miercuri, 20 ianuarie 2021

Top 5 dulciuri de preparat pentru Craciun

Putine ocazii sunt mai festive decat Craciunul, iar traditia familiei adunate in jurul mesei imbelsugate le pune la grea incercare pe gospodinele care vor sa isi surprinda invitatii cu dulciuri delicioase. In continuare, cateva idei interesante, care iti vor lasa gura apa.

De ce anume ai nevoie pentru cele mai bune prajituri?

Exista patru lucruri esentiale pe care trebuie sa le incluzi pe lista de must have ca sa fii considerata o bucatareasa desavarsita.

Unu: ingrediente de calitate. Nu vei face cel mai bun tort folosind prafuri de creme instant din supermarket, asta e clar. Incearca, pe cat posibil, sa folosesti oua de tara, unt de la vacuta, smantana proaspata si asa mai departe. Pastaia de vanilie care inlocuieste esenta de vanilie poate face minuni.

Doi: o reteta corecta. Poate ti-a povestit si tie mama despre vecinele care impartaseau retete ascunzand cate un truc, astfel incat sa se asigure ca maiestria lor nu va fi egalata. Nu stim daca e adevarat sau e o legenda urbana, dar cartile cu retete, retetele video si blogurile culinare sunt surse mai demne de incredere.

Trei: un cuptor bun. Atunci cand vine vorba despre cuptor electric, pareri in unanimitate sustin ca este cea mai buna optiune pentru deserturile pretentioase.

Patru: buna dispozitie si pasiune. Adica, sa gatesti cu drag!

Prajitura Raffaello

Cine poate rezista unei simfonii de nuca de cocos si ciocolata alba? Nimeni! In plus, gustul proaspat si nu foarte dulce este perfect pentru perioada sarbatorilor, cand toata lumea tinde sa manance mai mult, mai gras si mai greu decat ar trebui.

Modul de preparare nu e foarte complicat; poti gasi reteta detaliata aici, cu tot cu detaliile necesare pentru ca sa iti reuseasca de la prima incercare. Iar aspectul pufos e absolut perfect pentru o prajitura de iarna.

Napolitane umplute cu nuca

Propunem aceasta reteta pentru ca e atat de simpla incat o poate face si copilul, cu foarte putin ajutor, si pentru ca e un festival de arome, miezul de nuca “asortandu-se” de minune cu vinul fiert, parfumul de cetina si vinul fiert cu portocale.

Intr-o oala cu fundul dublu vei pune mai intai 450 g zahar tos pe care il caramelizezi usor; adaugi un pachet de unt, iar cand acesta se topeste, pui si 4 oua batute ca pentru omleta,  esenta de vanilie si esenta de rom. La final e randul miezului de nuca, omogenizezi bine amestecul si… il intinzi pe foi. Un tocator de lemn deasupra, cu o greutate care sa le preseze, un cutit ascutit pentru a le taia, si prajitura e gata! Pentru mai mult efect, poti folosi un topping sau o glazura de ciocolata.

Cheesecake cu rom si cafea

Un cheesecake aromat, care sa te invioreze si sa se “asorteze” langa un capuccino fierbinte? Varianta cu rom si cafea este una dintre cele mai bune alegeri.

Sa mai spunem si ca se prepara cat se poate de usor? Pentru blat ai nevoie de 150 g biscuiti digestivi sfaramati, amestecati cu 50 g unt si o lingura de zahar pudra. 10 minute la cuptor, si e gata!

Pentru partea de sus mixezi 250 g branza cu 3 linguri de zahar pudra, dupa care incorporezi 70 ml de cafea si 100 ml rom. Adauga 150 ml smantana lichida, doua oua si o lingura de cacao si mixeaza bine – bine. Incorporeaza 3 – 4 linguri de faina, toarna peste blat in tava si coace totul la cuptor timp de 25 minute.

Dupa preferinte, pe deasupra poti adauga un strat de ciocolata topita, frisca sau migdale prajite.

Negresa

Negresa este o prajitura pe care pur si simplu nu poti sa nu o iubesti. Si mai e si usor de preparat!

200 g de ciocolata amaruie sau neagra (sa aiba minim 40% cacao) se topesc incet in baie de abur, impreuna cu 250 g unt de 80% grasime. Intre timp, 4 oua intregi si 300 g zahar se bat cu mixerul (si cu un praf de sare). Amestecul de unt si ciocolata se toarna in suvita subtire peste ouale batute, pufoase si aerate, si se mixeaza continuu pana la omogenizare. Poti adauga nuci si alune tocate, exact atatea cate iti fac cu ochiul, iar la final se incorporeaza, tot cu mixerul, 200 g faina alba.

Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 170 grade timp de 25 minute. Se scoate din tava doar cand e complet rece, altfel aluatul fraged se sfarama. Daca doresti, o poti glazura la final cu un strat de ciocolata sau cu un amestec de branza si coaja de portocala sau cu o alta crema pe care o iubesti.

Kinder felie de lapte

Este una dintre cele mai simplu de preparat prajituri, nu presupune cine stie ce ingrediente complicate sau pretentioase, este usoara si racoritoare… si iti ofera libertatea de a o completa cu orice fel de topping doresti.

Reteta completa, cu detalii utile de preparare, o poti gasi aici; daca ai nevoie de inspiratie pentru glazura, iti spunem ca gustul bogat se asorteaza de minune cu jeleu de fructe, cu frisca cu bucatele de portocala sau ananas sau cu un topping de fructe de padure. De fapt, nu prea stim cu ce NU se potriveste. Sau poate ca o preferati asa, in varianta simpla!

Tu ce dulciuri ai in plan pentru acest Craciun?

loading...
error: Content is protected !!