești-Buzău: A treia amânare în mai puțin de două săptămâni

Curtea de Apel București a amânat pentru data de 6 octombrie decizia la contestațiile Nurol și Tekfen pentru lotul 3 al Autostrăzii Ploiești-Buzău. Este a treia amânare în decurs de două săptămâni pentru ultimul lot fără constructor dintre cele 13 ale Autostrăzii Moldovei A 7. Inițial, CAB stabilise termene pentru 22 și 27 septembrie respectiv luni, 2 octombrie, pentru lotul Pietroasele-Buzău.

Lotul 3 Pietroasele – Buzău are o lungime de 14 kilometri, iar licitația a fost lansată în iunie 2021. Dacă prin decizia pe care o va pronunța Curtea de Apel dă undă verde semnării contractului, atunci se poate respecta calendarul PNRR de semnare a contractelor, posibil și de execuție (dar depinde de constructor).

Chiar dacă lotul câștigat de Tekfen are doar 14 kilometri, calendarul PNRR stabilește finalizarea lucrărilor cel mai târziu în vara 2026, deci în cel mai bun caz lucrările efective ar putea începe în primăvara anului viitor doar dacă în această toamnă se va semna contractul. În plus, fără lotul 3 nu se poate asigura legătura între primele două loturi (Pizzarotti – Retter și Trace – Coni) care ar urma să fie date în trafic la sfârșitul anului 2024 și următoarele 10 loturi pe care lucrează UMB.

Tekfen este al treilea câștigător anunțat de CNAIR și invalidat în instanță în doi ani. Pentru lotul 3, Pietroasele – Buzău, în martie 2022, CNAIR a desemnat câștigătoare Asocierea Drum Asfalt – Ilgaz (Turcia) – OPR Asfalt – Trameco, dar românii de la Danlin și turcii de la Nurol și Tekfen au depus contestații admise la CNSC și CAB. Ulterior, în octombrie Constructorul turc Nurol care lucrează pe Autostrada Transilvania a fost desemnat, după reevaluare, câștigător al lotului 3 Pietroasele – Buzău.

Cristian Pistol

În aprilie, șeful CNAIR, Cristian Pistol cataloga situația de pe Lotul 3 „o nebunie”: „Pe lotul 3 din păcate avem o epopee, avem mai multe decizii de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), de la Curtea de Apel București, în momentul de față am depășit o contestație a unei solicitări de clarificări a comisiei de evaluare… am ajuns într-o nebunie. E o contestație care a fost respinsă de CNSC, iar acum Comisia de Reevaluare evaluează ofertele ținând cont de toate deciziile date de CNSC și de Curtea de Apel anterioare. Nu pot să vă spun că e vorba despre un constructor turc sau unul român, dacă vom avea în continuare contestații nu pot spune când semnăm contractul. În momentul de față ne putem încadra în termenele prevăzute în PNRR (n.r., august 2026)”, afirma Cristian Pistol.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker