sâmbătă, 16 ianuarie 2021

O colonie de lilieci cu potcoavă, noua atracție pentru vizitatorii Muzeului Chihlimbarului de la Colți

Un nou element de atrac­ție turistică pentru vizitatorii Muzeului ­Chi­h­limbarului de la Colți. Începând de anul viitor, celebrul muzeu se va evidenția nu doar prin exponate și prin vitrinele smart, unicat în România, ci și datorită unei colonii de lilieci care va putea fi urmărită pe monitoarele din muzeu.

În luna august, cu ocazia lucrărilor de reabi­litare a muzeului din comuna Colți, reprezentanții Muzeului Ju­dețean au des­coperit în podul clădirii care găz­du­iește pepite uni­ce de chihlimbar o co­lonie de lilieci. Fiind vorba despre animale protejate prin lege, repre­zentanții instituției au se­sizat Asociația pentru Pro­tecția Li­liacului. Așa au aflat că cele aproximativ 60 de exemplare de liliac din podul muzeului de la Colți fac parte din specia liliacului pitic cu potcoavă, selectat ca „Specia de liliac al anului 2018“ de către BatLife Europe.

„A venit un reprezentant al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Lili­ecilor”

„Zgomotele auzite din podul clădirii au făcut ca muncitorii care au lucrat la reabilitarea Muzeului Colți și colegii mei muzeografi să intre în pod și să verifice ce să întâmplă. Așa au des­coperit o colonie de lilieci. Știind că aceștia sunt protejați de legislația na­țională, sunt protejați și de legislația internațională, am luat legă­tura cu Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor de la Cluj care ne-a trimis un reprezentant pentru a identifica tipul de colonie și specia. Așa am aflat că este o colonie maternă de liliac pitic cu potcoavă, formată din 50-60 de exemplare”, a declarat Da­niel Costache, directorul Muzeului Jude­țean.

„Vom monta în pod o serie de echipamente care să transmită live”

Conducerea instituției nu doar că nu a relocat colonia de lilieci din podul Muzeului Colți, ci a decis să o transforme într-o altă atrac­ție: „Am început o colaborare pentru a promova și a proteja acea colonie formată din femele și din pui, ur­mând ca în anul ce vine să montăm în podul muzeului o serie de echipamente care să tran­smită live și să fie conectate la monitoarele de jos, din expoziție. Înțeleg că sunt echipamente speciale pentru monitorizarea lili­ecilor care să nu perturbe modul acestora de mișcare și comunicare”, a mai declarat directorul Muzeului Ju­de­țean.

Astfel, turiștii care vor veni în vizită la Muzeul Chihlimbarului vor avea surpriza de a urmări transmisia video în direct din colonia din pod și vor primi informații despre liliecii cu potcoavă de pe un panou explicativ.

Un liliac cu o structură nazală specifică, un pliu în formă de potcoavă

Liliacul mic cu potcoavă a fost selectat ca „Specia de liliac al anului 2018“ de către BatLife Europe. Organi­zațiile din peste 30 de țări europene s-au concentrat asu­pra promovării soluțiilor la problemele de conservare și asupra sensibilizării publicului cu pri­vire la această specie minunată de liliac în 2018.

Multe populații de lili­eci mici cu potcoavă din Europa au cunoscut o scădere dramatică în ultim­ul secol din cauza pierderii adăposturilor, a tratării lemnului, a pier­derii habitatelor de hră­nire și a persecuției. Cu toate acestea, în urma unor studii, cum ar fi indicatorul european de lilieci în hibernare, ten­dințele recente ale populației arată că declinul a încetinit și chiar se inversează în unele părți ale Europei. Acest lucru se datorează, în principal, adop­­tării unor ac­țiuni de con­servare pe termen lung pe teren, puse în aplicare în ultimii 30 de ani de sute de specialiști de pe întregul continent.

Liliacul mic cu potcoavă este o specie de talie foarte mică, cântărind doar 4 până la 7 g. Casele, bisericile sau alte clădiri sunt folosite de specie pentru creșterea puilor în timpul verii. Habitatele de hrănire preferate sunt pădurile, gardurile vii, livezile, în general zonele verzi în care liliecii mici cu potcoavă vânează molii, muștele de voal, țânțărași și alte insecte. În timpul iernii această specie poate fi găsită în hibernare în peșteri, tunele, mine și pivnițe.

Liliecii cu potcoavă prezintă o structură nazală specifică, un pliu în formă de potcoavă de la care li se trage numele. Dacă majoritatea liliecilor emit ultrasunete din gură, acești lilieci adună ultrasunetele în „potcoavă”, emițând semnalele de ecolocație din nas. Cercetările au arătat că forma potcoavei permite liliecilor să concentreze ultrasunetele într-un fascicul direcționat.

loading...
error: Content is protected !!