Administrație

Au început lucrările de reabilitare a Bibliotecii Județene

Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” funcționează în prezent într-un spațiu aflat la Galleria Mall, după ce în 2019 s-a anunțat că sediul arhicunoscut al instituției va intra în renovare. După numeroase avize și piedici neprevăzute, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia vineri, 3 iunie, iar restaurarea clădirii patrimoniu are termen de finalizare luna decembrie a anului 2023.

Firmele buzoiene care au câștigat licitația și care se vor ocupa de reabilitare sunt SC Concas SA și SC Romconstruct Group SRL. Lucrările vor fi ample, vizând, în principal, partea de consolidare, extrem de importantă, în contextul în care clădirea nu a mai fost renovată de când a fost construită și a fost avariată de cutremurele puternice care au avut loc în țara noastră. La final, clădirea va reveni la aspectul de dinainte de 1945, după cum a declarat directorul Concas SA, Ionel Gagu. „Sunt lucrări de consolidare, de schimbare a tâmplăriei, a instalațiilor sanitare, a instalațiilor de încălzire și de ventilație. Termenul este decembrie 2023. Acestea sunt lucrările principale. Consolidările se vor face prin torcretare, un procedeu de consolidare a pereților și a fundațiilor. (…) Partea cea mai importantă la această lucrare este cea de consolidare (…) Fațada va arăta cu totul și totul altfel, va fi îmbrăcată cu foiță de aur, va fi altceva, exact cum a fost înainte de 1945”, a spus Gagu.

Ce sumă a alocat Consiliul Județean pentru cofinanțare

Petre Emanoil Neagu și Ionel Gagu

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, s-a aflat pe teren, luni, pentru a explica ce se va face la clădirea Bibliotecii Județene. După reabilitare, clădirea va fi modernizată, iar spațiilor din clădirea de patrimoniu le va fi atribuită o destinație, corelată cu o destinație avută de-a lungul timpului, iar aceste spații vor fi dotate și amenajate corespunzător, cu mobilier de expunere (rafturi, vitrine, panouri) pentru punerea în valoare a patrimoniul mobil (manuscrise, cărți rare, colecții deosebite etc.), vor fi prezentate filme documentare legate de aceste destinații, ziare și cărți de colecție legate de destinația spațiului. „După cum știți, este o clădire reprezentativă pentru municipiul Buzău și nu numai, ci pentru întreg județul. În această clădire funcționează Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu. A trebuit să încercăm să reabilităm această clădire din mai multe motive: în primul rând, este o clădire destul de veche și trebuiau să se facă lucrări de consolidare, pentru că nu s-au mai făcut. În afară de lucrările de consolidare se va reabilita absolut tot ce înseamnă fiecare sală. Practic, va intra într-un circuit al patrimoniului cultural turistic. La finalizarea lucrărilor se vor organiza tot felul de evenimente, vor fi expoziții (…) Dacă nu reușeam să intervenim la această clădire, exista riscul să se degradeze și mai tare. A fost afectată de toate cutremurele care au avut loc în ultima perioadă”, a spus Neagu.

Investiția este finanțată prin fonduri europene, ridicându-se la 19.500.000 lei, la care contribuie și Consiliul Județean, cu două milioane de lei. Petre Emanoil Neagu pune începerea târzie a lucrărilor pe seama numeroaselor documente care au trebuit obținute, parte din „cutuma” contractelor de reabilitare.

„Este o lucrare pe fonduri europene. Valoarea ei este de aproximativ patru milioane de euro. Noi, Consiliul Județean, venim cu o cotă de co-finanțare de aproximativ 50.000 de euro. (În total, n.r.), 19.500.000 de lei valoarea pe care o vom primi de la Uniunea Europeană, iar 2.500.000 lei e cota de co-finanțare (…) A fost o perioadă destul de lungă până am reușit să dăm ordinul de începere (a lucrărilor, n.r.), pentru că sunt cutumele cărora a trebuit să ne supunem. Este clădire de patrimoniu, au trebuit tot felul de avize”, a mai completat președintele Consiliului Județean.

Construcția clădirii Bibliotecii Județeane a fost finalizată în anul 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez și funcționează ca bibliotecă din anul 1984. O amenajare a locației va fi configurată, astfel încât să permită un tur fizic, dar și virtual al tuturor destinațiilor pe care le-a deținut acest spațiu, de-a lungul timpului. Respectiv, casă de locuit a ministrului Constantin Alexandru Garoflid, sediu al Administraței Publice Buzău, aparținând Ministerului Finanțelor, Palat al Administraţiei Financiare, instituţie patronată de Ministerul Finanţelor şi coordonată la nivel local de Primăria oraşului Buzău, precum și alte funcțiuni schimbate succesiv după anul 1945, fiind pe rând sediul unor întreprinderi şi instituţii, precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură, Consiliul Popular Orăşenesc Buzău, Inspectoratul Judeţean de Miliţie, Bibliotecă judeţeană – for metodologic pentru toate bibliotecile din judeţ, respectiv acela de sediu central al Bibliotecii Municipale Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker