Educație

ART & IT – perspectivă și provocare pentru următorii doi ani

Prof. Gabriela Antoaneta MARINESCU

Parteneriatele strategice europene din dome­niul educației școlare au ca scop schimbul de bune practici, consolidarea dimensiunii europene în edu­cație, încurajarea învățării limbilor străine și a ­coo­perării transnaționale între școli, promovarea conștiin­ței interculturale și a inovației în ceea ce privește metodele pedagogice și tehnicile informaționale.

A intrat în tradiția Șco­lii Gimnaziale Nr.1 din Râmnicu Sărat, în ultimii ani, ca aceasta să beneficieze de finanțare din partea Comisiei Europene, prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru proiectele strategice inițiate. Începând cu 1 martie 2021, școala noastră lansează un nou parteneriat strategic școlar Erasmus+, „Improve Tea­ching and Achieve Results Through Inclusion”, pe o perioadă de doi ani, în cooperare cu școli din patru țări partenere: IES Concha Mendez Cuesta (Spania), Tuzla Dede Korkut Ortaokulu (Turcia), Agrupamento de Escolas de Idaes (Portugalia) și Prienu „Azuolo” progimnazjia (Lituania).

Improve Teaching and Achieve Results Through Inclusion (ArtIT) este denumirea noului proiect care își propune să dezvolte activități creative prin intermediul artelor și IT, cu scopul de a stimula sentimentul incluziunii și echi­tății în cadrul școlilor participante și de a îmbunătăți calitatea activității didactice. Proiectul implică colaborarea între elevi, cadre didactice, părinți și comunitatea locală din toate țările partenere. Ca punct de plecare al cooperării dintre parteneri, este proiectul eTwinning cu același nume, pe platforma căruia vor fi postate toate activitățile. De asemenea a fost rea­lizată o pagină de Facebook a proiectului, „Erasmus+ ART&IT”.

Proiectul își propune să creeze un climat incluziv în toate școlile partenere, să promoveze toleranța și acceptarea diversității și să sprijine cadrele didactice în adaptarea la era digitală. ArtIT va dezvolta acti­vități centrate pe patru teme: eSafety, Cyberbullying, Bullying, Express Yourself!,  fiecare pe durata de 6 luni. Fiecare temă este transpusă literar într-o carte și după ce le vor citi, elevii vor realiza clipuri video scurte, vor crea ­co­perte în format digital, vor scrie interviuri cu perso­najul lor preferat, vor participa la o campanie electorală a elevilor sau vor organiza activități de vo­luntariat.

Un nou proiect Erasmus+ aduce noi perspective și provocări, precum și ­res­ponsabilitatea de a promova imaginea școlii, a culturii locale și a țării noastre la nivel european.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker