Administrație

Au întrebat 120 de șefi de instituții publice. Cinci la sută dintre angajările la stat sunt pe pile

Un sondaj privind nevoile de dezvoltare ale angajaților din sectorul public realizat în perioada 9-19 mai 2023 de către firma de consultanță Ascendis în parteneriat cu Ghidul Primăriilor a relevat date surprinzătoare. La sondajul cu pricina au participat 120 de lideri din sectorul bugetar, dintre care 40 la sută sunt angajați ai autorităților locale, iar 32 la sută fac parte din echipa unei autorități centrale, scrie adevărul.ro.

Potrivit ultimelor date, din luna ianuarie a acestui an, numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era de 1.278.995. Din totalul celor 817.725 de angajați din administrația publică centrală, 602.407 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat, iar în administrația publică locală lucrau 461.270 de persoane, dintre care 281.055 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 180.215 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Un rezultat al studiului arată că 52 la sută dintre liderii din sectorul public consideră că angajații din instituțiile pe care le coordonează au un grad ridicat sau foarte ridicat de expertiză. Totuși, cinci la sută din totalul respondenților susțin că angajații din instituția pe care o conduc au un grad scăzut sau foarte scăzut de expertiză, pentru că „angajările se fac pe pile/ relații, nu pe competențe”.

Când vine vorba de metodele de creștere a performanței din sectorul public, peste 60 la sută dintre liderii chestionați au considerat că îmbunătățirea competențelor angajaților și implementarea unui sistem de remunerare pe bază de performanță ar fi cele mai eficiente metode de a crește performanța instituției în care activează.

Aproape trei sferturi (74 la sută) dintre liderii din sectorul public consideră că stabilitatea oferită de locul de muncă este foarte importantă ca element de atractivitate în cadrul instituției pe care o conduc, pe când pachetul salarial și de beneficii este considerat foarte important doar de 35 la sută dintre respondenți, arată rezultatele unui sondaj al Ascendis, liderul pieței de training și consultanță în domeniul dezvoltării organizaționale din România, mai scrie aceeași sursă.

„Angajații din sectorul public apreciază cel mai mult siguranța locului de muncă, lucru explicabil în contextul incertitudinii economice din ultimul deceniu și al multiplelor perioade de criză. Spre deosebire de mediul privat, unde angajatorii au făcut ajustări de personal în perioade economice dificile, în sectorul public nu s-au făcut restructurări, iar acest lucru a fost apreciat de angajați. Pachetul salarial, caracterul interesant al muncii și echilibrul dintre viața personală și cea profesională sunt alte criterii considerate foarte importante pentru mai bine de o treime dintre angajații din sectorul public, în opinia liderilor lor”, a explicat Andrei Goșu, managing partner al Ascendis.

Dacă în unele sectoare din mediul privat distanța față de job este un criteriu eliminatoriu pentru candidații care aplică la un loc de muncă, în sectorul public acesta este un criteriu puțin important pentru atractivitatea unui loc de muncă, mai arată rezultatele sondajului Ascendis.

Buzoienii privesc cu scepticism angajările la stat, iar mulți dintre ei consideră că posturile scoase la concurs sunt doar de fațadă pentru că… au fost deja date. Unii dintre ei au avut chiar experiențe neplăcute atunci când au parcurs procedura de angajare și care le-au lăsat un gust amar. Indiferent de instituția publică angajatoare, fie ea unitate militară, primărie sau spital, buzoienii nu s-au înghesuit să aplice pentru posturi, considerând că, fără îndoială, este nevoie de un om de legătură pentru a reuși să prindă un loc de muncă la stat. Cu siguranță, nici cazurile răsunătoare de politicieni care și-au plasat protejații slab sau deloc pregătiți în anumite funcții nu au ajutat la formarea părerii generale.

Un comentariu

  1. ASA E TOATE POSTURILE DIN DOMENIUL ADMINISTRATIE PUBLICA E PE PILE SAU SPAGI MARI AR TREBUI SA INTERVINA DNA UL SI SA BAGE LA PUSCARIE PE BANDA RULANTA TOTI SPAGARI DIN ADMINISTRATIE PUBLICA

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker