Cultură

FOTO | Povestea actorului buzoian care a conceput Festivalul AnTanTe

Sute de copii, alături de părinţii lor, au petrecut în week-endul ce abia s-a încheiat, cu jocuri interactive, ateliere, concerte şi multă poftă de distracţie în cadrul Festivalului „AnTanTe”, ediția a II-a. Puțini știu însă că în spatele acestui festival organizat de Primăria Buzău prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în premieră pe două componente, educațională și culturală, se află un actor buzoian, președinte al Asociației Culturale „Pe Bune”, cu care administrația locală a încheiat un parteneriat.

Foto: Andrei Roșianu

Este vorba despre Ștefan Craiu, fost elev al Liceului de Arte „Margareta Sterian”, secția Teatru,  absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie „I. L. Caragiale” București, Facultatea de Teatru (2013-2016), desemnat cel mai bun actor pentru rolul „Ulyses” din spectacolul „Amazoanele”, în regia lui Mihai Gruia Sandu, la Gala Laureaților UNATC „I .L Caragiale” (2016), cu multe premii și festivaluri la activ. El a obținut premiul pentru debut pentru rolul „Ceaușescu” din spectacolul CRUD, regia Ștefan Lupu și Daniel Chirilă, la Festivalul internațional „Impuls” (2018), premiul publicului în cadrul Festivalului Național de Comedie, Galați (2017), marele premiu cu spectacolul „Strada cu îngeri” la Festivalul internațional de teatru pentru copii „Subotica”, din Serbia (2017), marele premiu cu spectacolul „Regele moare”, la  Festivalul teatrului de animație „Guliver” de la Galați  (2018), ca să amintim doar câteva dintre reperele care constituie o valoroasă carte de vizită pentru actorul buzoian, obținută bineînțeles, prin muncă, dăruire, creativitate și implicare. În prezent este angajat al Teatrului „Țăndărică” din Capitală, dar are o vastă experiență, întrucât a lucrat cu diverse teatre din țară.

Mărturisește, însă, că cel mai bine se simte acasă, la Buzău: „Eu sunt buzoian și locuiesc de 10-12 ani în București; lucrez la Teatrul «Țăndărică»; am fost și în Cluj, la Teatrul «Puck», și în Vâlcea, la Teatrul «Anton Pan», trei ani angajat și la «Țăndărică», în același timp. Sincer, aici, la Buzău, mă mobilizez cu totul și cu totul diferit. Aici e acasă, e locul natal și simt că pot să aduc din experiența mea personală și să o împărtășesc și celorlalți”. Și a și găsit sprijin. Povestește că și în privința festivalurilor organizate are experiență în țară și în străinătate și că aici, la Buzău, a găsit oamenii potriviți pentru a face un festival de calitate: „Dacă nu găseam susținere și înțelegere din partea instituțiilor, a Primăriei, în special a viceprimarului Oana Matache, cu care colaborez, nu mergeam mai departe cu proiectul”.

Ștefan Craiu / FOTO: Andrei Roșianu

Parteneriatul lui Ștefan Craiu cu Primăria Buzău și cu Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” a început mai întâi pentru „Școala din parc”, un proiect care a avut succes, motiv pentru care  a fost urmat de „AnTanTe”, care, deși numai la a II-a ediție, a devenit un festival atât de cunoscut, încât actorul a fost contactat și din alte județe pentru a li se oferi rețeta. „Astăzi m-au sunat de la Sulina niște oameni să mă întrebe cum se întâmplă festivalul  «AnTanTe» la Buzău, pentru că le place și ar vrea să facă și la ei”, mărturisește actorul.

Centru Educațional și Cultural pentru Adolescenți, în curând la Buzău

La un an de când a devenit colaborator în proiectele culturale și educaționale ale municipiului Buzău, Ștefan Craiu se alătură Primăriei Buzău și Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” în realizarea unui alt proiect în premieră, care se adaugă celor două branduri nou create „AnTanTe” și „Școala din Parc”. „Am în plan ca în perioada următoare, să dezvolt un program pentru adolescenți. M-am preocupat să văd cum funcționează publicul în Buzău și cum își petrec copiii timpul liber și mi-am dat seama că pe zona de adolescenți nu sunt programe concepute special pentru ei. S-a construit pentru preadolescenți «Școala din parc» și era necesar un program și pentru adolescenți. Am făcut deja un sondaj la care au răspuns 620 de adolescenți, un sondaj care este un fel de barometru  cu privire la consumul educațional și cultural în rândul celor din municipiul Buzău. În funcție de răspunsurile acestuia o să încerc să realizez o strategie culturală și educațională pentru ei. O să începem cu o tabără urbană de o lună de zile pentru adolescenți, în care vor avea sesiuni de mentorat cu profesioniști din domeniile lor de interes, oameni care au reușit în viața profesională și care le pot împărtăși asta și lor. Vom continua pe tot parcursul anului cu un program bine stabilit pentru ei, pentru că ne dăm seama că riscăm ca în perioada în care ei au cea mai mare nevoie de activități, au nevoie să cunoască lucruri ca să se poată dezvolta, riscăm să-i pierdem; noi, pe zona de preadolescenți stăm foarte bine și încercăm să-i educăm și să-i construim prin proiectele «Școala din parc». De aceea  trebuie să acționăm și în această zonă de adolescenți. Vom avea în curând și un Centru Educațional și Cultural pentru Adolescenți, centru în  care ei să se întâlnească, să dezbată idei, să vină cu proiecte, să gândească”, spune Ștefan Craiu despre unul dintre proiectele de anvergură, cu vizibilitate și impact în rândul adolescenților și tinerilor, pe care dorește să le realizeze în perioada imediat următoare la Buzău.

Ce dorințe au adolescenții

FOTO: Andrei Roșianu

Ștefan Craiu și-a dat seama, din discuțiile pe care le-a avut cu  adolescenții și din răspunsurile la chestionarele aplicate, că aceștia nu prea știu ce își doresc. „I-am întrebat de multe ori ce își doresc să se întâmple în oraș și nu știu. Mi-aș dori să fie un loc în care ei să-și poată lua toate informațiile, dacă nu au posibilitatea ca acasă să vorbească cu părinții; de cele mai multe ori nici părinții la rândul lor nu sunt informați cu ofertele educaționale ale universităților. Și atunci am zis să găsim noi o soluție în care să putem să prezentăm și aducem și oameni din domeniu, care să explice despre ce este vorba”, spune Ștefan Craiu. De altfel, acesta ne-a mărturisit că, în absența unei consilieri specializate, a unor informații de la persoanele potrivite, i s-a întâmplat chiar lui să nu fie hotărât în privința carierei atunci când a absolvit și a avut de luat decizia ce studii universitare să urmeze. Acesta este și motivul pentru care drumul lui către  teatru a fost un pic mai lung, dar și motivul pentru care acum dorește să construiască activități pentru adolescenți care să îi ajute să se descopere mai bine și să-și găsească drumul mai ușor în viață.

FOTO: Andrei Roșianu

„Eu am terminat Liceul de Arte «Margareta Sterian», secția Actorie și apoi am dat Bac-ul, am susținut examenele și m-am dus la Facultatea de Medicină Veterinară. Am intrat, apoi am retras dosarul, ca să îl depun la  Facultatea de Administrare a Afacerilor, la Universitate. Aici am studiat doar doi ani de zile, pentru că gândul meu era la teatru. Primii doi ani după facultate au fost practic sabatici. În sensul că nu am frecventat nici Facultatea de Administrare a Afacerilor atât de mult încât să mă îndrăgostesc de ea, sau să învăț ceva. Am avut și diferite joburi în perioada aceea. Practic au fost doi ani în care m-am decis ce vreau să fac cu adevărat cu viața mea. În anul doi am abandonat facultatea și m-am înscris anul I la UNATC, și de acolo a început viața mea. De aceea, consider că e important să avem consiliere pe partea aceasta pentru adolescenți. Prin căutări de unul singur e mai greu. Unii nu reușesc să se descopere singuri niciodată”, ne mărturisește actorul Ștefan Craiu.

El vorbește despre creșterea ratei de abandon a facultăților în rândul tinerilor, pentru că mulți dintre ei se află în situația cu care și el s-a confruntat, și anume aceea că nu se regăsesc în profesia pe care ar trebui să o îmbrățișeze la finele studiilor universitare. „Sunt mulți studenți care renunță în ultimii ani de facultate. Mulți consideră că dacă lucrează într-o corporație și îi primesc cu Bac-ul și le oferă 8.000 lei salariu pe lună, nu mai are rost să termine facultatea, spre exemplu. Pierd în felul acesta anii pe care i-au făcut de facultate, pentru că nu le spune nimeni că fără o meserie înalt calificată e complicat mai târziu în viață”, spune Ștefan Craiu. El a avut fericita inspirație să își urmeze studiile în domeniul în care se visa, și anume teatrul. „Toată lumea spunea că nu e o meserie bănoasă, că din actorie nu trăiești. Nici nu am avut colegi de liceu care să urmeze teatrul și mi-a fost greu să mă decid. Dar am intrat mai matur în facultate și am înțeles mai bine despre ce e vorba. Am terminat facultatea în 2016”, povestește actorul buzoian.

A luat premiul «Gala absolvenților» și a strălucit la «Gala Hop»

Începuturile profesionale ale lui Ștefan Craiu sunt la Cluj, pentru ca apoi drumurile să îl aducă la Bisoca, unda a avut primul său proiect personal, pentru ca mai apoi să strălucească la „Gala Hop”. Iată cum își amintește actorul buzoian acea perioadă de început: „La noi, în fiecare an, se organizează o «Gală a absolvenților» și sunt premiați câțiva absolvenți. Am luat premiul «Gala absolvenților». Și pentru că la această gală vin și directori de teatre, de casting, atunci directorul de la Teatrul Puck mi-a propus să merg să mă angajez acolo, la Cluj. Nici nu am conceput să nu mă duc, pentru că îmi doream foarte mult să îmi intru în pâine. Așa că am plecat la Cluj, unde am stat un an de zile la Cluj, angajat la Teatru Puck. Mi-am dat seama apoi că e o diferență foarte mare între stilul meu de viață și modul în care am fost crescut și partea aceasta de Ardeal – nici nu am avut mulți prieteni acolo -, așa că m-am reîntors în București. Am făcut apoi o tabără de teatru de păpuși în Munții Buzăului, la Bisoca; atunci m-a ajutat părintele Milea, căruia îi mulțumesc. Cu un singur telefon mi-a oferit cazare, masă, campusul, tot ce am avut nevoie. Tabăra a fost făcută de mine, cu oameni care au venit din toată țara. Am adus atunci bucurie copiilor necăjiți, care  nu ar fi avut altfel șansa să  vadă vreodată teatru de păpuși sau să participe la astfel de ateliere. După Tabăra de la Bisoca am mers la «Gala Hop», «Gala tânărului actor», unde am fost selectat să merg în finală. Pentru mine a fost destul de important. A fost un an în care și tema a fost foarte căutată de către branșă; tema ediţiei Galei Hop a fost atunci Singurătate – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P. Cehov”.

În anul acela Miklós Bács a fost cel care organiza tabăra de la Costinești în care ajungeau premianții acestei gale, iar concurența a fost acerbă. Ștefan Craiu a evoluat în fața unui juriu extraordinar, format de Maia Morgenstern, Marcel Iureș și Petru Vutcărău, la Sala Mică a Teatrului Național București, unde a făcut o impresie extraordinară. „Treceai prin fața unor actori pe care îi stimezi, îi apreciezi și îți era rușine să te uiți la ei, darămi-te să te mai arăți ca actor”, spune Ștefan Craiu amintindu-și cu emoție de acele momente.

Apoi, după Gala Hop, pentru Ștefan Craiu a urmat o serie de proiecte. „Am avut o parte din proiecte independente în București, la Bulandra, la Teatrul de Comedie, am colaborat un an de zile cu ei pe proiecte independente”, enumeră, actorul proiectele care au precedat colaborarea și apoi angajarea la Teatrul Țăndărică. „S-a organizat concurs laTeatrul Țăndărică, unde am participat, și, la aproape un an, în anul următor, m-au chemat să joc la Gala Hop cu un spectacol. Așa am început să lucrez cu Teatrul Anton Pan din Râmnicu Vâlcea. Inițial am fost coordonator pentru trupa de păpuși de acolo, că au și o trupă de păpuși, și apoi am fost luat în trupa de la dramatic, ca actor angajat”, mai spune Craiu.

Ce planuri „de vacanță” are Ștefan Craiu

În iulie, Ștefan o să meargă în Republica Moldova pentru a susține câteva ateliere pentru copii din zone defavorizate. Îi este ușor să facă acum acest lucru din două motive. Pe de o parte are experiența lucrului cu copiii defavorizați de la Bisoca, iar pe de altă parte, pentru că va face această muncă în echipă cu o fostă colegă de facultate. „Este un proiect care se cheamă «Artă în mahala». M-a invitat colega mea de an, de facultate, Marcela Nistor. Ea face aceleași lucruri ca și mine. S-a reîntors în Republica Moldova și a început să facă proiecte în comunități. Încerc să merg să o ajut în sensul că o să fac atelier de șase zile cu copii din trei comune”, spune Ștefan Craiu. Și pentru că proiectele de educație non-formală îl preocupă foarte mult în ultima vreme, ne mărturisește că are trei în lucru. „Urmează să mai scriu trei proiecte pe partea de educație non-formală și acum lucrez la un spectacol pentru copii accesibilizat, pentru copii cu probleme de vedere, pentru București; și, de asemenea, o să merg cu teatrul de la Bacău.  La Râmnicu Vâlcea  trebuie să mă ocup, de asemenea, de un eveniment; mai am o parte dintr-un festival de organizat”, mai spune actorul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker