Administrație

Colţi: Cătunul Măţara a fost conectat la centrul comunei

Cea mai apropiată localitate de cătunul Măţara este Muscelul Cărămăneşti, la 1,8 kilometri distanţă. De curând, autorităţile locale au refăcut un drum pe care cu greu se putea circula chiar cu căruţa. Primarul Gheorghe Ştefan este preocupat să rezolve şi problema iluminatului pentru cele opt case, în care locuiesc şase familii, în total opt persoane.

În opinia unor dintre specialiştii în administrarea teritoriului, zona montană care constituie UAT Colţi ar fi trebuit reorganizată, iar structurile administrative să fie reduse la nivelul unui birou, unde localnici să poată rezolva diverse probleme ce ţin de stricta relaţie cu statul sau cele legate de atestarea proprietăţii în baza legilor cu caracter funciar. O astfel de decizie organizatorică s-ar lega de faptul că în zona muntelui de dolomită terenul nu va putea fi stabilizat, astfel că principala cale de acces în comuna Colţi nu ar putea fi niciodată consolidată şi modernizată la standarde europene. Cu toate acestea, o astfel de măsură nu a făcut niciodată subiect de dezbatere la nivelul autorităţilor judeţene, din contră administraţia locală a fost sprijinită să atragă finanţări, guvernamentale sau pe programe europene, pentru ca nivelul de trai la nivelul comunităţilor să câştige la nota calitativă. Totodată, modernizarea infrastructurii locale şi a serviciilor publice va înlesni conectarea zonei, cu potenţial turistic de invidiat, la restul judeţului şi nu numai.

În plan local, primarul Gheorghe Ştefan a înţeles din mers că viitorul localităţilor din zonă este tocmai conectarea cu arealele din cele patru puncte cardinale, oferind, pe de o parte, populaţiei şansa la convieţuire în prezentul modern, dar mai ales recâştigarea sentimentului de mândrie locală, prin valorificarea bogăţiilor naturale şi a potenţialului turistic.

Una dintre misiunile pe care primarul Ştefan şi le-a asumat de la începutul mandatului, a fost reabilitarea drumurilor de interes local, astfel ca scopul final să fie realizabil: conectarea celor mai retrase zone locuite – cătune, la viaţa civilizată a comunităţii mari. „Satul Măţara se află într-o vale împădurită din comuna Colţi. Cea mai apropiată localitate este Muscelu Cărămăneşti, peste deal, la un kilometru şi jumătate distanţă. Aici trăiesc doar opt localnici. Au fost cândva mai mulţi, mult mai muţi, dar au tot plecat, copleşiţi de izolare şi de indifernţa satului. N-au rezistat aici – fără magazin, fără biserică, fără electricitate, fără drum – în timp ce lumea din jur se tot schimba, progresa… Drumul până aici nu putea fi parcurs nici măcar de vreun vehicul mai zdravăn de la pompieri sau salvare”, a declarat acesta pentru „Adevărul”.

Proiectul de refacere a drumului dintre cele două sate a necesitat o investiţie de peste 200.000 de lei, pe care autorităţile locale i-au alocat din bugetul propriu. Intervenţia a constat în balastarea a peste 1,8 kilometri de drum forestier şi amplasarea unor tuburi de scurgere.

Primarul Gheorghe Ştefan caută acum o soluţie pentru ca cele şase familii să beneficieze şi de energie electrică. Din nefericire, varianta conectării la sistemul naţional de distribuire a energiei electrice nu este agreată de furnizor, pentru că realizarea reţelei locale ar însemna un consum financiar nejustificat. S-ar părea că primarul Ştefan va apela la varianta energiei verzi, prin instalarea unor panouri fotovoltaice, o investiţie ce va fi acoperită tot de la bugetul local.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker