Actualitate

Autoritățile încearcă să repare stricăciunile produse la Gura Teghii de lotul Beganu

Autoritățile încearcă să facă ordine în fondul funciar la Gura Teghii după ce instanța supremă s-a pronunțat defi­nitiv în vară în dosarul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure, și în care doi foști prefecți au fost condamnați la închisoare cu executare pentru aderare la grup infracțional organizat, ai cărui membri s-au înțeles să obțină, în condiții de nelega­litate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134,29 de hectare de teren forestier – pădure care aparținuse „Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL -, pentru ca, ulterior, pădurea să ajungă în posesia unui ­afa­cerist din Ialomița, Gheorghe Ceteraș.

Prin acțiuni separate, conexate ulterior, Comisia Județeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor, Comisia Locală Gura Teghii pentru Aplicarea Legilor Fondului Funciar și Regia Națio­nală a Pădurilor–Romsilva au cerut revizuirea sentinței civile nr. 706/12.04.2011 pronunțată de Judecătoria Pătârlagele prin care a fost ­anulată în parte hotărârea Comisiei Județene Buzău, ca urmare a plângerii formulată de SC Forestiera Ardeleana SRL fiind reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafața de 5.132,29 ha teren atât pe vechiul amplasament, cât și pe alte amplasamente, prin omologarea raportului de expertiză care a dus ulterior la retrocedarea ilegală.

Amintim că, pe 6 iulie, doi foști prefecți ai județului Buzău, Paul Beganu și Mariana Buleandră, au fost condamnați definitiv la 8 ani și jumătate, respectiv 4 ani și jumătate de închisoare în dosarul care vizează retrocedarea ilegală a 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii. Decizia înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Potrivit magistraților Curții Supreme, Paul Beganu are de executat 8 ani și 6 luni de închisoare, cu un an mai puțin decât îi aplicaseră judecătorii de la instanța de fond, iar Mariana Buleandră a primit o pedeapsă de 4 ani și 6 luni, față de 5 ani și 6 luni, cât hotărâseră judecătorii primei instanțe.

De asemenea, fostul șef al ITSRV Focșani Alexandru Lefter a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, ca și juristul Prefecturii Buzău, Ștefan Feraru. Fostul secretar al Primăriei Gura Teghii, Liliana Panaite, a primit o reducere de pedeapsă de la 4 la 3 ani, iar afaceristul buzoian Toni Bocioacă, care fusese condamnat la 3 ani cu suspendare, a fost achitat.

Astfel, instanța a admis apelurile declarate de DNA Ploiești, dar și de mai mulți inculpați față de sentința Curții de Apel Ploiești din 28 iunie 2018.

În urmă cu doi ani, Curtea de Apel Ploiești a dat condamnări record în cazul retrocedării ilegale de pădure în localitatea buzoiană Gura Teghii. Astfel, fostul prefect Paul Beganu primea o condamnare de 9 ani și 6 luni, fostul prefect Mariana Buleandră – 5 ani și 6 luni, afaceristul Georghe Ceteraș – 10 ani și 8 luni, fostul șef al ISRTV Focșani, Alexandru Lefter – 5 ani, juristul Prefecturii, Ștefan Feraru – 3 ani și 2 luni, fostul secretar al Primăriei Gura Teghii Liliana Panaite – 4 ani, afaceristul Toni Bocioacă – 3 ani.

Paul Beganu a fost prefect de Buzău între 2009 și 2012, iar Mariana Buleandă a fost prefect al Buzăului între 2014 și 2015.

12 inculpați, unul achitat

În total, în acest dosar au fost trimise în judecată 12 persoane. Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a fost acuzat de patru infracțiuni de dare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat și cumpărare de influență. La rândul său, fostul prefect de Buzău Paul Beganu, care a fost arestat în 2014, a fost judecat pentru cinci fapte de corupție: abuz în serviciu, luare de mită, instigarea la fals intelectual, spălare de bani, fals intelectual și instigare la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, Gheorghe Ceteraș, împreună cu inculpații Gheorghe Petre Vlad Poenaru, Eduard Gabriel Moiseanu și Mihail Cosmin Vasile, s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5134,29 de hectare de teren forestier – pădure care aparținuse „Societății ­Ano­nime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, în numele nou înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL, administrată de Poenaru. Această societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.

În acest scop, în perioada ianuarie–decembrie 2011, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, inculpatului Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA, care a pretins că are influență asupra prefectului județului Buzău, Paul Beganu și a altor funcționari din cadrul regiei menționate, pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndepli­nească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate.

În același scop, în prima jumătate a anului 2011, inculpatul Ceteraș i-a remis 1.000.000 euro prefectului județului Buzău, Paul Beganu, pentru emiterea unei adrese conținând mențiuni nereale, pentru nepromovarea intereselor Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Tere­nurilor Buzău, în dosarele aflate pe rolul instanțelor având ca obiect suprafața respectivă de pădure și pentru urgentarea punerii în posesie în condiții de ilegalitate a lui Gheorghe Ceteraș cu supra­fața de teren menționată și eliberarea titlului de proprietate. În 22 iulie 2011, cu intenția de a disimula proveniența sumei de 45.000 euro din luare de mită, Beganu a încheiat un contract de vânzare–cumpărare cu un preț supraevaluat, care nu a fost achitat în realitate de către inculpatul Constantin Anton, în calitate de cumpărător, arătau procurorii.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, în luna ianuarie 2011, Paul Beganu a falsificat o adresă și a determinat-o pe inculpata Liliana Panaete să falsifice o altă adresă, astfel încât Gheorghe Ceteraș să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta în condițiile în care, în perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor. Actul întocmit în fals de către Panaete a fost transmis Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în vederea repunerii în termenul de 30 de zile prevăzut de lege în care inculpatul Gheorghe Petre Vlad Poenaru și restul persoanelor contestatare puteau formula plângere la instanța de judecată împotriva Hotărârii nr. 353/2006 a comisiei menționate.

Mai mult, Liliana Panaete a sustras mai multe file din ”Registru Expediere Corespondență” al Primăriei comunei Gura Teghii, precum și recipisa din care rezultă că Hotărârea Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006 a fost comunicată contestatorilor la data de 04.09.2006. Aceste documente false au fost eliberate ca urmare a unei cereri întocmite și depuse la Instituția Prefectului Buzău de către Gheorghe Petre Vlad Poenaru, care solicita să i se comunice „răspunsul la contestația formulată în data de 26.04.2006 împotriva procesului – verbal nr. 887/02.03.2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22.09.2005”, precizând în fals că „până în acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestației”.

Ca urmare a acestor demersuri, în anul 2011, Poenaru a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. „În continuare, același inculpat i-a remis suma de 250.000 euro judecătorului Neculae Toader din cadrul Judecătoriei Pătârlagele pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia în dosarul nr. 171/277/2011 care îi fusese repartizat spre soluționare și în care Gheorghe Ceterașera parte. în schimb, judecătorul Neculae Toader, prin exercitarea cu rea–credință a funcției, în perioada februarie 2011–12 aprilie 2011, a soluționat dosarul civil nr. 171/277/2011, având ca obiect plângerea împotriva hotărârii Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău nr. 353/25.08.2006, formulată de SC Ardeleana Forestiera SRL”, spuneau procurorii.

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 hectare de pădure (din care suprafața de 2.830,65 hectare se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului), în favoarea inculpatului Gheorghe Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deținea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.

„Inculpatul Ștefan Feraru, la începutul anului 2011, prin intermediul avocatului Mihail Cosmin Vasile, a primit de la Gheorghe Ceteraș, la instigarea inculpatului Beganu Paul, suma de 23.000 euro și suma de 10.000 lei, pentru activitatea pe care acesta o desfășura în calitate de reprezentant al Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole și Forestiere Buzău – parte în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele. În baza aceleiași rezoluții infracționale, la datele de 21 februarie 2011 și 11 aprilie 2011, la instigarea inculpatei Buleandră Maria, inculpatul Ștefan Feraru, în calitate de consilier juridic – reprezentant al Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău în dosarul nr. 171/277/2011 al Judecătoriei Pătârlagele, cu știință, nu a propus probe în cauză și a solicitat admiterea plângerii formulată de SC Ardeleana SRL împotriva Hotărârii nr. 353/25.08.2006 a instituției al cărei reprezentant era. Consilierul Ștefan Feraru a mai admis reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 ha pădure, din care suprafața de 2830,65 ha se afla la acel moment în proprietatea statului, în favoarea inculpatului Gheorghe Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, deși această societate nu deținea calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate în conformitate cu dispozițiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră”, mai menționa DNA.

Conform procurorilor, tot la a instigarea fostului prefect Beganu, Maria Buleandră, consilierul juridic reprezentant al Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Buzău, a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa-zisa noua formă asociativă și nu a recurat hotărârea pronunțată în dosarul nr. 171/277/2011, faptele având ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) și totodată, obținerea unui avantaj patrimonial pentru inculpatul Ceteraș Gheorghe în același cuantum.

Procurorii DNA mai precizau că, la începutul lunii mai 2011, Alexandru Lefter, în calitate de inspector șef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focșani, i-a cerut lui Gheorghe Ceteraș suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

„La data de 28.02.2011, inculpatul Eduard Gabriel Moiseanu a încheiat un contract de intermediere cu Gheorghe Ceteraș, utilizând informații obținute în virtutea funcției sale de șef al Ocolului Silvic Nehoiașu și, respectiv, director tehnic al Direcției Silvice Buzău, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, adăuga DNA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker