Cultură

Arhitectul Teodor Octavian Gheorghiu, sărbătorit în cadrul evenimentului „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi”

Luna iunie este dedicată în calendarul personalităților buzoiene realizat de Primăria Buzău unui buzoian care excelează în domeniul arhitecturii. Este vorba despre Teodor Octavian Gheorghiu, arhitect, profesor universitar doctor, s-a născut la 30 iunie 1949, în Buzău, absolvent al  Institutului de Arhitectură „lon Mincu”, specialitatea Arhitectură -Urbanism în 1973. Prin urmare, în iunie,  în cadrul evenimentul cultural „Zilele personalităților buzoiene de ieri și de azi” realizat de Primăria Buzău , va fi sărbătorit  arhitectul Teodor Octavian Gheorghiu.

Acesta își desfășoară activitatea didactică în cadrul Universității Politehnica din Timișoara, unde este profesor universitar din 1998, la disciplina Istoria Arhitecturii și Urbanismului și îndrumător de doctorat.

Teodor Octavian Gheorghiu mai este și membru al Uniunii Arhitecților, al Academiei Oamenilor de Știință din România, vicepreședinte al Comisiei de Istorie a Orașelor din România și expert al Ministerului Culturii și Cultelor.

Are foarte multe lucrări, și cărți de specialitate publicate, printre care se numără și „Descriere Buzău. Monografie urbanistică”. Ea a fost lansată, în cadrul unui eveniment organizat la Primăria Buzău, în urmă cu câțiva ani.

În acest studiu, arhitectul buzoian abordează o serie de subiecte ale urbanisticii românești, buzoiene,  puțin cercetate și, mai ales, ilustrate precum apariția și creșterea teritorială a orașului, evoluția morfo-structurilor medievale, premoderne și moderne, evoluția arhitecturilor, locuirea, apărarea urbană medievală, istoria distrugerilor și a reconstrucțiilor, protecția valorilor istorice actuale.

Articole similare