Opinii

Așteptam un gest de bun-simț

Două lucruri am de zis după ce am văzut declarațiile lui Florin Cîțu:

I. A ști să-ți ceri iertare atunci când greșești e un lucru esențial pentru mine. E clar că putem greși în viață, că putem dezamăgi. Diferența între caractere o vezi atunci când unul are puterea de a le cere scuze celor din jur, iar altul nu are puterea asta. Personal, îi ocolesc cât pot pe cei din ultima categorie, oricâte explicații mi-ar da pentru greșelile lor. Ome­nește, de bun simț (da, bunul simț contează tot mai puțin în zilele noastre, dar pentru mine e esențial) e să ai puterea să te ridici deasupra greșelilor tale, deasupra orgoliului tău, deasupra bătăliilor de doi bani pe care le duci și să le ceri iertare celor din jur atunci când greșești.

Repet, știu că bunul simț, caracterul nu mai înseamnă mare lucru în timpurile noastre. Pentru mine, însă, contează și aș fi apreciat, la nivelul meu de cetățean care muncește cinstit și îi plătește salariul de premier (și de parlamentar) domnului Cîțu, să-l aud spunând măcar atât: ,,Le cer scuze românilor pentru că nu au aflat de la mine despre acest episod din viața mea, pe care îl regret! Îi rog, dacă vor putea, să mă ierte”. E simplu, e firesc să îți ceri iertare atunci când greșești, e, cum să spun, un semn de bună-credință. Că societatea e din ce în ce mai degradată, da, știm. Dar ești, totuși, premier și vrei să conduci principalul partid de guvernământ. Bunul simț ar trebui să te definească. Așa cred eu.

II. Un alt lucru care mi-a atras atenția la declarațiile lui Florin Cîțu a fost răspunsul pe care l-a dat atunci când a fost întrebat dacă, atunci când au discutat despre varianta de a fi premier, l-a informat pe președintele Klaus Iohannis despre acest dosar și despre în­chisoarea pe care a făcut-o în SUA: ,,Nu am considerat că este un eveniment important pentru această funcție”.

Deci, cum? Vorbim, totuși, despre o faptă care te-a trimis după gratii, un dosar pe care l-ai avut, chiar și acum 20 de ani, pentru că ai condus băut (băut rău, nu așa) mașina. ,,Această funcție” este de premier al României, iar pentru asta respectarea procedurii legale este la fel de importantă ca moralitatea. Așa cred eu, un om care s-a săturat până peste cap de politicienii care trec cu nerușinare peste moralitate, uitându-se cu dispreț la ea.

Și mai e un lucru la declarația asta a lui Florin Cîțu: faptul că nu i-a spus președintelui Iohannis des­pre acest eveniment, atunci când s-a pus în discuție să fie premier, nu are legătură doar cu funcția în sine pe care urma să o primească. Ci și cu res­pectul față de funcția de­ținută de Klaus Iohannis, cea de șef al statului (susținut chiar de partidul lui Cîțu), pe care l-a pus în postura de a fi girat pentru conducerea Executivului un ins care a avut astfel de probleme cu legea. Să fiu Iohannis, mi s-ar zdruncina rău încre­derea într-un asemenea premier. Dar, mă rog, eu nu sunt Iohannis.

În altă ordine de idei, alegerile din PNL mă lasă rece, iar de la mine se vede un spectacol ieftin de ipocrizie, prostie (inclusiv politică), lașitate, pupincurism, goană după ciolan, indiferență față de absolut tot ce e important pentru restul societății. Asta văd în ambele tabere ale PNL (apropo, eu nu pot uita cum Ludovic Orban, în interviul pe care mi l-a acordat înainte de alegerile din decembrie, spunea că nu îi pare rău că a pus toate scursurile din PSD pe listele PNL și nici cum lua apărarea unor penali, așa cum inclusiv Klaus Iohannis îi numește, ca Mihai Chirica).

Nu, nu îmi place ce văd și știu că, pe termen nu foarte lung, nu va deconta doar PNL porcăriile de acum. Și, sincer, nu mă interesează absolut deloc ce decontează politic PNL, USR-PLUS etc. etc. În final, vom deconta tot noi, proștii acestei țări, cei care muncim cinstit, cei care credem în valori, în adevăr, cei care mai sperăm că poate fi bine și în țara asta, cei care ne și implicăm să facem bine țara asta. Doar că nu se poate. Pur și simplu, nu se poate să fie bine aici. Să ne pregătim de decontul care, în câțiva ani, foarte puțini, va urma. Cu PSD, cu AUR și cu alții ca ei.

Articole similare